Eğitimden sağlığa, tarımdan, sanayiye hatta gündelik hayattaki alışkanlıklarımıza kadar hayatımızda pek çok şey teknoloji ile şekilleniyor. Teknolojinin yararları doğrultusunda teknolojiye ayak uydurmanın başarılı olmanın ilk koşulu olduğunu düşünürsek, mevcut iş modellerinin de bu süreçten fazlasıyla etkilenmesi bizi şaşırtmamalı. 

Peki teknoloji ile çalışma şeklimizde ne gibi değişiklikler meydana geliyor?

1. Şirketlerin iletişim şeklini değiştiriyor.

Şirketlerin en önemli iletişim kanalı elektronik postadır. Sadece bilgisayar ya da laptoplarla değil akıllı telefonlar ve tabletlerle de elektronik postalarımızı her an kontrol edebilir, iş arkadaşlarımızla dilediğimiz içeriği kolayca paylaşabiliriz. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile birlikte geliştirilen sosyal medya ağları ve sohbet uygulamaları da iletişimde yerini aldı. Bunları WhatsApp, Skype, Zoom, Teams, Slack gibi video konferans yapabileceğimiz uygulamalar takip etti.

Teknolojik gelişmelerin sonucu, özellikle Covid-19 salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte telekonferanslar şirketlerin en güçlü iletişim kanalı olmaya başladı. Bugün aynı şirket içinde farklı departmanlarla, aynı şehirde ama farklı lokasyonlarda yer alan müşterilerle, farklı şehirlerde hatta dünyanın diğer ucundaki uzak ülkelerdeki iş ortaklarınızla dilediğiniz an online toplantı ayarlayıp karşılıklı görüşebilirsiniz.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte zamanla yurt dışı iş seyahatlerinin iyice azalıp yerini telekonferanslara bırakacağı, freelance ve home ofis çalışma şeklinin ön plana çıkacağı, geleneksel ofislerin yerini sanal ofislere bırakacağı da tahmin etmesi oldukça kolay bir öngörü.

2. Proje yönetimi süreçlerini değiştiriyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte işletmelerin çalışma şekillerinde köklü değişimler oluyor. Bu değişimlerden biri de elbette size her an her yerde çalışma olanağı tanıyan Bulut Bilişim. Bilgisayar, tablet telefon ve benzeri akıllı cihazlarla dilediğiniz zaman iş verilerinize ulaşabilmenizi, çalışmalarınızı ortak paylaşım alanlarında paylaşabilmenizi ve bir ekiple ya da bireysel olarak çalışabilmenizi sağlayan internet tabanlı bilişim hizmetleri ile proje yönetimi süreçleri de değişiyor.

Çalışanlar dilerse özel olarak proje yönetimi amaçlı uygulamaları akıllı cihazlarına indirerek süreci düzenler, görev dağılımı ve görev takibi yapar, böylece verimi arttırır.  Çalışanın konumu ne olursa olsun şirket kaynaklarına erişim sağlayarak projelerini uzaktan, online platformlar üzerinden ister bireysel ister ekip halinde devam ettirebilirler.

3. Ofis kültürünü değiştiriyor.

Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan çevrimiçi platformlar ve uygulamalar çok kısa sürede hayatımızda öyle yer ettiler ki adeta ofis kültürünü değiştirdiler. Toplantıların online olarak yapılabilmesi, yürütülen proje ile ilgili tüm kaynaklara anında sistem üzerinden ulaşılması, ekip arkadaşları ile her an bilgi paylaşımı yapabilme imkânı farklı pozisyonda çalışan birçok insana işlerini uzaktan da yürütebilme olanağı tanıdı. Bu da çoğu pozisyonda geleneksel ofis kültürünün yerini home ofis çalışma şekline doğru evrilmesine neden oldu. 

Freelancerlar ya da belli bir şirkette uzun vadeli fakat uzaktan çalışanlar ev rehavetine kapılarak işin ciddiyetinden uzaklaşmamak ve profesyonel kimliklerini korumak adına kendilerine daha profesyonel bir esnek çalışma alanı yaratma ihtiyacı duyarlar. İşte tam da bu noktada çalışma veriminizi ve iş prestijinizi artırmak için sanal ofis, hazır ofis ya da ortak ofis gibi esnek çalışma alanlarına ihtiyaç duyarsınız.

Esnek çalışma alanı ihtiyacı karşısında en iyi seçim eOfis gibi alanında uzman bir kurumdan yardım almaktır. Çünkü eOfis size aşağıdaki tüm olanakları güvenle sunuyor:

Çalışma için fiziki bir ofise ihtiyacınız yoksa sanal ofisler size prestijli bir iş adresi, posta ve telefon yönetimi, hatta gerektiğinde müşterilerinizle bir araya gelebileceğiniz toplantı odaları sunar.

