Pandeminin etkileriyle geçen 2021 yılını yüzde 103 artışla 20,8 milyar dolar ihracat geliri ile kapatan turizm ve seyahat hizmetleri sektörü, Ocak-Nisan döneminde ise geçen yılın ayını dönemine oranla yüzde 126’lık büyümeyle 6,3 milyar dolarlık ihracat katkısı sağladı. Sektörün hedefi yıl sonunda 25 milyar dolarıaşmak.
Bünyesindeki10 stratejik sektöre yönelik çalışmalarını sürdüren Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) bu kez turizm sektörü temsilcileri ile bir araya geldi. İstanbul Dedeman Otel’de İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Yıldırım moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştaya turizm sektörünün farklı alanlarından 60’ın üzerinde sektör temsilcisi katıldı. Çalıştayda; 2025 yılında 45 milyar dolar ihracat hedefleyen sektörü bekleyen fırsat ve tehditleri değerlendirilirken, sektörün beklentileri de dile getirildi.
Turizmde2025 hedefi 45 milyar dolar
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan HİB Turizm Sektör Komitesi Başkanı Hediye Güral “Ülkemiz, kıtaları ve bölgeleri birbirine bağlayan konumunun yanı sıra, kültürel vetarihi geçmişi, genç nüfusu, esnek ve hızlı üretim kabiliyeti, uygun fiyat vekaliteli hizmetleriyle dünyanın incisi konumunda. Biz de bu değerlerimizi ortaya koyacak projeler ve markalaşma adımlarıyla ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamak istiyoruz. Belirlediğimiz yol haritasıyla doğru adımlarıatarak 58,1 milyar dolar olan hizmet ihracatımızı çok hızlı bir şekilde 3 yıliçinde 110 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Turizm ve Seyahat Hizmetleri sektörünün hedeflerine ulaşma noktasında oldukça stratejik konumda olduğuna değinen Güral, “Geçen yıl sağladığımız hizmet ihracatı başarısınayüzde 103 artışla 20,8 milyar dolar katkı veren turizm ve seyahat hizmetleri sektörümüz Ocak-Nisan döneminde de büyümesine sürdürdü. Bu dönemde geçen yılınayını dönemine kıyasla yüzde 126’lık büyümeyle 6,3 milyar dolarlık ihracat katkısı sağladık. Hedefimiz yıl sonunda geçen yıl yakaladığımız rakamı geçerek25 milyar dolar seviyesine, 2025 yılında ise 45 milyar dolar seviyesin eulaşmak” şeklinde konuştu.
Üye sayımız 2800’ün üzerine çıktı
Hizmet İhracatçıları Birliği olarak stratejik 10 sektörün hem daha fazla ihracat yapması hem deihracatın yarattığı katma değeri artırması amacıyla çalıştıklarını belirten HİB Genel Sekreteri Fatih Özer, çok kısa sürede 2 bin 800’den fazla üye sayısınaulaştıklarını söyledi. Yaptıkları araştırma ve çalışmaların; hizmetler sektörünün ülke için öneminin yanı sıra, atılacak doğru adımlarla ülkemize sağlayacağı katkının çok daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu belirten Özer,“Cumhurbaşkanımız ve Ticaret Bakanlığımız nezdinde karşılık bulan isteklerimizneticesinde önce bakanlık bünyesinde sadece hizmet sektörü için oluşturulan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ve sonrasında Yönetim Kurulumuzuntalebi ve Bakanlığımızın onayı ile müstakil bir genel sekreterlik çatısına kavuşan Birliğimizde, sektörlerimizin önündeki engelleri kaldırmak, onların ihtiyaçlarına yönelik teşvik mekanizmalarının devreye girmesini sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
e-ha