İzmir’deki açılışın ardından Denizli, Samsun, Diyarbakır, Mersin, İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da gençlik forumları düzenlenecek.
Ulusal Demokratik Enstitü, Sosyal İklim Derneği, Dokuz 8 Medya Araştırmaları Derneği ve Daktilo 1984 işbirliğiyle gençlerin siyasi karar alma mekanizmalarına katılımını desteklemek amacıyla hayata geçirilen Gençliğin Yüzleri Programı’nın ilk gençlik forumu İzmir’de gerçekleşti.
Program 2023 genel seçimleri çerçevesinde genç seçmenlerin demokratik ve kapsayıcı taleplerini görünür kılmayı, demokratik süreçlere katılımlarını güçlendirmeyi ve gençlerin ortak meselelerine çözüm üretmeyi amaçlıyor. “Gençliğin Yüzleri” Programı, İzmir’in ardından Denizli, Samsun, Diyarbakır, Mersin, İstanbul, Eskişehir ve Ankara’da düzenlenecek gençlik forumumlarıyla devam edecek.
İzmir’deki forumda nitelikli eğitim talebi, gelir sıkıntısı, iş bulma kaygısı öne çıktı
Siyasette karar alma süreçlerine dahil olmak isteyen Genç Yüz’lerin liderliğinde gerçekleşen forumlarda gençler, kendilerini öncelikle ilgilendiren meseleleri konuşarak, bugün için değişimi tartışıyor ve çözüm önerilerini dile getiriyor.
İzmir’deki forumda ifade özgürlüğü, gençlerin gelirlerinin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetmemesi, eğitimde niceliğin artması, niteliğin düşmesi ve mesleki eğitim tercihi konusunda yetersiz destek, siyasette genç temsiliyetin yetersizliği, ilk işe girişte imkân ve şartların yetersizliği, sosyalleşme alanlarının az olması, erişimin pahalı ve zor olması, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve bu konuda eğitimlerin yetersizliği, gençlere yönelik yeterli psikososyal destek mekanizmalarının olmaması, farklı etnik gruplara yönelik önyargı ve sosyal uyum, göçmen istihdamının genç işsizliği artırması, toplumda iklim farkındalığının yetersiz olması ve anadilde eğitim başlıkları öne çıktı.
Gençler sorunlarını tartışırken çözüm önerilerini de dile getiriyor
Fikirlerini, talep, beklenti ve umutlarını görünür kılmak isteyen gençlerin bir araya geldiği forumlarda çıkan sonuçlar karar vericilerle paylaşılacak. Gençlerin kapsayıcı çözüm önerileri, Mart ayında düzenlenecek ikinci tur forumlarda 8 şehrin milletvekilleri veya milletvekilleri adaylarıyla tartışılacak.
Her şehrin Genç Yüz’leri de gençlerin çözüm önerilerini gençler, kamuoyu ve siyasetçilerle paylaşarak savunuculuk çalışmalarının yürütülmesine öncülük edecek. 7 milyon genç seçmenin ilk defa oy kullanacağı 2023 seçimleri, genç seçmenlerin taleplerini gençlerin öncülüğünde, gençler için ve gençlerle birlikte kamusal bir tartışmaya çevirmek için önemli bir fırsat olacak.
e-ha