Mersin Büyükşehir Belediyesi; kültürlerarası dostlukları geliştirmek, pekiştirmek ve kalıcı hale getirmek maksadıyla her yıl düzenlenen ‘Kardeş Şehirler Değişim Programına’ ev sahipliği yapıyor.
Geçtiğimiz yıl Almanya’nın Oberhausen kentinde misafir edilen Türk öğrenciler, bu yıl Almanya’dan gelen 10 öğrenci ve 2 lider, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Mersin’de ağırlıyor.
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen program kapsamında iki hafta boyunca Mersin’de konaklayacak olan yabancı öğrenciler; kentin tarihinden mimarisine, sosyal faaliyetlerinden gastronomisine varıncaya kadar yeni bir kültürü deneyimleme imkanı bulacak.
Değişim programı kapsamında öğrencilerin gezi adresinin ilk durağı Toroslar ilçesine bağlı Darısekisi Örnek Köy’ü oldu. Mersin’e özgü yöresel lezzetlerden olan sıkma ve gözlemenin tadına bakıp hamur açmayı deneyen öğrenciler, daha sonra Darısekisi’ni gezerek hatıra fotoğrafı çekildiler.
Şahingöklü: ‘Kardeş Şehirler Değişim Programı’ çocuklara yeni bir kapı açıyor
22 Temmuz’da başlayan öğrenci değişim programının 5 Ağustos’ta sona ereceğini belirten Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nda Tercüman olarak görev yapan Ufuk Şahingöklü, “Programı Almanya’dan gelen 12 kişilik bir grubun yanı sıra, 10 Türk öğrencimiz ve liderimizle birlikte gerçekleştiriyoruz” dedi. Değişim programının, kalıcı dostluklar edinmenin yanı sıra, misafirlere kültürel değerleri anlatmanın güzel bir yolu olduğunu da ifade eden Şahingöklü, “Misafirlerimize gastronomimizi, tarihimizi, kültürümüzün önemli yerlerini tanıtıyoruz. Aynı zamanda sanatsal ve spor etkinliklerimiz oluyor. Darısekisi Örnek Köyü’ndeki etkinlikte misafirlerimiz, yöreye özgü sıkma ve gözleme yapmayı denediler” diye konuştu.
İlerleyen günlerde Gastronomi Konağı’nda yöresel ürünlerle lavanta distilasyonu, mum yapımı, humus yapımı gibi kültürel deneyimleri de paylaşacaklarını kaydeden Şahingöklü, program sayesinde çok güzel dostluklar edinildiğini belirterek, “Sadece bir uçak bileti alarak yabancı bir ülkeyi gezme imkanınız oluyor. Çocuklarımızın gittikleri yerlerde, her bir ailenin mutfağını tanıma imkanları da oluyor” dedi.
“Öğrenciler yeni bir kültürü deneyimlemenin tadını çıkarıyor”
Öğrenci değişim programı sayesinde kültürel geziler yapıp, kalıcı dostluklar edindiğini söyleyen Tuğçe Aydoğan, “Geçen sene, Oberhausen kentini ziyaret etmiştik. Bu yıl kentimizde yapılan programda deniz etkinlikleri ve partiler düzenliyoruz. Program sayesinde dilimiz gelişiyor. Bu yüzden bizim açımızdan çok iyi olduğunu düşünüyorum” dedi. Geçen sene Almanya’da kaldıkları ailelerin çok ilgili olduklarını anlatan Aydoğan, “Kaldığım aile benimle gerçekten çok güzel ilgilendi. Halen onlarla iletişim halindeyiz. Geçen yılki deneyimlerim sayesinde kendime güvenim arttı” diye konuştu.
Öğrenci değişim programına katılan Arda Fırat Gök, “Farklı kültürlerden gelen insanlarla konuşma, onların kültürlerini öğrenme ve zaman geçirme fırsatı gerçekten çok güzel bir deneyim. Uzun vadede bunun çok faydasını göreceğime inanıyorum” diye konuştu. Programı hayat boyu unutulmayacak bir tecrübe olarak gören Gök, “Bir yıl önce böyle bir şeyin olacağını tahmin bile etmezken, şimdi bu deneyimin bir parçası olduğum için çok mutluyum. Şu an her şey normal gözükse de, hiçbir yerde bulamayacağımız bir deneyim bizim için. Projeyi yapan ve emek veren herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Programa katıldığı için çok iyi hissettiğini söyleyen Ekin Gürcan ise, “Değişim programında ikinci yılım. Burada çok güzel tecrübeler ve yeni arkadaşlar edindim. Bizden çok farklı kültürleri var. Belediyemiz aracılığıyla genç yaşta bu deneyime sahip olmak gerçekten çok özel” diye konuştu.
e-ha