Malum Yaz sıcakları başladı. Klimasız ortamlarda hayat oldukça zorlaşıyor. Klima alımında mutlaka bilinmesi gerekenler var. Klima alırken bilinçli olarak, kılimayı kullanacağımız ortamın ve klimanın özelliklerini bilerek almalıyız. 

Yaz sıcaklarından kurtulmak için klima almak ve Yaz mevsimini serin ortamda geçirmek isteyen insanların büyük bir kısmı, hangi özelliklere ve büyüklüğe sahip klimayı tercih etmeleri gerektiği konusunda yeterli bilgiye sahip olamıyorlar.

Klima almak isteyenlerin bir çoğu, alacakları klima hakkında yeterli bilgiye sahip değillerse, ya yakın çevrelerinin tavsilerini dikkate alarak, ya da klima satıcılarının tavsiyeleri üzerine tercihlerini belirletip klima satın alıyorlar... 

İşte Klima Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

Klima alırken mutlaka doğru kapasite, enerji verimliliği, filtreleme sistemi ve ses seviyesi gibi özellikler en başta dikkat edilmesi gereken özelliklerdir. Ayrıca, marka ve garanti gibi faktörler de kurulum ve bakım işlemlerinin etkin bir şekilde ilerlemesi için önemlidir. Dikkat edilmesi gereken faktörler, tasarruflu ve konforlu bir kullanım imkanı sağlar. Klimanın etkili ve verimli bir şekilde çalışması, enerji tasarrufu ve sağlıklı hava kalitesi, ekonomi ve sağlık açısından uzun vadede önemlidir. Bu nedenle klima alırken kısa vadeli maliyet hesapları yerine uzun vadeli faydaları göz önünde bulundurarak seçim yapmak da dikkatli edilmesi gerekenler arasında yerini alır.

Klima kapasitesinin odaya uygun olarak seçilmesi gerekir. Oda büyüklüğü ve yüksekliğine göre belirlenen BTU değerine uygun bir klima seçimi ile hem enerjiden tasarruf sağlanır hem de etkili bir soğutma elde edilebilir. Yetersiz kapasite, etkili bir soğutma sağlayamaz ve gereksiz enerji tüketimine neden olur. Klima alırken enerji verimliliği değerlerine de mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Enerji sınıflandırmasında A+++ gibi yüksek değerlere sahip klimalar, daha az enerji tüketir. Fakat yüksek enerji verimliliği sağlayan klimaların fiyatları da aynı oranda artış gösterebilir. Ses seviyesinin desibeline de dikkat etmeniz önerilir. Özellikle yatak odaları için düşük desibeller tercih edilebilir.

Klimaların filtreleme sistemi, havadaki toz, polen ve diğer kirleticileri filtreler. Solunum yolu için sağlıklı bir hava kalitesi sağlar. Bu nedenle seçilen klimanın filtreleme sisteminin kaliteli ve kolay değiştirilebilir olması önemlidir. Klima alırken güvenilir markalardan seçmek önemlidir. Kaliteli marka tercihleri, ürün kalitesi ve müşteri memnuniyetini bir arada sunar. Garanti süresi ve müşteri hizmetlerinde etkin kullanım sağlar ve oluşan arıza ve sorunlara hızlı bir çözüm sunar.

Klima BTU Değeri Nedir? Nasıl Hesaplanır?
Klima BTU değeri nedir? nasıl hesaplanır? sorusu sıkça sorulan sorulardan biridir ve kısaca klimanın soğutma kapasitesini belirtir. BTU, bir kilogram suyun bir derece Celcius düşürülmesi için gereken enerji miktarıdır. BTU değeriyle klimanın odayı ne kadar soğutabileceği belirlenir ve oda büyüklüğüne uygun bir klima seçilmesi sağlanabilir. Genellikle klima BTU değeri, klimanın performansını belirleyen en önemli faktörler arasında yer alır. Klima BTU değerinin hesaplanması birkaç faktöre bağlı olarak gerçekleşir. Öncelikle klimanın soğutacağı odanın büyüklüğünün hesaplanması gerekir. Bu hesaplamanın yapılması için odanın hacmi bulunur. BTU/m2 değeri 500 ise, 12x500=6.000 BTU klima kullanılması gerekir. Eğer oda daha büyük hacimlerde ise BTU değeri daha yüksek olan 12.000 BTU klima ve diğer seçenekler de tercih edilmelidir.

Klima BTU değeri hesaplamak için tercih edilen bir diğer faktör ise odanın yönüdür. Güneş ışınlarının fazla vurduğu bir odanın soğutulmasını sağlamak için daha yüksek BTU değerine ihtiyaç duyulur. BTU, değeri klimanın soğutma kapasitesinin belirlenmesi olduğundan, klima seçimi ve verimli bir soğutma için dikkate alınmalıdır.

Klimalar Nasıl Çalıştırılmalı?
Klimalar sıcak havayı evinizin içinden alır ve dış üniteye taşır. Dış ünitede evaporatörün yardımıyla soğutulan hava içeri geri taşınır. Klimanızı en etkili şekilde çalıştırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

