Avukat Elvan Kılıç,  Boşanmış ebeveynin tam kapanmada çocuğunu görebilme hakkı var mı yok mu? konulu bir makale kaleme aldı. 

Resmi web sitesi elvankilic.av.tr web sitesinde de yayınlanan makalesinde; "Tam kapanma sürecinde boşanan ve çocuğu ile kişisel ilişki kurma süreci tam kapanmaya denk gelen ebeveynler ne yapmalıdır? Anılan genelge ile boşanan ebeveynler çocuklarını görebilmeleri için kısıtlamalardan muaf tutulmuştur.

Normalde, boşanmış ebeveynler, boşanma ilamında hâkim tarafından belirtilen günlerde çocuklarıyla iletişim ve kişisel ilişki kurabilme hakkına sahiptir. Bu hak mahkemenin boşanma ilamıyla kesinleşir ve değiştirilmesi ancak dava yoluyla mümkündür. 6638 sayılı Genelgenin 28. Maddesinde, “Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecek (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile)” boşanan ebeveynlerin kısıtlamalardan muaf tutulduğu belirtilmiştir. Boşanan ve çocuğunu tam kapanma sürecinde görmek isteyen ebeveyn, yapılacak denetimde zararlı çıkmamak adına yanında mahkeme ilamını bulundurmalıdır.

İlamda hangi günler ve saatlerde çocuğunu görebileceği açıkça belirtilmiştir. İlamda belirtilen bu günler dışında herhangi bir gün sokağa “çocuğumu görmeye gidiyorum” diye çıkarsa ceza yiyebilir; çünkü belirtilen günlerin dışında çıkmıştır.

Bu bahsedilen durum, boşanması kesinleşmiş ebeveynler için olsa da boşanma davası devam eden ve kendisine hâkim tarafından çocuğu ile kişisel ilişki kurma hakkı verilen ebeveynler, bu durumu kendilerine verilen mahkeme ilamıyla ispatlayabildikleri sürece çocuklarını görebilirler.

Boşanma davası kesinleşmemiş, yani devam eden ebeveynler mahkemeden alacakları “ara karar” ile çocuklarını görebilirler. Son duruşmada verilen kısa kararda, çocukla kişisel ilişkiye ilişkin bir hüküm var ise duruşma zaptını aslı gibidir onaylı ve mühürlü örneğini mahkeme kaleminden isteyebilir" dedi. 

e-Haber Ajansı (e-ha)