Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2022 yılının ilk sektör buluşmasını yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi’nin ev sahipliğinde, Papara ve Uyumsoft’un platin sponsorluğunda gerçekleşen etkinliğe 130 firmadan 250’e yakın sektör temsilcisi katıldı. E-ticaret sektörünün önde gelen temsilcilerini buluşturan etkinlikte konuşan ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, sektörün 2022 yılına büyümesini sürdürerek başladığının altını çizdi. Ekmekçi, e-ticaret sektörünün büyüme hızını kaybetmeden yıl sonunda yüzde 40 büyüme ile 560 milyar TL’ye ulaşarak kapatmasını öngördüklerini belirtti.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2022 yılının ilk Sektör Buluşması’nı 23 Mart 2022 Çarşamba günü Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleştirdi. ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Dairesi Başkanı Mehmet Kayış, E-İhracat, Dijital Pazarlama ve Yeni Nesil Teknolojiler Bölüm Başkanı Hasan Önal, 130 firmadan 250’ye yakın sektör temsilcisi ve basın mensupları katıldı. Papara ve Uyumsoft’un platin, Defacto, Paycell, Pınaronline, PttAVM, Rubi Brands ve Trendyol’un altın sponsorluğunda gerçekleşen etkinlikte e-ticaret sektörü tüm yönleriyle ele alındı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, 2021 yılında online alışveriş harcamalarının geçen yıla göre büyüme ivmesini devam ettirerek cirosal bazda 400 milyar TL’lik işlem hacmine ulaştığının altını çizdi. E-ticaret sektörünün, bu yıl da büyüme hızını kaybetmeden bu yükselişini sürdüreceğini belirten Ekmekçi, yıl sonunda yüzde 40 büyüme ile 560 milyar TL’ye ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.
E-ticaret sektörü 2022 yılını 560 milyar TL ile kapatacak
ETİD’in faaliyetleri ve sektöre ilişkin bilgiler veren Ekmekçi, “ETİD kuruluşundan bu yana e-ticaret sektörünün geliştirilmesi adına çalışmalarını yürütüyor. Sektörün temsil ihtiyacının karşılanması için verdiğimiz hizmetleri sürekli geliştirerek üyelerimizle birlikte Türkiye’deki e-ticaret payının yüzde 95’inden fazlasını karşılıyoruz. Dernek olarak, ana misyonumuzu sektörün öncüsü olmak, sağlıklı büyüme ve doğru regülasyonları sağlamak oluşturuyor. Beklenen ve ciddi değişikliklerin öngörüldüğü yeni e-ticaret yasası bu yıl hayata geçecek. Bu yasa çerçevesinde ilgili devlet kurumları ile yakın temas kuruyoruz. Dernek olarak gündemimizdeki diğer önemli konuları sektördeki istihdamın artırılması ve networking organizasyonları oluşturuyor. Faaliyet gösterdiğimiz sektör, çok yeni ve hızla büyüyen bir sektör. Dolayısıyla sektör paydaşlarını yılda dört kez bir araya getirdiğimiz networking organizasyonlarıyla, sektörün büyümesine ve gelişmesine katkı sağlamak bizler için büyük önem taşıyor. Ayrıca Türkiye’nin en değerli üniversiteleriyle iş birliği içerisinde, istihdam oranlarının artırılması ve e-ihracatın yaygınlaşmasını amaçlayan çalışmaları hayata geçiriyoruz. Pandemi ile birlikte tüketici alışkanlıkları da değişti. Tüketiciler online alışverişe alıştı, üreticiler ve perakende sektörü de e-ticaretin ulaşılabilirliği, düşük maliyeti ve fırsatlarına uyumlu hale geldi. Türkiye’de e-ticaret sektörü yıllık olarak yüzde 65 oranında büyüyor. Bu büyüme ivmesinin sürmesini ve 2022’de sektör cirosunun 560 milyar TL’yi geçeceğini öngörüyoruz” dedi.
ETİD Hakkında
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), Türkiye’de e-ticarete ilişkin hukuki altyapının oluşturulmasında, mevzuattaki eksikliklerin veya ihtiyaçların tespitinde ve çözümlenmesinde sektöre katkı sağlama ve yol gösterici çalışmalarda bulunma misyonu ile 2007 yılında kuruldu. ETİD, bu ekosisteme hizmet veren tüm sektörlerdeki öncü ve güçlü markalar ile e-ticaret ve e-ihracat sektörünün sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için dijital dünyadaki bütün sektör paydaşlarının sesi olma misyonu ile çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
e-ha