İstanbul Planlama Ajansı tarafından aylık olarak gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırmasının Mart 2023 raporu yayımlandı. İstanbulluların Mart ayında evde en çok konuştuğu konu başta Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman olmak üzere 11 ili etkileyen ve çok ciddi can ve mal kaybına yol açan depremler oldu.
Mart ayında İstanbullular evde en çok 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri konuştu.
Katılımcılara Mart ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların yüzde 40’ı Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin, yüzde 35,2’si ekonomik sorunların, yüzde 12,8’i ise 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin konuşulduğunu ifade etti.
İstanbullulara göre Mart ayında Türkiye’de deprem gündemi, seçim gündeminden önce geldi. İstanbul’un gündeminde ise olası İstanbul Depremi vardı.
Katılımcıların yüzde 56,4’ü Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin Türkiye’nin gündemi olduğunu ifade etti. İkinci sırada ise yüzde 21,3 ile 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi ve üçüncü sırada yüzde 16,2 ile ekonomik sorunlar yer aldı.
Katılımcıların yüzde 35,5’ü olası İstanbul depreminin Mart ayında İstanbul’un gündemi olduğunu belirtti.
Katılımcıların yüzde 32,7’si kredi kartı borcunun ancak asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti.
Kredi kartı kullananların yüzde 49,5’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, yüzde 32,7’si ise borçlarının asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. yüzde 6,8’i asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, yüzde 5,1’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, yüzde 5,9’u ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.
Mart ayında katılımcıların yüzde 36,7’si geçinemediğini belirtti.
Mart ayında katılımcıların yüzde 22,2’si bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, yüzde 14,4’ü aslında pek geçinemediğini, yüzde 44,1’i kıt kanaat geçinebildiğini, yüzde 19,2’si ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.
Ekonomik sorunlardan dolayı İstanbullular yaşamlarından memnun değil.
Katılımcılara Mart ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,3 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 6,9 olarak ölçüldü.
Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen Mart ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 5 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü.
Yaşam memnuniyeti düşük gördüğünü belirten katılımcıların yüzde 63,9’u ekonomik sorunlar ve yüzde 21,8’i ise deprem sebebiyle yaşam memnuniyetinin düştüğünü belirtti.
İstanbul Planlama Ajansı Hakkında
İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul’un bilimsel çalışmalar ışığında, farklı disiplinlerden uzman, akademisyenlerin katkıları ve İstanbulluların katılımıyla planlanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı olarak 2020 yılında kuruldu. İPA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum, üniversiteler, uzmanlar, özel sektör, uluslararası kurumlar ve İstanbullular ile birlikte çalışan bir ortak akıl mekanizmasıdır.
İPA, İstanbul’un güncel sorunlarını tespit eder, bu sorunların çözümüne yönelik veriye dayalı kısa, orta ve uzun vadeli strateji ve politika önerileri geliştirir. İstanbul hakkında güncel nitel ve nicel verilerin üretilmesi, ikincil verilerin derlenmesi, kamusal alan tasarımına ilişkin süreç tasarımı, kentin dezavantajlı gruplarına yönelik sosyal politikaların geliştirilmesi ve İstanbul Vizyon 2050 çalışmasının koordinasyonu İPA’nın temel sorumluluk ve uzmanlık alanları arasındadır.
İPA, şehir ve bölge planlama, sosyoloji, mimarlık, endüstriyel tasarım ve istatistik gibi disiplinlerin bir araya geldiği birimlerden oluşur. Yenilikçi bir planlama anlayışı ve dünyadaki benzerleri arasında örnek olabilecek “İstanbul Vizyon 2050 Strateji Belgesi” iki yıllık bir çalışmanın ardından tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır. İstanbul Vizyon 2050 çalışmaları devam ederken, afetler ve deprem, iklim krizi ve diğer birçok konuda bilim insanları ile koordineli olarak çalışmalar yürütülmektedir.
İstanbul Planlama Ajansı, İstanbulluların katılımına açık düzenlediği çalışmaları Florya’da bulunan İPA Kampüs’te gerçekleştirmektedir. Florya Atatürk Ormanı’nın 100 bin metrekarelik bölümünde yer alan İPA Kampüs, önceki dönem belediye başkanları tarafından lojman olarak kullanılan alanın kamuya açık bir “birlikte öğrenme, düşünme ve tasarlama” mekânına dönüştürülmesiyle 2022 yılında açılmıştır.
e-ha