‘Adli ve idari soruşturma başlatıldı mı?’
Deva Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Silivri 5 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan mahpusların gördükleri işkence ve kötü muamele iddialarını Adalet bakanı Bekir Bozdağ’a sordu. Mahpusların süngerli odada gördükleri işkence ve kötü muamele sonrasında toplu intihar girişiminde bulundukları neticesinde bir mahpusun hayatını kaybettiğini ifade eden Yeneroğlu, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: ‘İddialar etkin ve hızlı bir şekilde soruşturulmalıdır’

“Alanda çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının ceza infaz kurumuna düzenledikleri ziyaretler sonrasında hazırlanan raporlar kamuoyu ile paylaşılmıştır. Gerek medyaya yansıyan görüntüler, gerek mahpuslara ait ses kayıtları gerekse de bir mahpusun ölümüyle sonuçlanan işkence ve kötü muamele iddiaları oldukça vahim olup, hızlı ve etkin bir şekilde bu iddiaların soruşturulması gerekmektedir.”

‘Mahpuslara işkence ve kötü muamele uyguladığı iddia edilen memurlar tedbiren uzaklaştırıldı mı?
Yeneroğlu, Bozdağ’a şu soruları sordu: Koğuşlarda bulundurulan hap ve/veya ilaç sayısında herhangi bir kısıtlama var mıdır? Hap içerek intihar girişimde bulunduğu ileri sürülen
mahpuslar, bu hapları nasıl temin etmişlerdir?

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre mahpus Ferhan Yılmaz hap içmesi sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişse burnu nasıl kırılmış, nasıl dudakları patlamış ve şişmiş, cenazesinin taşındığı tabutun içi ise nasıl tamamen kana bulanmıştır? Silivri 5 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda, söz konusu işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin olarak adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Bu soruşturmalar başlatılmışsa, hangi aşamadadır?

Başlatılan soruşturmalar kapsamında, tedbiren mahpuslara işkence ve kötü muamele uyguladığı iddia edilen infaz koruma memurları görevden uzaklaştırılmış mıdır?
e-ha