SAHA, Türkiye’deki bağımsız sanat inisiyatiflerinin yanı sıra bağımsız sanat yayınlarının sürdürülebilirliği için genişleterek devam ettirdiği SAHA Sürdürülebilirlik Fonu için açık çağrıda bulunuyor. Kâr amacı gütmeyen bağımsız sanat inisiyatiflerinin gelişimine katkıda bulunmak, kamuya açık program ve etkinliklerinin sürekliliğini teşvik etmek amacıyla oluşturulan bu fonla inisiyatiflere ihtiyaçları doğrultusunda yeni projeler geliştirmeleri için yardımcı oluyor. SAHA tarafından bağımsız sanat inisiyatiflerine veya yayın projelerine sağlanacak 50.000-60.000 TL arasındaki fondan 15 farklı inisiyatif veya yayın projesinin yararlanması planlanıyor.
SAHA Sürdürülebilirlik Fonu’na başvurmak için, görsel sanatlar alanında bağımsız ve kâr amacı gütmeyen inisiyatiflerin en az bir yıldır faaliyette olması ve 2023 yılı boyunca sanat projeleri için kullandığı sürekli bir mekân ya da mecranın bulunması ve kamuya açık ücretsiz sanat programları yürütmesi şartı aranıyor. Güncel sanat alanındaki bağımsız yayın projeleri için ise 2023 yılı sonuna dek tamamlanıp yayımlanabilecek olması koşulu aranıyor.
SAHA Sürdürülebilirlik Fonu ile ilgili soru ve başvurular 7 Ekim’den 8 Kasım’a dek application@saha.org.tr adresinde kabul ediliyor.
Başvuru şartları:
- Türkiye içinde güncel görsel sanatlar alanında kâr amacı gütmeyen, ticari faaliyet göstermeyen, bağımsız ve kolektif bir yapı olması,
- İnisiyatifler için; sergi veya programlarını yürütmek için en az bir yıldır sürekli bir mekâna ya da basılı/çevrimiçi mecraya sahip olması ve 2023 yılı boyunca düzenli olarak halka açık ve ücretsiz etkinlik, sergi veya programlar sunması,
-Yayınlar için; yayınevlerinden bağımsız ve ticari amaç gütmeyen kolektif bir güncel sanat yayını, sanatçı kitabı veya yazı dizisi projesi olması ve 2023 yılı sonuna dek tamamlanıp yayımlanacak durumda olması,
Başvuru belgeleri:
- Başvuru içerik ve amacını açıklayan niyet mektubu (300 kelime)
- İnisiyatif veya yayın projesi hakkında Türkçe ve İngilizce bilgi (her biri 250 kelime) ve 2 adet görsel (SAHA tarafından tüm duyuru ve mecralarda kullanılacaktır)
- 2023 için planlanan yıllık program içeriği
- 2023 için planlanan bütçe, takvim ve uygulama planı, proje ekibi ve proje bir yayın ise baskı adeti ve dağıtım planı
- Varsa inisiyatif ve yayın projelerinin yararlandığı diğer kaynak ve fonlar
- İletişim bilgileri: Adres, e-mail, telefon, varsa web sitesi ve sosyal medya kanalları.
Başvuru tarihleri: 7 Ekim 2022, Cuma ve son başvuru tarihi: 8 Kasım 2022, Salı 17.00 Sonuçların açıklanması ve sözleşme süreci: 15 Aralık 2022, Perşembe
Tüm belgelerin “SAHA Sürdürülebilirlik Fonu 2023” konulu bir e-posta ile tek bir PDF formatında ve 5 MB dosya boyutunu aşmayacak şekilde e-posta eklentisi olarak application@saha.org.tr adresine gönderilmesi gereklidir.
Eksik belgeyle yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Son iki yılda destek verilmemiş inisiyatif ve proje sahiplerine öncelik verilecektir.
SAHA Hakkında
2011 yılında kurulan SAHA Derneği, 11 yılda 450 sanatçı, küratör, yazar ve sanat inisiyatifinin projesine, 43 ülke ve Türkiye’nin farklı kentlerinde kâr amacı gütmeyen müze, bienal ve sanat merkezi gibi 200 farklı sanat kurumunda destek oldu. Kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olan SAHA, üyeleri, kurumsal destekçileri, proje ortakları ve danışmanlarıyla katılımcı bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek sanata karşılıksız destek veriyor.
SAHA Sürdürülebilirlik Fonu, 2014-2022 yılları arasında 34 farklı sanat inisiyatifine yıllık fon verirken 2020 yılında üretim süreci Covid-19 pandemisinden olumsuz etkilenen projelerini tamamlamak ya da bu dönemde ortaya çıkan konu ve sorunları ele almak isteyen sanatçı ve kolektiflere destek olmak üzere oluşturduğu SAHA Sürdürülebilirlik Fonu: Covid-19 kapsamında 21 farklı sanat projesine ayrıca ek kaynak sağladı. SAHA Sanat İnisiyatifleri Sürdürülebilirlik Fonu, 2014-2015 yılında 5533, Pasaj ve Torun; 2015-2016’da Apartman Projesi, BAS, m-est, Torun ve Videoist; 2016-2017’da Corridor Project Space, MARS, Orta Format, Space Debris ve TOZ Artist Run Space; 2017-2018’de Loading, MARS, OJ, Orta Format ve Tasarım Bakkalı tarafından kullanıldı. SAHA, 2018-2019 döneminde fonun kapsamını genişleterek 5 farklı kentte faaliyet gösteren AVTO, Hayy Açık Alan, Loading, NOKS, Performistanbul, sub ve Torun’a kaynak sağladı. 2019-2020 döneminde 5 farklı kentte ve dijital mecrada faaliyet gösteren A4 Açık Sanat Alanı, AVTO, Eldem Sanat Alanı, Karantina, Loading, Orta Format, Performistanbul ve sub’a; 2020-2021 döneminde ise 5533, Are Projects, AVTO, Çözümsel Sanat Topluluğu, Darağaç, Kendine Ait Bir Oda, Loading, NOKS, Orta Format ve Performistanbul’a fon sağladı. 2021-2022 süresince A4 Açık Sanat Alanı, Altatölye, Arazi, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Darağaç, KIRIK, KOLİ Art Space, Kültürhane, Loading, m-est.org, Monitor ve sub’a kaynak sağladı.
e-ha