Öğrenci ve velilerin tatili en iyi şekilde planlamak için ailelerinin danışabileceği bir eğitim danışmanı, bir rehber öğretmen ile plan yapmalıdırlar.
Planlama ve hedef koyma hayatımızın her alanında olmalıdır. Programı hazırlarken dinlenmeye, gezmeye, eğlenmeye vakit ayırmak gerekir.
Yaz tatilini mutlu, verimli ve güzel geçirmek için her öğrenciler tatil programı oluşturmalıdır.
Ebeveynler bu süreçte çocuklarıyla program yapmaları, öğrencinin ders çalışma saatlerinden sonra eğlenme, ziyaret programları oluşturmalıdır.
Öğrenciler, durumları ile ilgili bir analiz yapıp kendilerine özel bir çalışma stratejisi oluşturmalıdır. Oluşturulacak hedefler çalışmayı arttıracak, çalışma isteğini güçlendirecek biçimde olmalıdır.
Anne-babalara yaz tatili önerileri:
Tatil başladığında derslere 10-15 gün ara verilebilir. Bu zihin dinlenmesi sağlar.
Dinlenme, eğlenme, sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılma uzun süreli tatilin önceliğidir.
Sanata, spora, farklı uğraşlara ilgi ve yeteneği olan öğrencilerin bu konuda gelişmelerine fırsat ve imkân verilirse başarı gösteren bireyler olabilmektedir.
Yaz tatilinin başında aileler çocukları ile bir değerlendirme toplantısı yapmalıdır.
Eğitim yılının iyi ve kötü yanları konuşulmalı, başarılı geçmiş ise aynı şekilde geçmesi için neler yapılabileceği, beklenen düzeyde geçmemiş ise eksikler belirlenmelidir.
Çocuğunuza, “Bir çalışma planı yap” demek yerine başarısız olduğu derslerde ya da kendini geliştirmek istediği konularda neler yapabileceğini birlikte değerlendiriniz.
Çocuğunuzun okul döneminde yaşadığı öğrenme ve ders sorunları varsa bunları hafifletmeye yönelik yardım alabilirsiniz.
Çocuğunuzu tanımaya, onun yeterli ve yetersiz yönlerini objektif olarak değerlendirmeye çalışınız.
Çocuğunuza doğru bir “Geri bildirim” vererek kendini gerçekçi olarak kabul etmesine yardımcı olunuz.
Çocuğunuzun farklı ilgi ve yetenek alanlarını keşfedebileceği farklı etkinlik fırsatları oluşturmaya çalışınız.
Verimli çalışma için yapılacak düzenli bir plan ile çalışılan dersler ve kısa tekrarlar faydalı olacaktır.
Programın esnek ve değişebilir olmasına önem verilmelidir.
İlköğretim öğrencilerine yönelik planlama yapılırken sınıf öğretmenlerinden destek alınmalıdır.
Ergenlik dönemindeki çocuklar ilkokul dönemindeki çocuklara göre biraz farklıdır. Kendi planlarını kendileri yapmayı tercih ederler.
Çocuğun bulunduğu yaş ve cinsiyet grubuna göre tatil programı oluşturulmalıdır.
İlkokul birinci sınıftaki bir çocuk, tatili yalnızca dinlenerek ve oyun oynayarak geçirdiği zaman, ertesi yıl okumayı unutmuş olarak okula gelebilmektedir.
Çocuklar günün en az bir saatini kitap okuyarak basit problemler çözerek değerlendirebilseler, ikinci sınıf programına daha iyi uyum sağlayacaklardır.
Yeni bir sınıfa geçen çocuklar, tatilde konu tekrarları yaparak yeni bir döneme daha donanımlı başlarlar.
Öğrencilerin başlayacakları yeni dönemin ders konularına bakmaları ve üzerinde çalışmaları, öğrenme için katkı sağlar.
Ön hazırlık başarıyı yüzde 25 oranında arttırmaktadır.
İnsan öğrendiklerinin %54’ünü de bir saat içerisinde, % 66’sını bir gün içerisinde, % 75’ini bir hafta içerisinde unutur. Unutmayı önlemenin en iyi yolu tekrardır.
Her gün okuma, ders çalışma, dinlenme, spor yapma ve sosyal iletişim kurma saatleri esnek biçimde oluşturulmalıdır.
Tatilde arkadaş ilişkilerini güçlendirmek, sosyal yönü arttırmak, kişilik gelişimi için çok önemlidir.
Her çocuğun karakteri farklı olduğundan zorlamadan mizacına uygun yönlendirmeler yapılmasına dikkat edilmelidir.
Açılan yaz okulları çeşitli aktivitelerin yapıldığı, seçeneklerin fazla olduğu, sosyal ortamların sağlandığı en iyi tercihlerin başında gelir.
Ekranlar, insanlardan daha masum değildir. Çocuğunuzu ekranlara ve sanal yaşantılara esir etmeyiniz.
Bilgisayarda oyun oynamak zamanla sınırlandırılmalıdır.
Çocukları tiyatro, sinema gibi etkinliklere yönlendiriniz.
Yaz dönemini aile içindeki iletişiminizi yeniden gözden geçirmek için bir fırsat dönemi olarak değerlendiriniz.
Çocuklar görerek öğrenir.
