Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) ve Bisiklet Turizmi Derneği öncülüğünde hayata geçirilen ve 23 yarış ile dünyadaki en büyük uluslararası bisiklet yarış serisi olan Türkiye Kış Bisiklet Yarışları Serisi’nin ilk yarışı GP Aspendos, bugün yani 28 ocak 2023 tarihinde gerçekleşti.
Türkiye Kış Bisiklet Yarışları Serisi’nin ilk yarışı “GP Aspendos”, Antalya’nın dünyaca ünlü simgelerinden olan ve her sene birlerce turistin ziyaret ettiği Aspendos Antik Tiyatrosu’ndan start aldı. Yerli ve yabancı 16 takımdan 32 sporcu 149.8 kilometrelik parkurda mücadele etti.
Yarışın startında bir açıklama yapan Bisiklet Turizmi Derneği Başkanı Recep Şamil Yaşacan, “Dünyanın en büyük uluslararası bisiklet yarış serisi olan Türkiye Kış Bisiklet Yarışları Serisi’nin ilk startını verdik. Serimiz toplam 23 yarıştan oluşacak ve iki ay sürecek. Uluslararası Bisiklet Federasyonu bu yarışların Türkiye’de yapılmasına onay verdi ve Türkiye olarak bunu başarı ile gerçekleştireceğiz. Yarışlarımızın hepsi Antalya bölgesindeki bir antik şehrimizden veya ören yerlerimizden start alacak. Bunu yapmamızın amacı turizmin başkenti Antalya’nın zengin potansiyelini tanıtmak istememizdir. Bisiklet turizmi ve spor turizmi açısından çok önemli bir organizasyona start verdiğimiz için mutluyuz” dedi.
Serinin ilk yarışında Kazakistan’ın Vino Sko takımından Yegor Strelnikov birinci, Konya Büyükşehir Belediyesi takımından Burak Abay ikinci, Spor Toto Cycling Team’den Ahmet Orken üçüncü oldu.
Serinin 2’nci yarışı yarın (29.01.2023) Antalya Expo’da, “Expo Kriteryum” ismi ile yapılacak.
Türkiye Kış Bisiklet Yarışları Serisi Hakkında:
Dünya Bisiklet Birliği (UCI) takviminde yer alacak olan Türkiye Kış Yarışları Serisi kapsamında 23 adet uluslararası bisiklet yarışı gerçekleştirilecek. Seri kapsamında 76 yabancı takımdan 1260 sporcu, 4 Türk takımından 63 Türk sporcu mücadele edecek. 1323 sporcu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un öncülüğünü yaptığı 24 Bisiklet Dostu Otel’de konaklayacak. Türkiye 2023 Kış Yarışları Serisi UCI ve olimpiyat puanı verdiği için profosyonel dünya takımları için ayrıca büyük önem arz ediyor.
15.12.2022 - 10.04.2023 tarihleri arasında Antalya’da kamp yaparak sezona hazırlanacak olan takımlar Antalya’nın turizm merkezleri Kemer, Antalya, Kundu, Belek, Side ve Alanya’da gerçekleştirilecek olan Türkiye Kış Bisiklet Yarışları Serisi’nde mücadele edecek. Gerçekleştirilen organizasyonlarla bisiklet takımları yarış sezonuna sıkı bir şekilde hazırlanırken Türkiye tanıtımına ve turizm ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Bu takımların çoğu yaz döneminde başta Kayseri-Erciyes olmak üzere yüksek irtifa kampları için yine Türkiye’ye gelmeyi planlıyorlar.
e-ha