Denizlerde av yasağı başladı. 4,5 ay sürecek olan yasağın son gününde balıkçıların yüzü güldü. Denizlerin bu sezon bol ve bereketli geçtiğini belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, "Ucuz balık kampanyası devam ediyor" dedi.
Balıkçılar bu sezonu verimli geçirdi. Özellikle Karadeniz somonu ve istavrit, balıkçıların yüzünü güldürdü. Beylikdüzü Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Balıkçı Kenan Tesisleri'nde Karadeniz somonunun kilosu 120 liraya satılırken, istavritin ise kilosu 50 liraya kadar düştü. Ayrıca uskumru 100 lira, sarpa 100 lira ve kefalde 100 liradan satışa sunuldu.
AV YASAĞI BALIĞI BOLLAŞTIRDI
Sezonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, "10 senedir çok güzel balık mevsimi yaşıyoruz. 32 çeşit balıkla tezgahlarımızın balık çeşitliliği arttı. Ama av yasağından önce bu kadar balık bolluğu yoktu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde balıkların yumurta yaptığı zamanlar balık tutulmasın dedi. Yasa çıkardı. 4,5 ay yumurta döneminde balık tutulmasın dedi. O yasayı uygulamaya başladığımızdan beri denizlerimizde balık çoğaldı. Av yasağı sayesinde denizlerimizdeki balık bollaştı" ifadesini kullandı.
BALIK SEZONU GÜZEL GEÇTİ
Balıkçıların sezonu bereketli geçirdiğini belirten Balcı, "Özellikle son 10 günü çok bereketli geçirdik. Balık sezonu çok güzel geçti. 10 senedir balıkçı camiası çok memnun. 15 Nisan'da avlanma yasağı başlıyor ama 1 Eylül itibariyle de biz balıkçıların bayramı başlıyor. Bugün balık çok çıktığı için fiyatlarda dibe vurdu. İstavrit 50 lira, lüfer yavrusu gibi. Karadeniz incisi somon 120 lira, uskumru 100 lira, sarpa 100 lira, palamut 100 lira. Bu son günlerin bereketi. Herkes bu bereketten faydalansın" dedi.
Karadeniz ve Marmara'nın suyu balık olsaydı çoktan bitmişti diyen Balcı, "Denizlerimizde balık bol. Bir hamsi yüz bin adet yumurta yapıyor. Bir palamut bir milyon adet yumurta yapıyor. Denizde küçük balık, büyük balığı besliyor. Karada da balıklar bizleri besliyor. Deniz ve balık sistemi kusursuz bir sistem. Biz onlara ne kadar iyi bakarsak, denizlerimizi ne kadar temiz tutar ve özen gösterirsek bize o kadar çok balık verir. Balık anne sütünden sonra yıpranan dokuları onaran tek besin kaynağı. Reçeteye yazılmayan tek ilaç balıktır" dedi.
e-ha