İBB Başkanı İmamoğlu: “Toplu taşımada çok başka bir döneme yürüyüşümüzü takip edeceksiniz”

Üsküdar Belediye Başkanı Dedetaş: “Başlattığımız süreçlerin sonuçlarını görmek mutluluk verici”

Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, İstanbul Büyükşehir (İBB) Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte, İBB iştiraki Şehir Hatları’nın 569 yıllık Haliç Tersanesi’nde tasarlanan ve üretilen Deniz Dolmuş’u törene indirme törenine katıldı.

Beyoğlu’ndaki Haliç Tersanesi’nde düzenlenen programa İBB Başkanı İmamoğlu, Dedetaş’ın yanı sıra, CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Şehir Hatları Genel Müdürü Ercüment Güldik, davetliler ve basın mensupları katıldı.

Törende konuşan İmamoğlu, bütün toplu taşıma çalışmalarını sürdüreceklerini belirterek, “Bizi metrolarda da göreceksiniz, yeni nesil metrobüslerde de göreceksiniz. Bizi deniz ulaşımında yaptığımız yatırımlarda da göreceksiniz. Bisiklet konusunda attığımız adımları da göreceksiniz. Birçok konuda İstanbul’un yenilikçi, vizyoner, çevreci en düşük emisyona sahip, sürdürülebilir araç takviyeleriyle İstanbul’un toplu taşımada çok başka bir döneme yürüyüşümüzü takip edeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

“İstanbul’un taşı toprağı altın” diyen İBB Başkanı İmamoğlu, “Şu toprağı altın deyince, toprağını taşını altını üstüne getirmek anlamına gelmiyor elbette. Altını üstüne getirip alt üst olmuş bir İstanbul asla değil. Taşı toprağı altın deyince toprağını da makul işlemek, İstanbul’un her noktasına göz bebeğiniz gibi bakmak ve İstanbul’un her değerini, her özel anını, mekanını kıymetiyle birlikte buluşturabilmek çok büyük bir hassasiyet.” şeklinde konuştu.

“YILLIK 120 MİLYON LİRA TASARRUF”

Deniz Dolmuşlar’ın önemli bir adım olduğunu vurgulayan İmamoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yolcu yoğunluğu düşük seferlerde yüksek kapasiteli gemiler yerine ki onların oralara gitmesi ve çok düşük oranda yolcu taşımasının verimlilik açısından olsun kaynak israfı açısından olsun bizim için büyük bir kayıp olduğunu görerek arkadaşlarımız çevre dostu ve düşük emisyonlu Deniz Dolmuşlarını geliştirdiler ve bugün hepimizin gözünün önüne getirdiler. Filo optimizasyonu yapabileceğimiz ve işletme maliyetimizin de düşeceği bir yolculuk tarifi bu. Yıllık yaklaşık 120 milyon lira tasarruftan bahsediyor arkadaşlarımız. İnşallah yaptığımız yatırımı kısa sürede geri dönüşümünü sağlayacak bir modele erişecek. Yani bir yandan yüksek kapasiteli araçların gitmesinin sakıncalı olduğumuz olduğunu gördüğümüz noktalarda onların kaldırılması ama öte yandan da vatandaşlarımızın buradan niçin seferleri kaldırdınız demeyecekleri ama aynı zamanda tasarruflu bir modelin hizmetine sunulacak bir şekli İstanbulluların hizmetine sunuyoruz.”

DEDETAŞ: “BAŞLATTIĞIMIZ SÜREÇLERİN SONUÇLARINI GÖRMEK MUTLULUK VERİCİ”

Programda konuşan Şehir Hatları eski Genel Müdürü ve yeni dönem Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, “Başlattığımız süreçlerin bu şekilde sonucunu görüyor olmak tabii ki çok mutluluk verici. Deniz Dolmuşlarının hem deniz ulaşımına katkısı hem tasarlaması noktasında çok dikkate değer proje olduğunun altını çizmek istiyorum. Burada özellikle kiralık motorlarla yürüttüğümüz süreçlerin, kendi ürettiğimiz teknelerle ve belli bir verimlilik ölçüsünde hazırlanması ve bunun kamudaki tasarrufu da desteklediğini, deniz ulaşımını canlandırdığını görmek çok mutluluk verici.” dedi.

Vapur düdükleri eşliğinde araçların denizle buluşmasına tanıklık eden Dedetaş ve İBB Başkanı İmamoğlu, diğer katılımcılar ile birlikte Deniz Dolmuşla ilk yolculuğu gerçekleştirdi. Yolcular, Haliç Tersanesi’nden İBB İletişim Koordinatörlüğü’nün bulunduğu iskeleye kadar keyifli bir Haliç turu attı.

İLK SEFER PAZARTESİ

Deniz Dolmuşların 15 Temmuz 2024’de ilk seferine başlaması planlanıyor. Şehir Hatları normal yolcu tarifesi ile ücretlendirilecek seferler İstinye – Küçüksu arasında olacak.

e-ha Sude Elif Sezen