Türkiye’nin uluslararası değer taşıyan ve güneş sektöründe öncü bir sivil toplum kuruluşu ağı olan Green Solar Network (GSN), özellikle yeni güneş enerjisi yatırımları ve iklim değişikliği ile mücadele konusunda, geçtiğimiz Mart ayında önemli çalışmalara imza attı. Türkiye’de güneş sektöründe öncü bir sivil toplum kuruluşu ağı olan ve uluslararası değer taşıyan Green Solar Network (GSN), hayata geçirdiği yenilikler ve projelerle büyük dikkat çekiyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen Green Solar Network, üyelerine büyük ayrıcalıklar tanıyor. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan GSN Yöneticisi Fatih Ünal, ‘’Yeşil enerjiye açılan kapımız’’ mottosu ve inancı ile hareket eden GSN, bu anlamda geçtiğimiz ay içerinde de birbirinden önemli etkinliklere imza attı. GSN tarafından 30 Mart’ta düzenlenen Yenilenebilir Enerjide Finansman Webinarında, birbirinden önemli konu ve konuklarıyla sektörde önemli gelişmeler ve hedefler paylaşıldı. GSN tarafından düzenlenen ve büyük ilgi gören Webinarda, güneş enerjisine yatırım yapmak isteyen ancak yeterli finansman kaynağı olmayan yatırımcılara yönelik önemli fırsatlar anlatalarak, sektörle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verildi’’ dedi.

GERÇEK BİLGİ PROFESYONEL SONUÇ
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Green Solar Network projesi kapsamında sekiz konuşmacının birbirinden farklı konuları ele aldığı webinarda; Yeşil finansman başlıklı konularda TURSEFF'den Seyran Hatipoğlu ve DenizBank'tan Alper Berkman ile Başar Yılmaz önemli açıklamalar yaparak, güneş enerji santral yatırımlarında finansman modelleri üzerinde bilgi verildi. Ayrıca GSN Teknik Uzmanı Mustafa Köker, Yeşil Hidrojen Ekonomisi ve Emrah Çelik de GSN Solar Hesaplama Modülü ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi. Webinarı yaklaşık 250 kişi canlı olarak izledi.

4 N 1 GÜNEŞ DİJİTAL YAYINI SİZLERLE BULUŞUYOR
GSN ayrıca, iklim değişikliği ile mücadelede güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmak konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla iyi uygulama örneklerini, sorunlara yönelik çözüm önerilerini ve en çok merak edilen güneş enerjisi bilgilerini bir yayında derledi. Yayının içeriğinin oluşturulmasında ‘çalışma komitesi’ tarafından hazırlanan anket çalışması ile beklentileri ve ihtiyaç duyulan konular da iki yönlü iletişim stratejisi ile belirlendi. Yaklaşık üç yüz katılımcının görüşleri sonucunda gerçekleştirilen ankette öne çıkan güneş enerjisi sistemleri Yüzer GES, Agro-PV, Solar Kiremitler, Binalarla Entegre Fotovoltaik Sistemler ve Enerji depolama sistemleri oldu. Güneş enerjisi kullanımının önündeki engeller olarak yasal süreçler, yüksek maliyetler ve finansman desteği konuları ön plana çıktı. Uygulama çalışması olarak da en çok sanayide, tarımda, binalarda ve ulaşımda güneş enerji uygulamaları dikkat çekti. 4 N 1 Güneş çalışması, GSN üyelerinin talepleri, görüş ve önerileri doğrultusunda geliştirilerek, Nisan ayı sonunda sizlerle buluşacak.

GSN, SOLAR İSTANBUL FUARI’NDA
GSN, Türkiye’nin sektörel anlamda bölgesindeki en önemli uluslar arası etkinliklerinden olan Solar İstanbul 2022 Fuarı’na da katılarak, Green Solar Network paydaşlarıyla işbirliği konusunda önemli gelişmeler sağlandı. Ünal, “Solar İstanbul 2022’de bulunmamız networkümüzün değerine değer katacağına ve yeni paydaşlarla önemli mesafeleri kat edeceğimize inanıyorum’’ dedi.

EKO İKLİM FUARI’NDA GREEN SOLAR NETWORK RÜZGARI
Dopdolu bir Mart ayı geçiren GNS, ve 30-31 Mart tarihleri arasında Ankara’da yapılan, iklim değişikliğine karşı farkındalığın yaratılacağı, sorunların tartışılacağı ve çözüm yollarının bulunmasının hedeflendiği Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’ne de katıldı. 10 ayrı alanda 321 konuşmacıyla buluşan binlerce katılımcıya Kadın İşveren ve Sanayicileri Derneği (KAİSDER) tarafından Green Solar Network tanıtıldı. GSN’in Türkiye’ye kazandırdığı önemli ve pratik bir hesaplama aracı olan ‘’güneş enerjisi yatırımı hesaplama’’ başlığı büyük dikkat çekti. Ayrıca gerek GSN paydaşları gerekse sektörün diğer profesyonelleri ve girişimciler GSN’nin webinar etkinliklerine katılımcı olmak istediklerini belirttiler.

GREEN SOLAR NETWORK YEŞİL ENERJİYE AÇILAN KAPIMIZ
GSN üyeleri aralarında çeşitli iş kollarından STK, kurumlar ve özel şirketler bulunuyor. Üyeleriyle sıkı bir diyalog geliştiren network için MÜKAD Enerji Komisyonu Başkanı Şebnem Özkal görüşlerini belirtti. İklim değişikliği ile mücadelede, güneş enerjisinin kullanımının yaygınlaştırılması amacı ile kurulmuş bir network oluşumu olması sebebiyle MÜKAD olarak ilgilerinin çekildiğini belirten Özkal “GSN üyesi değerli STK grupları ile aynı platformda olmayı, ortak çalışmalar üretmek açısından kolaylaştırıcı bir oluşum olarak değerlendiriyorum. MÜKAD bu network platformuna 2021 Aralık ayında dahil oldu, eminim iş birliği ile yapacağımız pek çok faydalı proje üreteceğiz” dedi.
e-ha