Göçmen kuşların en renkli durakları ve göç dönemleri hakkında tüm merak edilenleri sizler için hazırladık. Her yıl göçmen kuşları tam mevsimleri geldikleri zaman sürü olarak göçerler. Peki, göçmen kuşları ne zaman ve nereye gidiyorlar? Göçmen kuşlar ulaşacakları yere gidene kadar hangi duraklara uğruyor? Sonbahar mevsiminin gelmesi ile birlikte, pek çok kuş türü güneye doğru göçerler. Kış mevsimini daha sıcak yerlerde geçirebilmek için çok uzun bir yolculuğa çıkarlar. Göçmen kuşların serüveninin dünyanın öbür ucuna kadar gittiğini söyleyebiliriz. Bu kadar uzun yolculuk yaparken, belirli yerlerde durarak mola veriyorlar. Göçmen kuşların en renkli durakları ve göç yolculuklarının tüm detayları için yazımıza göz gezdirebilirsiniz.

Kuşlar Neden Göç Ederler?
Kuşlar neden göç ederler ve hep birlikte hareket etmelerinin sırları sıklıkla merak ediliyor. Kuşların göç dönemleri denildiği zaman, mevsim değişim zamanlarından da bahsetmek mümkündür. Sonbahar mevsiminin giriş yapması ile birlikte kuşlar da tıpkı insanlar gibi kış mevsimine hazırlık yaparlar. Göç etmelerinin en önemli nedenleri sıcak yerlerde yaşamak ve daha çok besin bulabilmektir. Kış mevsiminde kuşların yemek bulması çok daha zor olduğu için, kışa giriş yapmadan önce toplu halde sıcak ülkelere giderler. Kuşların kış mevsiminden önce göç etmelerinin bir diğer önemli nedeni de üremeleridir. Yumurtlama dönemlerinde göç yolculuklarına başlarlar. Yavruları ile tekrar geri döndüklerinde de onlar için de bolca besin bulabilirler.

Göçmen Kuşlar Yollarını Nasıl Bulur?
Göçmen kuşlar yollarını nasıl bulur, göç etmeye karar verme süreçleri hakkındaki tüm detaylar için yazımıza göz gezdirebilirsiniz. Kuşlar için göç etme süreleri, güneşin doğuş ve batış dönemlerinin değişmesi ile başlamaktadır.

Güneşin daha geç veya daha erken doğması ve batmasına göre hareket ederler. Kuşların genetik olarak bir pusula görevi gören yetenekleri vardır. Beyinleri göç dönemlerinde devreye girerek onlara sinyal verir. Kuşlar göç öncesinde kendilerini bu uzun ve zorlu yolculuk için hazırlarlar. Beslenme düzenlerini değiştirerek bolca yağ depolarlar. Uzun yolculukları sırasında mola verene kadar, depoladıkları yağdan kendilerini beslerler.

Göçmen Kuşların Mola Verdiği Yerler
Göçmen kuşların mola verdiği yerler içerisinde ülkemizden de pek çok rota bulunuyor. Başta İstanbul olmak üzere, pek çok ilde mola verdiklerini ve bazı bölgeleri durak olarak benimsediklerini söyleyebiliriz. Ülkemizde göçmen kuşların durduğu yerlerde onları izlemek için göç tarihlerini takip edebilirsiniz. Otobüs ve uçak bileti ile kısa sürede ulaşabileceğiniz göçmen kuşların duraklarında bu eşsiz toplulukların serüvenlerine tanıklık edebilirsiniz.

İstanbul
İstanbul, göçmen kuşların en çok tercih ettiği dinlenme duraklarından birisi olarak biliniyor. Özellikle şahin ve kartal gibi yırtıcı kuşların göç dönemlerinde İstanbul’u tercih ettiğini söyleyebiliriz. Beykoz ve Üsküdar arasında yer alan doruklarda dinlenen göçmen kuşlar, buralarda kış mevsimini de geçirebilmektedir. Mevsim geçiş dönemlerinde ise, tekrar hareket ederek kuzey bölgesine doğru hareket ederler. İstanbul’dan geçen göçmen kuşlar denildiğinde akla ilk olarak gelen türlerden birisi de leyleklerdir. Ülkemizden her yıl 400 bine yakın leyleğin İstanbul’da mola vererek, göç yolculuklarına devam ettikleri biliniyor. Yıl içerisinde ve özellikle göç döneminde 160 kadar kuş türünün de İstanbul’da görüldüğü biliniyor. İstanbul’a yakın yerlerde yaşıyorsanız, göçmen kuşları yakından izlemek için otobüs bileti alternatiflerini değerlendirebilirsiniz.

Artvin- Borçka
Artvin- Borçka eşsiz doğası ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan ülkemizin en nadide yerlerinden biridir. Borçka bölgesinin doğal güzellikleri yanı sıra, göçmen kuşlara ev sahipliği yapması da bilinen bir özelliğidir. Özellikle Kazakistan tarafından göçmen kuşların yılın belirli dönemlerinde Borçka bölgesinde dinlendikleri biliniyor. Göçmen kuşların özellikle Borçka’yı tercih etmesinin en önemli nedeni ise, bölgeye hakim olan zengin bitki örtüsüdür. Göçmen kuşlar Borçka’da beslenme ile ilgili sorun yaşamadığı için durak olarak burayı tercih ederler.

Çoruh Vadisi
Çoruh Vadisi, ülkemizden giden veya geçen göçmen kuşların tercih ettiği en önemli yerlerden biridir. Mola verdikleri Çoruh Vadisi’nde genelde yaban kazları, leylekler, pelikanlar yer alıyor. Çoruh Vadisi’nin göçmen kuşlar tarafından bu denli sık tercih edilmesinin nedenlerinden birisi de bitki örtüsü ve hava açısından oldukça uygun olmasıdır. Çok geniş bir alana sahip olan Çoruh Vadisi üzerinden geçen kuşlar, kanatlarını çırpmadan ve kendilerini yormadan da süzülerek dinlenebilmektedirler. Özellikle Çoruh Vadisi üzerinde mola veren göçmen kuşları izlemek için her yıl pek çok kişi bölgeyi ziyaret etmektedir. Bölge, şehir merkezine biraz uzak olduğu için araç kiralama hizmetini tercih ederek rahatlıkla kuşların olduğu bölgeye ulaşabilirsiniz.

Manyas Kuş Cenneti
Manyas Kuş Cenneti adından da anlaşılacağı üzere onlarca farklı kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Yılın her döneminde Manyas Kuş Cenneti içerisinde kuş türlerini görebilirsiniz. Ülkemizin en büyük göllerinden birisi olmasının yanı sıra çok zengin bir kuş familyasına da sahiptir. Eşsiz doğası ve göz alıcı manzarası ile dikkat çeken Manyas Kuş Cenneti içerisinde 266 adet kuş türü yer alıyor. Göl içerisinde 23 adet balık türü de yaşamlarını sürdürmeye devam ediyor. Bitki örtüsü açısından da oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip olan Manyas Kuş Cenneti’nde farklı 118 bitki çeşidi bulunuyor. Gölde yer alan ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan tepeli pelikanlar, gece balıkçılı, küçük karabatak ve kaşıkçı gibi pek çok kuş türleri de yer alıyor.