İstanbul Bilgi Üniversitesi, ‘Paramedikler Günü’ kapsamında “Hastane Öncesi Acil Bakım ve Yaklaşım” başlıklı bir sempozyum düzenledi. 20’yi aşkın üniversiteden ilk ve acil yardım öğrencilerinin katıldığı sempozyumda acil tıbbi müdahale teknikleri konusunda önemli bilgiler verilirken ilk ve acil müdahalenin doğru yapılmasının hayati önem taşıdığı belirtildi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nun Paramedikler Günü kapsamında düzenlediği “Hastane Öncesi Acil Bakım ve Yaklaşım Sempozyumu” 20’yi aşkın üniversiteden öğrencilerin katılımıyla santralistanbul Kampüsü’nde gerçekleşti.
Acil tıp teknikeri adaylarına hastane öncesi ilk ve acil müdahalede yeni yaklaşımların önemi anlatılarak, dikkat edilmesi gereken konular paylaşıldı.
Paramediklerde trafik, uzun çalışma saatleri, kriz yönetme beceri eksikliği stresi artırıyor
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, günümüzde artan afetler, trafik kazaları, kronik hastalıklara bağlı gelişen acil durumlar ve intiharların nitelikli acil tıp teknikerlerine ihtiyacı arttığını belirtti.
Sempozyumda “Kendimizi koruyabilir miyiz?” başlıklı bir sunum yapan Şimşek, acil tıp teknikerlerinde travma sonrası stres bozukluğuna yönelik yaptıkları araştırmanın da özet sonuçlarını sunarak, iyilik durumunu korumaya yönelik yöntemler hakkında bilgi verdi. Çalışanların, sağlıklarını ve güvenliklerini korumak için tehlikelerin ve risklerin farkında olmalarının, bireysel ve örgütsel düzeyde tehlike ve riskleri yönetme becerisi kazanmalarının önemini belirtti. Karşılaşılan travmatik durumlarla başa çıkmak, ikincil travmatizasyonu önlemek ve erken fark etmede travma bilgili sistemlerin önemine değindi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özge Çelen ile yaptıkları araştırmadan da bahseden Şimşek, “Pandemi döneminde paramediklerin ruhsal durumunu araştırdığımız bir çalışma gerçekleştirdik. İstanbul’da yapılan çalışmada, trafik sorununun travma sonrası stres bozukluğunu 1.9 kat artırdığını saptadık. Sağlık çalışanlarında yaş ilerledikçe duygusal dayanıklılık artıyor ve travma sonrası stres bozukluğu azalıyor. Kişinin daha önce psikiyatrik tedavi görmesi, kronik bir rahatsızlığının olması, sağlığına özen göstermemesi gibi durumlar da travma sonrası stres bozukluğunu artırıyor” dedi.
İntihar vakalarını ciddiye alın
“Travmatik Yaşantılarda Stres Tepkileri ve Yaklaşım” başlıklı sunumunda önemli bir travmatik vaka olan intihardan bahseden İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Programı Koordinatörü Prof. Dr. Tamer Aker, “İntihar, meslek yaşantınızda karşılaşacağınız en önemli sorunlardan biri olabilir. İntihar vakalarında kişi farkında olmadan kendine ciddi zarar verebilir. Biz bu tür davranışları sağlıkçılar olarak çok ciddiye almalıyız. Onlara doğru soruları sorarak kendilerini ifade etmelerine olanak sağlamalıyız. Bu konuda ailelerini de bilgilendirerek önlem alınmasını sağlayabilirsiniz” dedi.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nevzat Alkan ise, “Paramediklerin Adli Vaka Yönetimi” sunumunda, Adli Tıp Uzmanı olarak sağlık personeli adaylarına tavsiyelerde bulundu. Alkan, “Bir vakaya gittiğinizde sizin önceliğiniz sağlık hizmeti vermek, kişinin ilk müdahalesini yaparak en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmasını sağlamak. Delil elde etme, olay yerini koruma gibi yükümlüğünüz yok, ancak vakaya gittiğinizde olay yerini gözlemleyin. Hukuki olarak bilginize başvurulabilir. Örneğin bir trafik kazasında sürücünün emniyet kemerinin takılı olup olmaması sonraki hukuki süreçlerde önemli bir konu olabilir. Ayrıca sağlık personeli bir suç unsuru ile karşılaşırsa bunu ilgili birimlere bildirmekle yükümlüdür” diye belirtti.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğr. Gör. Prm. Özge Çelen , Haliç Üniversitesi Öğr. Gör. Prm. Tolga Ayla, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nden Prm. Serpil Saban, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Öğr. Gör. Prm. Eduard Ivancel, İstanbul Anadolu UMKE Sorumlusu Uzm. Osman Türk, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Öğr. Gör. Prm. Hasan Yurtseven, İstanbul 112 Eğitim Birimi Prm. Şener Güler sempozyumda konuşma yapan isimler arasındaydı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında
İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında “Okul için değil, yaşam için öğrenmeli” mottosuyla Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulmuştur. Bugün 20.000'in üzerinde öğrencisi ve 60.000’i aşkın mezunu bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk, İletişim, İşletme, Mimarlık, Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Uygulamalı Bilimler, Sağlık Bilimleri ile Sosyal ve Beşeri Bilimler fakültelerinin yanı sıra meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın önlisans, lisans ve lisansüstü program sunmaktadır. WASC Senior College and University Commission (WSCUC) tarafından akredite edilen İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’de kurumsal düzeyde uluslararası akreditasyona sahip tek üniversite olma özelliği taşımaktadır. Üniversitenin İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere ve Kuştepe olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.
e-ha