Akıllı fabrika teknolojilerinin yanı sıra imza attığı girişimlerle sanayinin gelişiminde öncü rol üstlenen ProManage, ST Endüstri Radyo iş birliğiyle hayata geçirdiği ‘‘Dijitalleşen Sanayicilerin Tecrübe Paylaşımları’’ program dizisiyle sektörlerin dijital dönüşüm yolculuklarına rehberlik etmeyi hedefliyor. Fabrikalarda önemli dijitalleşme yatırımlarını yöneterek sektörlerinde öne çıkan duayen sanayicilerin deneyimlerini aktardığı program, başta KOBİ’ler olmak üzere pek çok farklı sektörden üreticilere dijitalleşme süreçleri ve sonuçları konusunda ışık tutuyor. İlaç sanayisini de gündemine taşıyan programda; Birgi Mefar İlaç Sanayi Operasyon Grup Direktörü Halit Gündüz, Bilgi Teknolojileri Kıdemli Müdürü Seval Gündüz ve Üretim Planlama Kıdemli Müdürü Barış Bakşi, dijital dönüşümle elde ettikleri kazanımları anlatarak sektördeki firmalara ilham kaynağı oldu. 

Dijital ve akıllı fabrika yatırımı yapmak isteyen, ancak zihinlerini meşgul eden pek çok soruya yanıt arayan sanayicileri, bu yatırımları bizzat deneyimlemiş duayen isimlerin tecrübeleri ile buluşturmayı amaçlayan ProManage, bu misyonla başlattığı “Dijitalleşen Sanayicilerin Tecrübe Paylaşımları” program dizisiyle oluşan sinerjinin Türk sanayisine yayılmasını hedefliyor. Her perşembe sabah 09.00-10.00 ve akşam 20.00-21.00 saatleri arasında farklı sektörlerden profesyonelleri ağırlayan programın moderatörlüğünü Doruk Yönetim Kurulu Üyesi ve ProManage Corporation Genel Müdürü Aylin Tülay Özden ile ProManage Müşteri Başarısı Yöneticisi Murat Uruş üstleniyor. Programın kayıtlarına, podcast olarak ST Endüstri Radyo’nun web sitesinden ve video olarak ProManage YouTube kanalından ulaşmak mümkün. 

“Dünya son 50 yılda çok büyük değişimler yaşadı” 

“Dijitalleşen Sanayicilerin Tecrübe Paylaşımları’’ programına konuk olan ve ilaç sektöründe sanayileşmenin yarattığı makro değeri irdeleyen Birgi Mefar İlaç Sanayi Operasyon Grup Direktörü Halit Gündüz; son 50 yılda sektörde büyük değişimlerin meydana geldiğine, operasyonel süreçlerden üretimsel anlayışa kadar her prosesin farklı bir görünüm kazandığına ve tüm bunların aşama aşama gerçekleştiğine dikkat çekti. İlaç sektörünün 1990’lı yıllarda CLP adı verilen ‘İyi Üretim Teknikleri’ ile tanıştığını söyleyen Halit Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Aynı dönemde ISO 9000 Kalite Sistemleri de sektörde uygulamaya geçerek sektör temsilcilerine kalite hakkında belli kriterleri benimsetmek konusunda çalışıyordu. İlaç sektörü, bu kalite sistemlerini uygulamak konusuna biraz mesafeli davrandı. Ben ise o dönem çalıştığım şirkette bu sistemin uygulanmasına öncülük ettim. Prosedürlerin yazılması, takip edilmesi, değişiklik kontrolleri, sapmalar, kalibrasyonlar, bakım planları, satın alma ve satış sistemleri, müşteri takibi, müşteri memnuniyeti gibi tüm adımlar kâğıt üzerinde yapılıyordu. Ancak zamanla bu işin kâğıt üzerinden yürümeyeceğine, bunların belli bilgisayar programları dahilinde yapılması gerektiğine karar verdik. Dolayısıyla dijitalleşme hızı da ivme kazandı ve bu yönde çalışmalarımıza yoğunlaştık.” 

“En akıllı işletme olma hedefiyle yola çıktık” 

Akıllı işletme olmaya karar vermeleriyle birlikte ProManage ile tanıştıklarını ifade eden Bilgi Teknolojileri Kıdemli Müdürü Seval Gündüz; “Global markaların fason üretimini gerçekleştiren ve tecrübesiyle 60 yılı geride bırakan bir firma olarak, her yıl işimizi nasıl daha iyi yapabiliriz ve böylece hem Türk sanayisine hem de müşterilerimize nasıl daha fazla fayda sağlayabiliriz konuları üzerinde çalışmalar yürüttük. En akıllı işletme olabilmek hedefiyle öncelikle 3 ana bileşene ihtiyacımız olduğunu biliyorduk. Bunlar; akıllı uygulama katmanı oluşturmak, akıllı teknolojileri kullanmak ve bunun dijital platformda var olmasıydı. IT departmanı olarak şirketimizin akıllı bir işletme olmasını istiyorsak; işletmemizdeki her birimin doğru sonuçlara ulaşmasını sağlamalı, birimlerin verimliliğini artırmalı, onların karar verme süreçlerini kolaylaştırmalı ve işletme maliyetlerini düşürmeliyiz diye düşündük. Bu noktada, her paydaşımızla birlikte güç birliği oluşturarak doğru sistemle buluştuk. Açık, şeffaf, tüm süreçlerin online olarak izlenebildiği ProManage ile dijitalleşme yolculuğumuza başladık” dedi. 

