E-Arşiv; Gelir İdaresi Başkanlığının belirttiği kriterlere uygun şekilde dijital ortamda elektronik fatura düzenlenmesi ve bunun ibraz, raporlama, depolama gibi işlemlerinin de yine elektronik bir ortamda gerçekleşmesini sağlayan bir fatura çeşididir. Mükellefler e-Arşiv uygulamasını kullanarak müşterilerine bu yolla fatura aktarabilmektedir.

Maliyet, depolama kolaylığı, veriye ulaşma hızı, faturalardaki kaybolma riskinin ortadan kalkması gibi çeşitli avantajlar nedeniyle mükellefler e-Fatura uygulamasına geçiş yaparak geleneksel faturayı terk edebilirler. Bazen de bu durum kanuni olarak zorunlu koşulmaktadır.

Ancak zorunluluk kapsamına girmeyenler ve e-Fatura kullanmak istemeyenler veya karşı tarafın e-Fatura kullanmadığı durumlarda e-Arşiv fatura kesilerek karşı tarafa iletilebilmektedir. Bu tip kolaylıklar sayesinde artık işletmeler her alanda dijitalleşerek birçok avantaj elde ederler.

E-Arşiv Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gelir İdaresi Başkanlığının portalını kullanarak kolayca mükellefler e-Arşiv fatura başvurusu yapabilmektedir. Bunun için herhangi bir şirket (şahıs şirketi, anonim şirket, limited şirket vs.) sahibi olmak yeterlidir.

Başvuru sürecini başlatmak için ilk olarak gerçek kişiler için e-imza; tüzel kişiler için ise Mali Mühür alınmış olması gerekmektedir. Başvuru elektronik ortamda yapılacağı için imzada kullanılması adına bu sanal uygulamaların önceden halledilmiş olması gerekmektedir.

Mali Mühür ya da e-imza aldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığının yayınladığı kılavuza göre e-Arşiv uygulamaları kapsamında gerekli belgeleri oluşturarak portal üzerinden başvurunuzu onaya gönderebilirsiniz.

Onay bildirimi geldikten sonra portal üzerinden veya özel entegratör aracılığıyla e-Arşiv faturalarınızı kolayca oluşturabilir, saklayabilir ve karşı tarafa aktarabilirsiniz.

Neden Özel Entegratör ile Çalışmalısınız?
Fatura düzenleme işlemlerini ekstra kolaylaştıran özel entegratörler ile çalışma şirketler için çok daha avantajlı bir durumdur. e-Arşiv Faturaya geçiş işlemlerini eksiksiz ve hızlı tamamlamak için özel entegratörlerden yardım alabilirsiniz.

Onay sonrası özel entegratörlerin güçlü teknik alt yapıları sayesinde faturalarınızı çok daha kolay bir şekilde yönetilirsiniz. 7/24 kesintisiz hizmet veren, uygun fiyatlı, Uyumsoft gibi köklü ve güvenilir, kurumsal ve profesyonel firmalarla çalışmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Hemen Uyumsoft’un resmi internet sitesine girerek piyasanın çok altında fiyatlarla bütçe dostu bir ödeme planı seçerek e-Arşiv faturalarınızı kolayca yönetin!