Otomatik kontrol sistemleri üzerine kurulan endüstriyel uygulamalar, akıllı fabrika ekosistemi içinde belli bir verimlilik prensibine dayalı olarak hizmet veriyor. Makinelerin birbirleriyle konuşur hale geldiği akıllı fabrikalar döneminde ise bu iletişimi hızlı, güvenli ve verimli halde sürdürebilmek ancak endüstriyel haberleşme protokolleri ile sağlanabiliyor. Bugün üretimde yer alan makineler, bilgisayarlar, sensörler ve diğer entegre bilgisayar sistemleri endüstriyel haberleşme sayesinde birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunarak üretim akışını kusursuza yakın optimize edebiliyor.
Teknolojinin yaşadığı evrimsel süreçler otomasyon sistemlerinde de devrimsel değişimleri beraberinde getiriyor. Bunların başında gelen üretim teknolojileri ise hızlı, verimli ve müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilebilir esnekliği karşılayabilmesi ile Sanayi 4.0’daki yerini alıyor. Üretim bantlarını bu kadar akıllı hale getiren veri iletişiminin arkasında ise endüstriyel haberleşme teknolojileri yer alıyor. Fabrikaların giderek akıllandığı modern çağda endüstriyel haberleşme sistemleri olmadan tam verimli bir üretim bandının oluşturulamayacağını belirten CLPA (CC-Link Partner Association) Türkiye Müdürü Tolga Bizel, şu açıklamalarda bulundu:
“Artık müşteri gereksinimleri gittikçe çeşitlenerek artıyor. Artan rekabetle birlikte ürünlerin yaşam döngüleri kısalmaya başlıyor. Bu kompleks düzeni en doğru şekilde optimize edebilmek ancak doğru veri alışverişi ve iletişim ile mümkün hale geliyor. Üretime dahil olan tüm aktörler birbirleriyle iletişim halinde olduğunda, ki bunu endüstriyel haberleşme sistemleri sağlıyor, işte o zaman süreç en hızlı ve üretken şekilde ilerliyor. Haberleşme protokolleri vasıtasıyla bilgi alışverişi yapabilen makineler hem çeşitliliğe cevap verebiliyor hem de üretkenliği koruyor. Tüm bunların sonucunda ise üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı düşerken üretimin kalitesi ve miktarı da artış gösteriyor.”
10 kat daha hızlı haberleşme ile akıllı üretime fiber hız
Türk sanayisinin geleceğin fabrika anlayışı içinde yer alması ve potansiyelini küresel standartlara ulaştırabilmesi için dijital dönüşüm yatırımlarına hız kazandırması gerektiğinin altını çizen Bizel; “Toplanan yüksek miktardaki sensör verisi, özelleştirilebilir ürün/hizmet skalası için artık şart. Sanayi 4.0’a uyumlu fabrikalar için geliştirilen CC-Link IE TSN ise bu anlamda çok önemli. Çünkü ileri teknoloji ürünler ve uygulamaların potansiyelini açığa çıkaran kapsamlı bir protokol olan CC-Link IE TSN; hızı, güvenliği, yüksek bant genişliği ile fark yaratıyor. İşletmelerin süreçlerinin optimize edilerek iyileştirilmesine ve rekabet gücünün artırılmasına katkıda bulunan bu protokol, 10 kat daha hızlı olmasıyla da uçtan uca dijital sinyal bütünlüğünü iyileştiriyor. Zaman Duyarlı Ağ (TSN-Time Sensitive Network) teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan bu teknoloji ile fabrikalarda esneklik ve verimlilik gücü maksimuma çıkıyor” dedi.
CLPA (CC-Link Partner Association) Hakkında
CLPA (CC-Link Partner Association), CC-Link’in kapsamlı kullanımının desteklenmesi amacıyla 2000 yılında kurulmuş bir açık ağ destekleme kuruluşudur. CLPA’nın temel teknolojisi olan CC-Link IE, otomasyon alanında dünyanın ilk ve tek açık gigabit etherneti olarak, rakipsiz bant genişliği sayesinde Sanayi 4.0 uygulamaları için ideal bir çözüm sunuyor. CLPA’nın temel faaliyet alanları arasında; CC-Link IE ve CC-Link teknik spesifikasyonlarının oluşturulması ve uyum testlerinin gerçekleştirilmesi, CC-Link kullanılan cihaz ve ekipmanlar için geliştirme desteği, cihaz seçimi için kullanıcı desteği ve CC-Link’in daha geniş kapsamlı bir şekilde benimsenmesine yönelik tanıtım çalışmaları yer alıyor. Kurulduğunda 163 kurumsal üyesi olan CLPA, 3 bin 900'ü aşkın üye şirkete ve 300'ü aşkın üreticiden 1.900'ü aşkın uyumlu ürüne sahip. Tüm dünyada ise hâlihazırda 30 milyonu aşkın cihaz CLPA teknolojisini kullanıyor. Asya’nın önde gelen açık endüstriyel otomasyon ağı teknolojisi CC-Link, Avrupa ile Kuzey ve Güney Amerika’da da giderek popülerlik kazanıyor.
e-ha