Doğru model olunuz.
Birlikte sosyal programlar planlayın. Sevdiğiniz dostlarla, arkadaşlarınızla bir araya gelin. Çocuğunuzun arkadaşlarıyla vakit geçirmesi için teşvik edin.
Çocuğunuzun oyunlarını dikkatle gözlemleyin; oyun ortamı çocukların kendilerini en iyi ifade ettikleri ortamdır. Kaygılarını, sevinçlerini, üzüntülerini, korkularını, oyunlarını gözlemleyerek anlayabilirsiniz.
Oyun, çocuğun yeteneklerini geliştirir, vücudunu güçlendirir. Davranışlarını güzelleştirir, hoş vakit geçirmelerini sağlar. Yardımlaşmasını sağlar. Kurallara uymayı, uyumlu olmayı, arkadaşlığı güçlendirir; kısacası hayatı öğretir.
Çocukların duygularını daha rahat ifade etmeleri için ortam hazırlayın. Olumsuz duyguları için onları yargılamayın, eleştirmeyin. Çocuğunuzla bol zaman geçirin, onu dinleyin, kendi duygularınızı anlatın.
Sizi etkin, problem çözen, gerektiğinde övmeyi bilen, kendisini destekleyen ve zorluklar karşısında yüreklendiren bir baba olarak model alma fırsatı verin.
Kırmak, kızmak yerine yol gösterici olmak daha yararlı olacaktır.
Çocuğun okul yaşantısı kadar aileyle zaman geçirmesi de önemlidir.
Yaz dönemi, aile içindeki iletişimin düzenlenmesi için önemli bir fırsattır.
Çocukların günlük hayatta yaşadıkları problemlerin çözümü aşamasında anne-babalarından psikolojik destek almaya, değer gördüğü, sevildiği bir aileye ait hissetmeye ihtiyaçları vardır.Tatil planı yaparken çocuğun ailesiyle ortak aktiviteler yapabileceği, birlikte keyifli vakit geçirebileceği programlar yapılması önemlidir.
Ders eksiklerini tamamlama düzeyinde hazırlanan planların yanında tatiller öğrencilerin yeni şeyler keşfetmesinde kendi kişisel gelişimlerinde katkıda bulunacakları zaman dilimleridir.
Zaman, insanların geri döndürülemeyen sermayesidir, zaman iyi değerlendirilmelidir.
Öğrenciyi eğlendirerek eğitmek, esas alınmalıdır Tatilde okunacak her kitap yeni okyanuslara açılacak gemi niteliğinde olup öğrencinin bireysel gelişmesinde katkı sağlayacaktır.
Tatilde kitap okumaya başlamak, bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır.
Kitap okumak algınızı, farkındalığınızı arttıracak; hayata bakış açınızın değişmesine katkı sağlayacaktır.
Tatil kitapları her şeyden önce planlarla uygulanabilir olmalıdır. Zor tatil planları, öğrencinin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.
Araştırmalar, tatil kitaplarının öğrenme kayıplarını azalttığını göstermiştir.
Tatilde kesinlikle yapılması gereken, olmazsa olmazı günün belirli saatlerinde kitap okumak olmalıdır.
Araştırmalar okulun ilk yıllarında çok kitap okuyan çocukların ilerleyen yıllarda daha başarılı olduğunu göstermiştir.
Tatil dönemleri aile fertlerinin bir araya toplandığı, kaliteli iletişimin kurulduğu, günlük hayatın koşuşturmasından uzak, aile bireylerinin birbirine daha kaliteli vakit ayırdığı, ortak etkinliklerin, oynanan oyunların, eğlencenin, sevginin, muhabbet ve kaynaşmanın daha yoğun yaşandığı güzel günlerdir.
Çocuklarınızın ilgi, yetenek ve ihtiyaçlarına uygun hedefler koyup onları motive ederek sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetlere yönlendirebilirsiniz.
Çocuğun yüzme, futbol, basketbol, voleybol gibi sportif alanlara yöneltilmesi çocuğun enerjisini harcamasını, disipline olmasını ve diğer çocuklarla iletişime girip sosyalleşmesini arttırarak takım ruhunu geliştirmesini sağlar.
Müzik, resim, ebru gibi sanatsal alanlara yönlendirerek çocuğunuzun kendini keşfetmesine imkân tanıyabilirsiniz.
Veliler tatilde çocuklarını, eğilimlerine yönelik çalışmalara katılmaları için desteklemeli, böylece çocukları gelişirken pek çok kötü alışkanlıktan da uzak kalmalarını sağlamalıdır.
Ebeveynlerin çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmesi de gerekmektedir, çocuklarının hobilerine katılmak, birlikte geziler yapmak; seminer, sergi, tiyatro vb. bunların arasında yer alabilir.
Müzeleri gezin, yaz tatili boyunca yapılacak en iyi etkinliklerden bir tanesi, görülmesi gereken yerleri ziyaret etmektir.
Sürekli evde televizyon ve bilgisayar başında olan çocuklar sosyal olamamakta ve sonraki süreçte toplum içinde iletişim sıkıntıları çekmektedir.
Yakınlarını ve akrabalarını ziyaret edebilirler.
Kaynak:Murat Ertan Eğitim Bilim İletişim Uzmanı
e-ha