Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi “Students and Teachers Experiencing the Meanningof STEM” İsimli Projenin Altı Ortağından Biri Oldu
2019-2021 yılları arasında uygulanması planlanan ancak tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs pandemisi nedeniyle 2022 yılında da uygulanmaya devam eden “Students and Teachers Experiencing the Meanningof STEM” isimli ERASMUS+ Projesi; Estonya, Türkiye, Portekiz, Litvanya, Bulgaristan ve İtalya olmak üzere altı ülkenin iş birliği ortaklığı ile gerçekleştirildi.
Proje kapsamında tüm proje ortakları gibi Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezinde etkinlikler, disiplinler arası eğitim yaklaşımı temelli olan STEM faaliyetleri ile gerçekleştirildi. Bilim(Science), teknoloji(Technology), mühendislik(Engineering) ve matematik(Mathematics) olmak üzere dört disiplini birleştirip bütünleştiren, öğrenme, geliştirme ve uygulama yaklaşımı olan STEM kapsamında proje ortakları tarafından çeşitli etkinlikler yapıldı.
Projedeki altı ülkenin ortak konusu: Çevre kirliliği konusunda farkındalık kazandırmak, çocuklarda çevre bilinci oluşturmak ve tüm dünyanın ortak sorunu çevre kirliliklerine dikkat çekerek çevre kirliliklerini engelleyecek STEM temelli çözüm önerileri geliştirmektir. Bu amaçla çevre kirliliği; toprak, hava, su, ışık, ses kirliliği kapsamında ele alınarak proje ortağı ülkelerde çeşitli etkinlikler yapıldı.
Proje hareketliliği kapsamında Türkiye, ilk hareketliliğini Aralık 2019’da Portekiz’e gerçekleştirdi. Bu hareketliliğe Fatih İslam Seçen BİLSEM’den dört öğrenci, üç öğretmen katıldı.
İkinci hareketlilik Mart 2020’de İtalya’da “öğretmen eğitimi” olarak gerçekleşti ve bu hareketliliğe Fatih İslam Seçen BİLSEM’den dört öğretmen katıldı. İtalya hareketliliğinden sonra coronavirüs salgınından dolayı proje hareketliliklerine bir süre ara verildiği için her ülke projenin görevlerini uzaktan yerine getirdi. Projenin hareketlilikleri ve bitiş tarihi bir yıl ertelendi.
Pandemi tedbirlerinin tüm dünyada esnetilmesi ve zamanla ortadan kaldırılmasıyla üçüncü hareketlilik Eylül 2021’de kaldığı yerden Fatih İslam Seçen BİLSEM’den Bulgaristan’a dört öğrenci iki öğretmenin katılımıyla gerçekleşti.
Mart 2022’de Estonya’da Fatih İslam Seçen BİLSEM’den üç öğrenci, bir öğretmenin katılımıyla dördüncü hareketlilik gerçekleşti. Projenin son hareketliliği ise Mayıs 2022’de Litvanya’da beş öğrenci, iki öğretmenin katılımıyla gerçekleşti.
Proje bünyesinde toplam 20 öğrenci, 12 öğretmen yurt dışındaki proje ortağı ülkeleri ziyaret ederek projede aktif olarak görev aldı. Tüm öğrenci ve öğretmenler, farklı ulusların yaşam biçimlerini, bakış açılarını gözlemleyerek, farklı coğrafyalarda farklı kültürel özelliklere sahip insanlarla fikir alışverişinde bulunup sosyal ilişkiler geliştirerek, dostluklalar kurup gönül bağları oluşturarak, süreç içinde yaparak, yaşayarak, model alarak, gezerek, görerek, gözlemleyerek, yaşantılar yoluyla dünyamızın ortak problemine çözüm yolları üretmeye, çevreye verilen zararı ve çevre kirliliğini en aza indirecek yöntemlerle çevreye dost yaşam biçimi geliştirmeye yönelik STEM temelli faaliyetlerde bulundu.
Hareketliliğe katılan öğrenci ve öğretmenler, Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezine döndüklerinde edindikleri tüm bilgi ve tecrübeleri, kazandıkları yeni fikirleri, farklı bakış açılarını, içselleştirdikleri çevre bilinci ve duyarlılığını, çevre kirliliğine dikkat çeken etkinliklerde edindikleri çözüm yollarını başta diğer öğrenci öğretmenler olmak üzere sosyal çevrelerine aktararak söz konusu projenin yüzlerce insana ulaşmasını sağladılar.
e-ha