“ProManage, tüm süreçleri takip ederek verimlilik için gerekli adımları atmamızı sağladı” 

Sistemi kurduktan sonra hayata geçirdikleri uygulamalardan bahseden Halit Gündüz; “Bu sistemle, bir makinenin süresinin ne kadarının tamiratta, bakımda, temizlikte, üretimde geçtiğini inceleyebiliyoruz. Bir vardiyadaki etkinlik seviyesinin yüzde 70 olduğunu varsayalım. Sonraki vardiyada aynı ürün için oran yüzde 65’e düşerse operatörde bir sorun olduğu düşünülür. Bu noktada, operatörümüzü konuyla ilgili olarak hemen eğitebilmemiz mümkün oluyor. Tüm çalışma arkadaşlarımız da sistemi destekledi. Yan üretim teknikleri açısından kullanılan sistemlerin faydalarından ve iş süreçlerine etkilerinden de bahsetmem gerekirse sistemin bize büyük zaman avantajı sağladığını söyleyebilirim. Aynı zamanda makinelerimizin etkin kullanılmasının ve verimliliğin artmasının önünü açtı. Bu bizim için çok önemli bir gelişme, çünkü ilaç sektöründe kullanılan makinelerin değeri milyon dolarlarla ölçülüyor. Bunların geri ödemelerini en kısa sürede sağlamak için büyük avantaj sağladık. Kapasite kullanım oranlarımız arttı ve çalışanlarımızdaki eksiklikleri görmemizi sağlayarak eğitimle bu açıkları kapatmamızda belirleyici oldu” sözleriyle sistemin etkinliğini ortaya koydu. 

“Ölçemediğimizi iyileştiremeyiz” 

Doğru programlamayla makinelerin potansiyellerini daha iyi kullanabildiğini ve süreçlerin çok daha iyileştirilmiş bir form kazandığını söyleyen Üretim Planlama Kıdemli Müdürü Barış Bakşi ise “Makineler izlenmeye başlanınca hiçbir şey yapılmasa bile yüzde 10’luk bir iyileşme elde ediliyor. Örneğin; çalışana ‘siz yüzde 50 potansiyelle çalışıyorsunuz’ şeklinde bir geri bildirim verildiğinde kendisi performansını artırmak için bir aksiyonun içine giriyor. İstasyon takibi, ekipmanın kendi içinde mikro ölçüde planlanması, makinelerin performanslarının sadece 5 dakika gibi kısa bir sürede raporlanması gibi büyük avantajlar elde ediliyor. Çalışanlar, kendi performanslarını online olarak gördüklerinde bu büyük bir motivasyon kaynağı oluyor. İlaç sektöründe şu anki tabloya baktığımızda rekabette kalite kadar verimlilik de çok önemli. İşletmenizi yüzde kaç kapasiteyle kullanıyorsunuz, bunu daha fazla nasıl artırırsınız gibi sorular ilaç sektörü için çok önemli konular olmaya başladı. Sistem, rekabetin giderek arttığı ilaç sektöründe seri üretimde kaliteyi korurken verimliliği de maksimize etmeyi sağlıyor” diye konuştu. 

Doruk Hakkında 

Türkiye’nin sanayide dijitalleşme alanındaki ilk Ar-Ge çalışmalarını gerçekleştiren ve 23 yıllık köklü geçmişe sahip teknoloji şirketi Doruk, endüstriyel işletmelerin üretim operasyonlarının dijital olarak yönetilmesi için Akıllı ve Dijital Üretim Yönetimi Sistemleri geliştirip kuruyor. Türkiye’deki üretim sanayisini üretimde kullanılan IT teknolojileri ile tanıştırmak hedefiyle yola çıkan Doruk, “Türkiye’de üretim yönetiminde dijitalleşme” pazarını inşa eden ve sektör lideri olan firma konumunda. 2006’da Romanya Arctic fabrikasına ilk ihracatını gerçekleştirerek uluslararası pazarlara ilk adımını atan Doruk, Production ve Management kelimelerinin birleşiminden oluşan Türkiye Orijinli Uluslararası Üretim Yönetimi Sistemi ProManage ile dünya genelinde 300’den fazla öncü sanayi kuruluşunun dijital dönüşümünü gerçekleştiriyor. IIoT, makine öğrenmesi, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojileri ile tam entegre olan dünyadaki tek üretim yönetim sistemi ProManage ile sanayicilerin dijital dönüşüm mentorluğunu yapan Doruk’un Türkiye’de Teknopark İstanbul’da yer alan merkez ofisi, Antalya Teknokent ofisi ve İzmir Depark Teknokent ofisinin yanı sıra Amerika’nın Chicago kentinde şirketi bulunuyor. Amerika’da üretim endüstrisini kuvvetlendirmek için kurulan MxD’nin Ar-Ge partneri olan Doruk, 2020’de cirosunun yüzde 60’ını Ar-Ge’ye ayırdı. ABD, Rusya, Belçika, Romanya, Bulgaristan, Cezayir, Sırbistan ve Tataristan’a ihracat gerçekleştiren ve gelecek hedefini “dünya markası olmak” şeklinde belirleyen Doruk’un, Amerika’daki ProManage Smart Manufacturing Solutions Corp. isimli şirketi Japonya merkezli ITO Corporation ile yaptığı partnerlik anlaşması sonucu Asya Pasifik pazarına da giriş yaptı. Doruk, son olarak çalışan sağlığının korunarak üretime devam edilebilmesi için ProManage KiT (Kontrollü İnsan Trafiği) adını verdiği sosyal mesafe ölçüm ve uyarı sistemini geliştirdi. Fabrikaların faaliyetlerine devam ederken çalışanlarının sosyal mesafe denetimini ve raporlamasını anlık olarak yapabilmelerini sağlayan ProManage KiT’i, sanayicilere bedelsiz sağlayan Doruk, böylece işletmelerin çalışan sağlığı açısından riskleri değerlendirerek hemen önlem almalarını mümkün kılıyor.

e-ha