CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Covid-19 Salgını döneminde  Mart ayından sonra Nisan ayında da gerçekleşen doğa hakları ihlallerini  raporlaştırdı. 2018 ve 2019 yıllarına ait yıllık Doğa Hakları İhlallerini raporlarını basılı olarak yayınlayan CHP Doğa Hakları, Mart ayından sonra Nisan ayında gerçekleşen hak ihlallerini de raporlaştırdı. 

Salgın döneminde aylık olarak Doğa hakları alanındaki ihlalleri yayınladıklarını ve sürecin takipçisi olduklarını ileten CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca Nisan ayı raporunda özellikli olarak salgın döneminde hava kirliliğinin azaldığı yönündeki tartışmaları izlediklerini ve bulaş tedbirlerinin iklim krizi yönünden etkilerinin neler olduğuna dair rapor ve makaleleri incelediklerini aktararak, “yurttaşın bireysel tasarruflarının hava kirliliği üzerinde elbette ki etkileri var, ancak fosil yakıta dayalı yatırımlar devam ettikçe, gıda başta olmak üzere tedarik zincir ağları kısaltılmadıkça iklim krizinden kurtulmak mümkün gözükmüyor” yorumunda bulundu. 

CHP Doğa Hakları tarafından hazırlanan raporda, 2020 yılı Nisan Ayında gerçekleşen doğa hakları ihlalleri, doğa hakları alanında yayınlanan raporlar ve makaleler ile hak arama mücadelelerinde yaşanan gelişmeler yer aldı. 

Nisan ayındaki ihlaller üzerinden, salgın dönemindeki hassasiyet üzerinden iklim krizinin yarattığı ve yaratacağı etkilerinin gözden geçirilmesi gerektiğini, bunun için vicdan ve adalet temelinde acil eylem planlamalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Gülizar Biçer Karaca, “kömür ve fosil yakıttan uzaklaşmaya, gıda zincir tedarik ağlarını kısaltmaya, doğayı öncelikle insan ve endüstri kaynaklı zararlardan korumaya yönelik politikalar oluşturmamız gerekiyor. Salgın sürecinde düşünen normalleşmeye geçiş aşaması gibi iklim için adil geçiş planlamalarını da yapmalıyız” dedi. 

e-Haber Ajansı (e-ha)