Daha çok sağlıklı ve organik beslenme konusundaki uyarıları ile tanıdığımız Prof. Dr. Canan Karatay, bu defa beslenme değil, temizliğe dair dikkat çeken bir uyarıda bulundu.

Canan Karatay, her evin mutfağında olan bulaşık süngerinin hastalıklara davetiye çıkardığının altını çizdi.

Prof. Dr. Canan Karatay, mutfaktaki bazı ürünlerin saçtığı hastalıklara dikkat çekti.

 Karatay, "Biz evde sünger kullanmıyoruz, bez kullanıyoruz, bezi sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerindeki mikroplar çok sıcak suda ölür. Sıcak suda ne bakteri kalır ne virüs. Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür. Bu konulara dikkat edilmeli, daha bulaşık süngeri kullanılıyorsa sık sık yenilenmeli" ifadelerini kullandı.

Konu hakkında yapılan araştırmalara göre mutfak süngerleri, tuvaletinizden daha fazla mikrop barındırıyor. Bu nedenle mutfağında bulaşık süngeri bulunduranlar çöpe atmalı veya sık sık yenilemeli.

Mutfak süngerine alternatif olarak kabak lifi kullanabilirsiniz.

 TikTok'ta gündelik hayata dair bilgi içerikli paylaşımlar yapan 'cleanfluencer' isimli hesap, mutfaktaki en kirli şeyleri tek tek açıkladı.

İçerik üreticisi Danielle Mason'a göre mutfak aletlerindeki düğmeler tam bir mikrop yuvası. ''İnsanlar genellikle mutfağın bu alanlarını temizlemeyi ihmal ediyor'' diyen Mason, şunları da söyledi:

Çoğu zaman bu kısımların önemli olmadığını düşünüyorlar ancak genellikle çiğ et ve yiyeceklerden sonra dokunduğumuz bu alanları temizlemek son derece önemli.

Düğmeleri ve dolap kollarını her zaman temiz bir bezle sterilize edin, bu hem eşyalar üzerindeki hem de ellerinizde kalan bakterileri öldürecektir.

Bezler

Eğer bezinizi tutmazsanız, bezinizle temizlediğiniz sandığınız her yeri daha da kirletiyorsunuz demektir. Her gece yatmadan önce bezleri mutlaka çamaşır suyuna batırmak gerekiyor.

Bu alışkanlık, sabah mutfağınızı bakterisiz kullanmanıza olanak sağlar.

Mutfak havluları

Mutfağı toparladıktan ya da yemek yaptıktan sonra sık sık dokunduğumuz bulaşık havluları, mikropların mutfağa yayılmasına neden oluyor.

Bu nedenle mutfak havlularını günlük olarak değiştirmekte fayda var. Eğer tencereleri ve tavaları mutfak havlusuyla kurutuyorsanız bu alışkanlığınızı kesinlikle bırakmanız gerekiyor.

Doğrama tahtaları

Sebze ve et ürünlerini aynı tahta üzerinde doğramayın ve her bir ürün için ayrı renkte doğrama tahtaları temin edin.

Doğrama tahtalarını temizlemenin en doğru yolu, onları bulaşık makinesinde yıkamaktır, çünkü insan elinin değemeyeceği kadar yüksek ısıda yıkanırlar ve bu bakterileri öldürebilir.

Eğer tahtaları bulaşık makinesinde yıkamayı tercih etmiyorsanız ya da bulaşık makineniz yoksa, su ısıtıcısını kaynatın ve doğrama tahtalarını içinde bekletin.


Bu temizleme yöntemleri tahtalara zarar verebileceğinden, ahşap doğrama tahtalarından tamamen kaçınmak en iyisidir.

Mutfak lavabosu

Mutfağın olmazsa olmazı olan mutfak lavaboları, altında yer alan sıhhi tesisat alanı nedeniyle tam bir mikrop yuvasıdır.

Burada 'proteobacteria' adı verilen bir bakteri grubunu hakimdir ve bu bakteriler, ciddi hastalıklara neden olabilen Salmonella ve E. coli gibi patojenleri içerir.

Ev işlerinde kullandığınız kirli suları asla mutfak lavabosuna dökmeyin, bu gibi durumlarda klozeti ya da alaturka tuvaleti tercih edin.

Buzdolabı

Gıdaları güvenle sakladığımızı düşündüğümüz buzdolapları da hijyen konusunda pek masum değil.

Buzdolabını iki ayda bir derinlemesine temizlemeye dikkat edin. Aşırı sabunlu su ile rafları iyice silin.

Buzdolabındaki kötü kokular için kabartma tozu kullanabilirsiniz. Buzdolabının salmonella gibi bakteriler için iyi bir üreme olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Çöp kutuları

Çöp kutularının da bakteri yuvası olduğunu söyleyen Mason, ''Atıklarınızı attığınız yerler mikroplar için bir üreme alanı olabilir. Şahsen mutfakta çöp kovası tutmuyorum, poşet kullanıyorum ve günün sonunda çöpe atıyorum ama çöp kovası kullanıyorsanız, kokmasını engellemek için sıcak çaydanlık suyuyla ağarttığınızdan emin olun'' dedi.

e-ha