İlk Türk futbol spikerleri hangileri, en iyi maç sunucuları hangileridir? Ercan Taner, Halit Kıvanç veya Murat Murathanoğlu gibi tüm maçlara adına yazdıran efsanevi isimler bulunuyor.

Özellikle Türk Milli Takım maçları Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Avrupa futbol ligleri içerisinde oynadığı maçlarda taraftarı duygulandıran unutulmaz futbol spikerlerini seçtik.

Türkiye’nin İlk Futbol Spikerleri
Türkiye son spor haberleri henüz maçlar devam ederken futbol yorumcuları tarafından bile yazılabiliyor. Zira maçlarda atılan goller ve tarihe düşülen notlar sayesinde Türkiye'nin en iyi futbol spikerleri manşetleri hazırlıyor.

Türkiye'deki en bilinen ve adından söz ettiren futbol spikerlerinden hemen söz edelim;

Murat Murathanoğlu: Final Four maçlarını anlatarak TRT’de yayınlanan program sayesinde tanınmaya başlamıştır. İlk olarak 1988 yılında spikerliği başlayan Murathanoğlu, basketbol maçlarında da çok sayıda sunuculuk yapmıştır. Unutulmaz maçlarından biri de Türkiye ve Sırbistan arasında oynanan maçın anlatımıdır.

Halit Kıvanç: Program yapan, yarışma, şarkı programları, haber sunuculuğu yapan Halit Kıvanç, sesiyle futbol sahalarına da can vermiştir. Türkiye'de Pele ile röportaj yapan ilk gazeteci olarak bilinen Halit Kıvanç, Türkiye’nin en uzun süre ve futbol spikerliği yapan sunucularından biri olarak tanımlıyor.

Duayen olarak nitelendirilir ve ilk futbol spikeri olarak tarihe adını yazdırmıştır.

Yalçın Çetin: Futbol spikerliğini hem TRT kanalında hem de NTV’de sürdüren sesine aşina olunan bir spikerdir. Genellikle futbolu, saniyelik analizleri ve anlatımıyla bilinen, çoğu zaman da eleştiri alan bir spikerdir.

Sabri Ugan: Kariyerine erken yaşlarda yıllarda başlasa da ilk olarak 2000’li yıllarda tanınmaya başlayan bir futbol sunucusudur. Şampiyonlar Ligi maçında özellikle Galatasaray’ın anlatımında taraftarın gözdesi olmuştur.  Atletico Bilbao maçını 1 farkla kazanan Galatasaray’ın galibiyetiyle sonuçlanan müsabakayı inanılmaz heyecan ve coşkuyla anlatmıştır.

Güntekin Onay: Güncel zamanda spor programları sunucusu olarak devam eden spikerlerinden biridir. İlk anlattığı maç Güney Amerika Kupası olmuştur. Daha sonra Borussia Dortmund ve İnter arasında oynanan maçı anlatmış ve 92- 93 sezonunda da Türkiye Süper Ligi maçlarında görev almıştır. Üstelik boks maçlarında ve pek çok spor özel kanalında sunuculuğa devam etmiştir.

Türkiye’de İlk Canlı Yayınlanan Maç
İlk Türk futbol spikerleri yanı sıra Türkiye’de ilk kez canlı yayınlanan maçtan da bahsetmemiz oldukça önemlidir. Türk televizyon tarihi 9 Temmuz 1952 senesi ile başlar. İlk yayın İstanbul Teknik Üniversitesinden yapılmıştır.

1964 senesinde TRT kurulmuş ve daha sonra televizyon yayınları her gün yapılmaya başlanmıştır. 1960 senesinde ilk televizyon yayınlarını yapan TRT tarafından ilk canlı maç yayını 1 Mayıs 1966 senesinde gerçekleştirilmiştir. Televizyonlarda yayınlanan bu maç Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynanıyordu. Resmi olarak yayınlanmış ilk futbol Türk maçı olarak tarihe geçmiştir.