• Klimanızın kumandasından ihtiyaç duyduğunuz sıcaklığı ayarlamanız yeterlidir. Ancak yaz aylarında sıcaklığı 18 ile 21 °C arasındaki sabit bir ısıya ayarlamanız hem konforlu hem de verimli soğutma sağlar.
• Sıcaklığı ayarladıktan sonra farklı ürünlerde en az dört kademeli fan ayarı bulunur. Fan, ayarladığınız sıcaklık derecesinin odanızın içine etkili şekilde dağıtılmasını sağlar. Kumanda üzerinden ihtiyaç duyduğunuz hızda fan ayarı yapabilirsiniz.
• Bazı modellerde zamanlayıcı özelliği mevcuttur. Evde olmadığınız zamanlarda enerji verimliliği için klimanızın zamanlayıcı özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Zamanlayıcı özelliği ile klimanızı eve döneceğiniz saatlerde çalışmak üzere programlayabilirsiniz.
• Bazı ürünlerde otomatik mod özelliği bulunur. Otomatik mod, odanızın sıcaklığınızın sabit kalması için çalışır. Ancak bu özellik inverter olmayan klimalarda fazla enerji harcanmasına neden olabilir. Bu sebeple eğer standart bir klima kullanıyorsanız sıcaklığı manuel ayarlayabilirsiniz.
• Birçok klimada bulunan nem alma modu özellikle yaz ayları için fayda sağlar. Yaz aylarında artan nem oranını dengelemek için nem alma modunu klima kumandasından aktif hale getirerek daha konforlu bir ortam sağlayabilirsiniz.
• Kış aylarında standart klimalar ısıtma modundayken tıpkı diğer ısıtıcılar gibi odanızın havasını kurutabilir. Odanızın havasının kuruduğu durumlar için hava nemlendirici kullanabilirsiniz. Hava nemlendirici fiyatları genellikle son derece ekonomiktir.
• Klimanızın gereğinden fazla çalışmasını engellemek için balkon ve banyo kapılarınızı kapatabilirsiniz.
• Ürününüzün filtrelerini maksimum ayda bir kere temizlemeniz performans açısından faydalıdır. Genelde tüm modellerde filtre iç ünite üzerinden tek hareketle rahatlıkla çıkarılabilir. Bazı filtreler yıkanabilme özelliğine sahiptir. En doğru temizlik için kullanım kılavuzunu incelemeniz gerekir.


Klima Markaları Nelerdir?
Vestel, Baymak, Demirdöküm, Fujiplus ve LG en çok tercih edilen klima markalarıdır. Markaların ürünlerinin hemen hepsi inverter teknolojisine sahiptir. Inverter teknolojisinin en büyük avantajı enerji verimliliği olsa da ürünler bir farklı birçok faydayı da beraberinde getirir.

Inverter motorla çalışan klimalarda odanız, kumanda üzerinden ayarladığınız sıcaklık derecesinde stabil kalır. En ufak sıcaklık dalgalanmalarında inverter teknolojisi odanızın havasını ayarladığınız sıcaklıklara optimize eder. Sıcaklıkların sabit kalmasını sağlayan bu ürünler en iyi klima modelleridir. Inverter teknolojisinin yanı sıra en çok tercih edilen markaların ürünleri aşağıdaki özellikleriyle ön plana çıkar:

 

• Inverter klimalarında kullandığı Catechin filtre ile dikkatleri çeken Vestel, soluduğunuz havanın kalitesinin artmasına yardımcı olan ürünleri sizlere sunar. Catechin filtre yeşil çayın özünde bulunan bioflavonoid maddeyle yapılır. Bioflavonoid, odanızdaki alerjenleri etkili şekilde yok etmekle birlikte rutubet kokusunu da engelleme özelliğine sahiptir.
• Baymak’ın sunduğu çoğu üründe bulunan ICLEAN, siz klimayı kapattıktan sonra devreye girer. Özelliğin devreye girmesinin ardından kumanda üzerinde iCLEAN sembolü görülür. Bu sembolle birlikte yarım saat süren temizlik işlemi başlar. Temizlik sırasında evaporatörün içindeki suyun kuruması ve biriken tüm tozların temizlenmesi sağlanır.
• Demirdöküm’ün birçok ürünü ‘I feel’ özelliği ile dikkatleri çeker. Ürünlerin kumandasını çevreleyen hassas sensörler bulunduğunuz noktadaki sıcaklığı algılar. Algıladığı sıcaklığı iç üniteye bildirir. İç ünite, istediğiniz sıcaklığı sağlayan hava debisini size doğru yönlendirir.
• Fujiplus’ın Kyoto serisi DC Inverter teknolojisi ile ön plana çıkar. Inverter kompresörü ortam koşullarını hızlı şekilde belirler. Ortamda kimse yoksa klima kendini tasarruf moduna alır. Böylelikle daha az enerji tüketir. Aynı zamanda bu özellik sayesinde klima, hava debisini ortamda bulunduğu kişilere doğru ayarlar.
• Akıllı teknolojileri tüm ürünleriyle birleştiren LG’nin birçok klima modeli LG ThinQ uygulamasıyla uyumlu çalışır. Mobil cihazlarınıza yükleyebileceğiniz bu uygulama sayesinde klimanızı istediğiniz her yerden kolaylıkla programlayabilirsiniz. Siz evde değilken klima sıcaklıklarını ayarlayabilir ve eve ulaştığınızda istediğiniz sıcaklık derecelerine sahip olan havanın sizi karşılamasını sağlayabilirsiniz.

Klima Çeşitleri Nasıl Seçilmelidir?
Klima çeşitleri nasıl seçilmelidir? seçilirken dikkat edilmesi gereken önemli faktörler nelerdir? kısaca açıklanacak olursa; klima seçimi yaparken, kullanılacak alanın büyüklüğü, kullanım amacı, klimanın özellikleri, markası ve kalitesi gibi detaylara dikkat edilmesi gerekir. Bunların yanı sıra enerji verimliliği ve temizleme kolaylığı da seçimlerinizde etkili olabilir. Klimanın kullanıldığı alanın büyüklüğü klimanın kapasitesi ile ilişkilidir. Kapasite BTU değerine göre ölçülür. Büyük alanlar için yüksek BTU değerine sahip klimaların tercih edilmesi önerilir. Klima çeşitlerini seçerken, kullanım amacına da dikkat edilmesi gerekir. