Baycan Elektrik, mesleki eğitimden kadın istihdamına, engelli istihdamından üniversite-sanayi iş ve güçbirliğine kadar çok geniş bir yelpazede sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. ‘Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi’ projesi kapsamında şimdiye kadar 5 kadın çalışanının Baycan Ailesi’ne katıldığını söyleyen Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Önümüzdeki aylarda 15 kişiyi daha istihdam edeceğiz.
50 yılı aşkın süredir kablo ve elektrik elektronik komponent gruplama hizmeti veriyoruz. İşimiz el becerisi, detay ve hızlı koordinasyon gerektirdiğinden kadınlar ile çalışmanın verimliliğimizi artırdığını gözlemledik. Kadınların dikkatli ve sabırlı çalışmaları prosesimizin inceliği ve kritiklik seviyesi ile birebir uyuşuyor” dedi.
Kablo gruplama sektöründe 56 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Baycan Elektrik, toplumsal gereksinimlere cevap veren ve toplumsal yararı önceleyen sosyal sorumluluk projeleri ile farkını ortaya koymaya devam ediyor. 2019 yılından bu yana Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Montaj Atölyesi ile ortak yürütülen engelli bireylerin işgücüne katılması odaklı sosyal sorumluluk projesi atölyelerde eğitim alan 6 genç ile başlamıştı. Şimdi Baycan Elektrik’te 25 engelli birey çalışıyor.
Engelli çalışanlar Baycan Ailesi’ne katıldıktan sonra daha üretken ve sosyal bireyler olarak yaşamlarını sürdürüyorlar. Baycan engelli bireyler için sosyal sorumluluk projesi yürüten çeşitli kurum ve kuruluşlarla da çeşitli projelerde işletme dışında bir araya geliyor. Örneğin Eskişehir Büyükşehir Belediye’sinin kurduğu Engelsiz Yaşam Atölyesi’ndeki zihinsel engelli ve Alzheimer’lı bireyler ile fabrika alanı dışında 2022 yılının aralık ayından beri gruplama çalışması yapılıyor. Vizyonlarının sanayide yetkin insan kaynağı yetiştirmek olduğunu vurgulayan Baycan Elektrik Genel Müdürü Engin Yılmaz, Baycan Elektrik Ailesi’nin Türkiye’nin kalkınmasını destekleyen projelere imza atmaya devam edeceğini söyledi.
Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi ile Baycan Elektrik arasında “Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi” projesi kapsamında iş birliği protokolü imzalandığını söyleyen Yılmaz, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) adı altında, Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İŞKUR iş birliğinde) ve Baycan Elektrik Müteahhitlik Sanayi ve Ticaret A.Ş., sosyal ve ekonomik açıdan dezavantajlı kadınların işgücü piyasasında istihdamını artırmayı hedefleyen bir projede güçlerini birleştirdi. Baycan Elektrik, Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi Projesi’ni hayata geçiren ilk firma oldu” dedi. Nitelikli kadın personel yetiştirilmesini hedefleyen bu projeye gönülden inanarak başladıklarını belirten Yılmaz, “Proje kapsamında ilk personellerimiz 2023 şubat ayında bizlerle çalışmaya başladı. Bizimle çalışmaya başlayan kadınlarımızı aktif ve üretken bireyler olarak topluma kazandırabilmek için onlara işletmemizde sosyal ve ekonomik destek sağlıyoruz. Projenin sadece Eskişehir veya Türkiye genelinde değil dünyaya örnek olabilecek değerde olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı.
Projede amaçlarının toplumda dezavantajlı olan kadınlara eşit ekonomik fırsatlar sunmak ve onları meslek sahibi edindirmek olduğunu belirten Yılmaz şu bilgileri verdi:
“TÜİK verilerine göre 2023 ocak ayında Türkiye’de sanayi sektöründe çalışan kadın oranı % 34,4’tür. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürlüğü 2023 Ocak ayında Türkiye’de 15 yaş üstü kadınların istihdam oranını %31,7 olarak raporlamıştır. Baycan Elektrik’in yaklaşık 950 personelinin 760’ı, yani %80’i, kadın çalışanlarımızdan oluşuyor. Toplumun ortak bilincinde olan eşitsizlikleri Türkiye’de kadın istihdamı için somut adımlar atmaya devam ederek dengeleme yönünde ilerleyeceğiz.”
KADINLAR DİKKATLİ VE SABIRLI ÇALIŞIYOR
Şimdiye kadar 5 kadın çalışanın ‘‘Üretim ve Beceri Odaklı Kadın Sosyal Gelişim Atölyesi” projesi ile Baycan Ailesi’ne katıldığını söyleyen Yılmaz, “Önümüzdeki aylar içerisinde projenin ilk fazı tamamlandıktan sonra 15 kişiyi daha istihdam etmeyi planlıyoruz.
Proje kapsamında bizimle çalışan kadınlarımız kendi gelirlerini kazanacak. Üretim sektörünü tanıma şansı yakalayacak ve mesleki becerilerini kapsamlı teknik eğitimler ile geliştirebilecekler. Firmamız 50 yılı aşkın süredir kablo ve elektrik elektronik komponent gruplama hizmeti vermektedir. İşimiz el becerisi, detay ve hızlı koordinasyon gerektirdiğinden kadınlar ile çalışmanın verimliliğimizi artırdığını zaman içinde gözlemledik. Dikkatli ve sabırlı çalışmaları prosesimizin inceliği ve kritiklik seviyesi ile birebir uyuşuyor. Kadın çalışanlarımızın çoğunlukta olması farklı bakış açıları ve deneyimlerin bir araya gelmesi ile yenilikçi bir kültürün gelişmesi, iyi yönetişim ve sürdürülebilirlik gibi kazanımları beraberinde getirmiştir. Sadece üretim değil tüm sektörlere Baycan Elektrik olarak kadın istihdamında örnek olmaya yıllardır devam ediyoruz.” dedi.
Baycan Elektrik’in mesleki yeterlilik eğitimlerine önem verdiğini anlatan Yılmaz, “İşletmemizde yapılan çalışmalara uygun olan elektrik tesisatları ve pano monitörlüğü, endüstriyel bakım ve onarım ve makine bakım ve onarım bölümlerinde usta öğreticilerimizden alacakları eğitimler sonrasında sınava giriyorlar. Mevcutta 254 çalışanımız bu ay içerisinde belgelerini almak için uygulamalı sınava girecek. Ardından 80 kişi daha programa dahil olacak. Mesleki açıdan yetersiz ve eğitim seviyesi düşük çalışanlarımız için yürüttüğümüz bu projeler ile onlara teknik nitelik kazandırarak eğitim düzeylerini artırıyoruz.” ifadesini kullandı.
e-ha