Daha az masrafla ama size ait bir ofiste, maksimum profesyonellikle çalışmak istiyorsanız prestijli semtlerde büyük ofis ekipmanları ve donanımlarına sahip hazır ofisler sunuyor. Dilediğiniz kişi kapasiteli ve büyüklükte bir ofis kiralayarak operasyonel destek, çay-kahve hizmeti, misafirlerin karşılanması, toplantı hizmeti gibi olanaklardan faydalanır ve bunlar için ekstra ücret ödemezsiniz.

İster sanal ofis ister hazır ofis kullanın, müşterilerinizle ya da iş ortaklarınızla bir araya gelmeniz gerekebilir. Böyle bir durumda saatlik, günlük, haftalık ya da aylık olarak kiralayacağınız toplantı ofisleri ile saygın bir kimlik kazanmanıza yardımcı olur. 

4.  Kurumsal kültürü uzaktan çalışmayı destekleyecek şekilde değiştiriyor.

Covid 19 salgını ile birlikte iş hayatının teknoloji ile imtihanını yaşadık. Bu süreçte teknolojiyi benimseyen ve şirket süreçlerinde aktif olarak kullanan işletmelerin iş akışını uzaktan da sürdürebildiğine şahit olduk. İnsanlar, aylarca görev tanımını aksatmadan sanal çalışma ortamları ile her an her yerde sürece aktif olarak dahil olabileceklerini, kurumsal kültürü uzaktan çalışmayla da destekleyebileceklerini deneyimlediler.

Teknolojinin iş hayatına girmesiyle birlikte artık sadece yaşadığınız bölgede iş aramak zorunda değilsiniz. Şirketler de uzaktan çalışmak isteyenlere yeni pozisyonlar yaratıyor. Teknoloji ve teknolojik araçlar sayesinde işlerin tıpkı fiziksel bir ofiste olduğu gibi güçlü bir iletişim ağı ve iş birliği ile profesyonelce gerçekleşmesini sağlıyor.

Dijital işgücü esnek çalışma alanlarının işleyişini destekleyerek çalıştığımız yerde yaşama zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Böylece hem iş arayanlar kendi bulundukları lokasyonda iş olanakları buluyor hem de işveren dilediği yerde kendi bünyesinde çalışacak iş gücüne erişebiliyor.

5. Maliyet yönetimini destekliyor.

Teknolojinin gelişmesi işverenlerin maliyetini düşürerek, sermayenin süreç yönetiminden yeni ve daha karlı projelere aktarılmasına olanak tanıyor. 

Teknoloji ile birlikte: Manuel çalışma şekli yerini otomasyona bırakıyor ve bu da görevleri yerine getiren kişi sayısını azaltarak çalışan maliyetini düşürüyor.

Her geçen gün daha da yaygınlaşan uzaktan çalışma şekli maliyetleri ciddi anlamda azaltıyor. Geleneksel ofislerin kira, fatura, ekipman, mobilya ve dekorasyon masraflarını ortadan kaldırıyor. 

Esnek çalışma alanları şirket verimliliğini arttırarak kar oranının da aynı paralelde yükselmesine katkı sağlıyor.

Çevrimiçi platformlarda yapılan web konferansları seyahat masraflarını azaltıyor.

6. Şirket güvenliğini en üst seviyeye taşıyor.

Şirket verilerinin dijital ortamlarda olması verilerin daha kolay dışarı aktarılması ya da siber saldırı gibi riskleri beraberinde getiriyor olsa da çözüm; yine teknoloji… Verilerinizi son teknoloji ile güvenlik altına almanın birçok yolu var:

Verilerin kaybını ve siber saldırıları önlemek için uçtan uca şifreleme yöntemleri.

Yüz tanıma

Parmak izi

İki faktörlü kimlik doğrulama

Yüksek verimli güvenlik sistemleri

Manuel çalışma sırasında hata yapma oranının en aza indiren otomasyon sistemleri

Şirket güvenliği için alınabilecek üst düzey uygulamalardan sadece bazıları.

Hızla gelişen teknoloji ile birlikte gelecekte iş dünyasını daha nelerin beklediğini tahmin bile edemeyiz. Fakat tahmin edeceğimiz bir şey var ki o da sanal ofis, hazır ofis, ortak ofis gibi esnek çalışma alanlarının hayatımızdaki yerinin kalıcı olduğu… Öyleyse siz de eOfis gibi uzaktan çalışma ve esnek çalışmayı profesyonel şekilde destekleyebileceğiniz bir seçeneğiniz olduğunu unutmayın.

e-Haber Ajansı (e-ha)