Can Akbel, Türkiye'nin ilk spiker ve sunucularından biri olarak bilinmektedir. 1934 doğumlu olan sunucu, 1954 senesinde Ankara radyosunda ve daha sonra da TRT’de sunucu olarak göreve başlamıştır. Türkiye'nin ilk futbol spikerleri olarak Halit Kıvanç ve Can Akbel, en çok bilinen isimler arasındadır.

Dünyada İlk Futbol Yayını
Global en son spor haberleri tüm dünyada yayınlanan ilk futbol maçı ile büyük sükse yaratmıştır. 1938 yılında futbol canlanmış ve tüm dünyada izlenir bir hal almıştır.

Uluslararası ilk spor müsabakası yani milli takımlar arası düzenlenen turnuvaların ilki 26 Ocak 1884 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Birleşik Krallık’a bağlı olan İskoçya, İngiltere, Galler ve İrlanda arasında yapılan maçlar hiç şüphesiz futbolun keşfedildiği İngiltere ile dünyaya tanıtılmaya devam etti.

İlk olarak FIFA Dünya Kupası’na dahil olacak takımlar İngiltere’de belirleniyordu. British Home Championship Turnuvasında belirlenen sonuçlara göre FİFA organizasyonuna katılacak takımlar belirlenip gönderiliyordu.

İlk futbol canlı maçı BBC kanalında 1936 senesinde yayınlanmıştır. Avrupa'da ve Birleşik Krallık’ta yapılan canlı yayınlar sayesinde insanlar televizyondan futbol maçı izlemeye başlamıştır.

Canlı yayınlanan ilk futbol maçı Thomas Woodrooffe tarafından anlatılmıştır. 90 dakikalık canlı yayının devamı yine programa dahil olan yorumcu Arsenal menajeri olan George Allison ile yönetildi. Wembley Stadı’nda oynanan maçta İskoçlar 1-0 galip gelmişti. Ancak puan durumuna göre ilk yayınlanan maçta kupayı İngilizler kazanmıştı.

Bir sonraki canlı yayınlanan futbol müsabakası ise yine 3 hafta ara ile Wembley’de Preston North ile Huddersfield Town arasında oynanan FA Cup Final maçı olarak televizyonlar üzerinden izlenmeye başlandı.

Ercan Taner
İlk Türk futbol spikerleri yanı sıra Türkiye’de sesiyle, maç yorumuyla hafızalara kazınan isimlerden birisi hiç şüphesiz Ercan Taner'dir. 1964 senesinde Ankara’da dünyaya gelen Ercan Taner, en popüler maçların sunucusu olarak ve sıra dışı cümleleriyle adeta replikler oluşturmuştur.

Özellikle Galatasaray Juventus maçında insanın tüylerini ürperten tezahüratları ve gol sevinçleri ile Türkiye’nin en sevilen isimlerinden biridir. Henüz 18 yaşında TRT de spikerliği başlayan Taner, pek çok spor programı ve kanalında görev almıştır. Lig TV ve NTV 'de sürdürdüğü programlar ve maç anlatımlarıyla Türkiye’nin en değerli spor ve futbol anlatıcılarından biri olarak biliniyor.

Türk milli takım maçları, Galatasaray canli Avrupa maçları, Beşiktaş ve Fenerbahçe maçları gibi en popüler, en heyecan verici müsabakalarda tarafsız yorumlarıyla ve heyecan verici cümleleriyle biliniyor. Günümüzde de hâlâ maç anlatımlarına devam eden Ercan Taner, spor yorumcusu olarak da program yapıyor.

Hafızalara kazınan en iyi yorumlarından birisi Galatasaray ve Juventus arasında oynanan maçta Wesley Sneijder'in attığı gol ile “Allahım Gol” sloganı unutulmamıştır. Ayrıca “Yürü Aslanım, Kupa Senin” gibi tezahüratlarıyla da efsane olan spikerlerinden biridir.

Ercan Taner yorumlarından derlemeler yapılan en iyi maçların videolarını mutlaka izlemelisin. Maç heyecanını ve golün altın değerini artıran nadide anlatıcılardan biridir.