Okuyucularımız için kendinizi tanıtabilir misiniz?

Tabi, adım Ardeshir ve soyadım Rezaei , Iranın kuzeyinde doğdum Yazarım ve yönetmenlik yapıyorum

Türkiye'ye ne zaman geldiniz ve neden Türkiyeyi yerleşim yeri olarak seçtiniz?

Türkiye’ye ilk defa 2012 de geldim , bir kaç zaman git gel yaptım, Türklerin misafir severliliği ve sıcakkanlılığı ilgimi çekti ve bir süre sonra yerleşme’ye karar verdim ve bugüne kadar hiç pişman olmadım.

Sanatla ne zaman tanıştınız  ve neden sinema?

Bence bütün insanlar annesinin karnından sanat ile tanışarak dünya ya ayak basarlar, bende o insanlardan biriyim , fakat ben onu kendimde yakalayıp ve geliştirdim..
Ve neden sinema? Ben aslında müzik, fotoğrafçılık, kameramanlık, çizim , şiir, solfej, sanat felsefesi ve sinema yönetmenliği eğitimlerini akademik şekilde alıp mezun olmuş biriyim , ve bu bildiklerimin hepsini insanlarla paylaşabileceğim ortamı filmde ve sinemada gördüm.

Sinemada en çok hangi türü seviyorsunuz?

Ben realist birisiyim ve filmlerimde gerçek olanları anlatırım.. ve benim filmlerde diyalog değil , form konuşur, yani sahnede gördüğünüz eşyalar izleyicilere bir şey anlatır

Tavsiye edebileceğiniz ve sevdiğiniz bir yönetmen var mı?

Evet çok var, ama anlatırsam hepsini anlatmam lazım, yoksa haksızlık olur
Ama benim ve bütün sevdiğim yönetmenlerinde , sevdiği birini tavsiye edebilirim ve o Abbas kiyarostami dir ki maalesef hocamızı 2016 da 76 yaşında kaybettik..

Neden İranlı yönetmenler bu kadar yetenekliler?

Aslında yetenek her insanda olan bir şey ama bizdeki mevcut altyapının dışında, bizim sinemada para ön planda değil,, yani yapımcı yada yönetmen filmi yaparken bu filmin ne kadar para kazandıracağını düşünmezler.. zaten iyi bir film yaparsın eğer, önemli festivaller de ödül alır ve parasını da kazanır, ben her zaman söylerim para sanatı kirletir.

Birde Türkiye ve Türkleri sevdiğim için yetkililere bir eleştiride bulunmak istiyorum . Kısa film festivalleri ne için icat edilmiştir? Tabi ki sinema bölümünde mezun olan öğrenciler için.. bu alt yapı demektir… bir marketçi öğrenciden bir suyun parasını almıyorsa, Devletin onlara destek olacağına , onların ilk çekimi için bir kısa film yapım izni almaya başvurdukları zaman yüzde 18 kdv almaması gerekir diye düşünüyorum

 

Çekim sırasında sinirli bir kişi olduğunuz söyleniyor, bu doğru mu?

Hayır sinirli birisi değilim, işimde ciddiyim diyelim , ben çekimden haftalar önce oyuncularım ile prova yapıp, detaylı bir şekilde iyice çalışırım, o yüzden çekim esnasında en iyi oyunu almak için biraz ciddi olmam lazım.

Türkiye için bir senaryo yazdığınız ve bunu Türk oyuncularla birlikte gerçekleştireceğiniz söyleniyor, bu doğru mu? Neden?

Evet doğrudur, Şöyle söyleyeyim eğer bu ülkenin insanları beni bir yabancı olarak iyi karşılamışlarsa benim bu insanlara en azından bir uzun metraj  film yapım borcum olduğunu düşünüyorum ve bence şimdi borcumu ödeme zamanı gelmiştir

Bu arada,Gri Cenet'de oyunculuk performansınızı da izledim. Bu rolü nasıl bu kadar iyi oynadınız?

Bakışınız için çok teşekkür ederim , eğer bu soruya kısaca cevaplamak istersek şöyle derim, en iyi oyunculuk , oynamamaktır aslında, bir oyuncu hikayeyi ve hikaye deki karakterini kendi vücuduna yerleştirdikten sonra oynamaya gerek kalmaz, çünkü artık senaristin yazdığı ve yönetmenin istediği karakterdir ..ve ben bunu yapıyorum. Benim tiyatro oyuncuları ile set’de en büyük sorunum Budur, bazıları fazda oynuyor.

Hem oynayıp hem de filmi yönetmek zor olmuyor mu?

Aslında zor ama ben kolayı sevmem, genelde en zor rolü kendim alırım ve hikayede kilit ve anahtarı o karaktere teslim ederim…
film yapım aşamasında işim ne kadar zor olsa o kadar keyif ve enerji alırım

 

Türk sineması hakkında ne söylemek istersiniz? Yönetmenlerimiz, yapımcılarımız ve oyuncularımız hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bence Türk sineması bazı yapımcılar tarafından haksızlığa uğramış,
bu kadar imkan varken bu imkanlar ve destekler en ucuz şekilde heba oluyor.
İnsanlar artık Türk sinemasında çok nadir bir sanat filmine denk geliyorlar ve bu ülkenin geleceği için çok kötü, çünkü bir Ülke'nin zeka , bilim ve kültür seviyesini o ülkenin sinema ve tiyatro ve müziği belirtir ,. Bir ülke de yıllarca her seviyede eser yaratılırsa izleyici ona alışır ve orada durur ve neticede diğer ülkeler den geride kalırlar., bence bu ülke bu kadar dizi üreteceğine, Nuri bilge ceylanlar yetiştirmeli ..
Ama işin iyi tarafı şu ki Türk halkı da bunun farkında, yoksa neden sinemaya küssün..?
bu arada Nuri bilge ceylan'ın izinden gitmeyi sinema sevenlere tavsiye ederim…

Türkiye için çekeceğiniz film ne kadar sürecek ve ne zaman başlayacak? Çekim mekanı, film konusu ve türü nedir?

100 dakika olacağını düşünüyorum , bir aksaklık olmazsa Eylül ayının ortasında başlayacağımızı düşünüyorum..
Çekim mekanlarımız İstanbul ,İzmir ve Adana’da alacak
Konusu ile ilgili anlatmak için erken olduğunu düşünüyorum, ama real bir film olduğunu bilmenizi isterim

Hangi oyuncularla görüştünüz veya konuştunuz?

Görüştüğümüz oyuncular var ama , netleştikten sonra açıklasak daha iyi olur , şimdilik şunu söyleyemeliyim ki benim filmim de ünlü oyuncu da olabilir ama ben ünlü olmayan ama yetenekli olup ve şu ana kadar kendini gösterme fırsatı bulamayanlara güvenip rol vermeyi düşünüyorum..
Bunu da açıklamak isterim ki oyuncularımın ünlü olmasından ziyade yetenekli olmasını isterim

Bakın Türkiye’de potansiyel var , iyi oyuncular ve yeteneği olanlar çok var , ama alt yapıda sorunlar görüyorum, b O yüzden lütfen altyapılara odaklanalım  ve özellikle Üniversitelere

 

Şimdiden isim vermezsek iyi olur çünkü henüz bazıları ile ilgili tam kararımı vermedim .