Bilim ve teknoloji alanında önemli yatırımlar yaparak, modern akademik eğitim çizgisini güçlendiren Haliç Üniversitesi, bu alanlarda yürüttüğü faaliyetlerin sonuçlarını almaya devam ediyor. Türkiye’nin "Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali" TEKNOFEST 2023’te 3 büyük ödül alan üniversite, yeni nesil teknolojilerin gelişiminde, yükseköğretim kurumları arasında önemli bir aktör olduğunu bir kez daha gösterdi.
Çağdaş, deneyimli akademik kadrosunun yanı sıra, son yıllarda bilim, teknoloji, dijitalleşme ve mühendislik alanlarında yaptığı önemli atılımlarla da ön plana çıkan Haliç Üniversitesi, 27 Nisan- 01 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’’ TEKNOFEST 2023 yarışmaları kapsamında 3 büyük ödül kazanarak önemli bir başarıya daha imza attı. Üniversitenin lisans ve lisansüstü öğrencilerinin, TUBİTAK ve TEKNOFEST kapsamındaki Bilimsel Araştırma Projeleri/Patentleri ve inovatif çalışmalar arasında yarışan projeleri ödüle layık görüldü.
Proje danışmanlığını Öğr. Gör. Arif KARABUĞA’nın yaptığı, Meslek Yüksekokulu Makine Programı öğrencileri Muhammet GÜNDOĞDU, Muhammet Ali AYDIN, Furkan CURA tarafından geliştirilen 'Parabolik Çanak Güneş Kolektörü ile Hidrojen Üretimi' adlı proje ‘Enerji ve Çevre’ kategorisinde üçüncülük ödülünü alırken, Prof. Dr. Gökay AYDEMİR ve ekibi tarafından gerçekleştirilen, Milli Uzay Programı kapsamındaki “Dijital sağlık kontrol sistemi" adlı proje ise, Milli Uzay çalışmaları arasında birinci seçilerek programda yer almaya hak kazandı.
Milli teknolojinin kalbinin attığı TEKNOFEST 2023‘te girişimci öğrencilerden oluşan ekibi ve akademisyenleri ile yerini alan ve festival süresince yoğun ilgiyle takip edilen Haliç Üniversitesi standı, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile beraberindeki ekip tarafından da ziyaret edildi. Haliç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu ile de bir araya gelen Mandal, öğrencilerin projeleri hakkında bilgiler aldı. Rektör Utlu ve öğrencileri tebrik eden Mandal ve beraberindeki heyet daha sonra birlikte fotoğraf çektirdi.
Gençlerin yeni nesil teknolojilerin üretiminde daha aktif rol alabilmeleri için öğrencilerine bu alanlarda burs ve farklı eğitim destekleri sunan olan Haliç Üniversitesi, TEKNOFEST 2023’te bir de “Altın Madalya " kazandı. Proje danışmanlığını Prof. Dr. Esra KASAPBAŞI’nın yaptığı, yüksek lisans öğrencisi Onur YOLAY’ın “A Composition for Heavy Metal Deposition in Tissues with Significant Athosclerosis of the Coronary Arteries" adlı ortak patent başvurusu TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ tarafından “Altın Madalya" ile ödüllendirildi.
Festivalin ikinci gününde, Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Naci Topsakal da Rektör Prof. Dr. Zafer Utlu ile birlikte, TEKNOFEST’te ödül alan öğrenci ve akademisyenleri festival alanında ziyaret etti.
Rektör Utlu, kazanılan başarılar ile ilgili şunları söyledi: "Ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki ilerleyişine büyük bir katkı sunan ve her geçen yıl yükselen bir değer olan Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’i, Türk gençlerini, global teknolojilerin üretim ve geliştirme süreçlerine doğrudan dahil eden, onlara cesaret ve ilham veren son derece önemli bir organizasyon olarak görüyorum.
Türkiye’nin en parlak beyinleri ve inovatif projelerinin yarıştığı bu festival, gençlerimizin global teknoloji üreticilerinin sahnesinde görünürlük kazanması açısından önemli bir platform işlevi görmektedir. Bilim ve teknoloji modern çağın en önemli iki dinamiğini oluşturuyor. Haliç Üniversitesi olarak akademik ve bilimsel faaliyetlerimizi, AR-GE çalışmlarımızı iki bu dinamik üzerinde yoğunlaştırıyoruz. Son yıllarda bilim, teknoloji, dijitalleşme ve mühendislik alanlarında önemli atılımlar gerçekleştirdik. Teknolojik gelişmelerin ve evrensel bilimin ışığında önemli kazanımlar elde etmeyi sürdürüyoruz.
TEKNOFEST’te ödül alan projelerimiz de bu çabamızın en güzel sonuçlarından biri olarak hepimize mutluluk veren bir gelişme oldu. Gençlerimizin yeni nesil teknolojilerin geliştirilmesi süreçlerine katılımlarını, bu alandaki azim ve üretkenliklerini takdir ettiğimi ifade etmek isterim.. Artık Türkiye olarak, teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten taraftayız. Üniversitemizin de ülkemizin bu artarak devam eden ivmesine katkı sunan bir yükseköğretim kurumu olması bizim açımızdan gurur vericidir. Ülkemizin milli teknoloji atılımında yerimizi almak için büyük önem taşıyan bu yönde çalışmaların tüm üniversitemiz bünyesinde yaygınlaşmasını temenni ediyorum.
TEKNOFEST'teki başarılarımızda emeği geçen tüm öğrencilerimizi, akademik ve idari çalışanlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum."
e-ha