Boğaziçi Üniversitesi'nin Resmi web sitesi 'Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) ve Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM)' başlıklı Türkiye'nin resmi deprem başvuru kaynağı olan, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezi kaynağına göre;
6 şubat 2023 tarihinde (Bügün) 2023.02.06 tarihli 04:17:31 saatinde enlem ve boylam olarak 37.1123, 37.1195 noktasında yerin 5 kilometre altında ilk hesaplamaya göre; 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Daha sonra revize edilen depremin şiddeti, 7.7 olarak sisteme işlendi.
Gaziantep ilinin Şehitkamil ilçesine bağlı Sofalaca Mahallesinde meydana gelen deprem bölgede meydana gelen ilk deprem olup, daha sonra kaydedilen depremler kronolojik olarak bu depremden sonra meydana gelmiştir.
Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem ise yaklaşık 45 dakika sonra meydana gelmiştir. Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Ve Değerlendirme Merkezi kaynağından aşağıdaki açıklama rapor şeklinde basın bülteni olarak açıklanmıştır:
"06 Şubat 2023 Tarihinde Sofalaca-Şehitkamil-Gaziantep (37.1123 K 37.1195 D) merkez üssünde yerel saat ile 04:17’de aletsel büyüklüğü Ml=7.4 (Mw=7.7) olan çok şiddetli bir deprem meydana gelmiştir. Depremin odak derinliği yaklaşık 5 km civarında olup sığ odaklı bir depremdir. Deprem Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu İç Anadolu ve Akdeniz Bölgelerini kapsayan geniş bir alanda hissedilmiştir.
Sofalaca-Şehitkamil -Gaziantep (Ml=7.4) depreminin lokasyon haritası Gaziantep ili ve ilçeleri 1996 yılında yayınlanan T.C. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Deprem Bölgeleri Haritasında I.- IV. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır. 1996 yılında yürürlüğe giren Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenmiş, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 sayılı (mükerrer) Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Yeni harita “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” tanımı ile 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri (PGA) gösterilmiştir. Türkiye Deprem Tehlike Haritasında Gaziantep ili PGA 475(yıl) maksimum ivme değeri 0.1- 0.6g arasında değişmektedir. Bu ise bölgenin deprem tehlikesinin göreceli olarak özellikle batı ve kuzeybatı sınırı boyunca (DAFZ boyunca) çok yüksek olduğunu göstermektedir.
Gaziantep ili batısından geçen Doğu Anadolu Fay Zonu ile Ölü Deniz Fay Zonu gibi önemli tektonik birimlerle sınırlanmış bir konuma sahiptir.
Tarihsel dönemde (M.Ö. 1800-M.S. 1900; Soysal ve diğ., 1981) Gaziantep’in batısında Doğu Anadolu Fay Zonu’nun geçtiği hat boyunca şiddet değeri Io=VIII-X olan depremler meydana gelmiştir.Aletsel Dönemde (M.S. 1900-2022; büyüklüğü M>4.0 KRDAE Deprem Katalogu) il sınırları içerisinde meydana gelen önemli depremlerin büyüklükleri M=5.0-5.9 arasındadır. Bu dönemde büyüklüğü M≥ 6.0 olan deprem il sınırları içerisinde meydana gelmemiştir. İl merkezine en yakın deprem 144 km. uzaklıkta olan 1908 Işıklı-Kozan (Adana) depremidir.
Merkezimiz tarafından yapılan hızlı fay düzlemi çözümü, depremin doğrultu atımlı bir faylanma ile meydana geldiğini ortaya koymaktadır.
KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM), Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Azaltma Sistemi Hükümetlerarası Koordinasyon Grubu (ICG/NEAMTWS) çatısı altında sorumluluk alanları Karadeniz, Ege ve Doğu Akdeniz’i kapsayacak şekilde ülkemiz ve çevresinde meydana gelen tüm depremleri ve denizlerde meydana elebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal kurum ve kuruluşlara Deprem Bilgi Mesajı ve Tsunami Erken Uyarısı veren 7/24 operasyonel bir merkez olarak faaliyetlerine devam etmektedir. BDTİM, söz konusu faaliyetleri kapsamında Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’de meydana gelen Mw ≥ 5.5 büyüklüğündeki depremler için tsunami uyarı ve bilgi mesajları üretmekte ve söz konusu mesajları ülkemizde AFAD’a, bölgemizde de sistemimize üye olan ülkelerin ilgili merkezlerine iletmektedir.
06 Şubat 2023 tarihinde Sofalaca-Şehitkamil-Gaziantep merkez üssünde (37.1123 K 37.1195 D) (37.9020 Kuzey, 26.7942 Doğu) yerel saat ile 04:17’de aletsel büyüklüğü Ml=7.4 (Mw=7.7) olan depremi müteakip 15. dakikada tsunami uyarı mesajlarımız ülkemizde AFAD’a, bölgemizde de sistemimize üye olan ülkelerin ilgili merkezlerine iletilmiştir. Deniz seviyesi gözlemlerine dair ikinci mesaj (Hatay İskenderun 0.12 m, Mersin Erdemli 0.13m) ve TSİ 07:16 ile üçüncü mesaj (Gazimagusa 0.17m) iletilmiş bulunmaktadır. TSİ 12:59 itibarı ile tsunami tehlikesinin geçmiş olduğuna dair son mesaj aynı şekilde tüm alıcılarımıza iletilmiş bulunmaktadır.
Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın depreme dayanıklı binalarda oturmaları veya satın alacakları konutların depreme dayanıklı olarak inşaa edilmiş olması depreme karşı alınacak en güvenli tedbir olacaktır."
e-ha (Özel Haber)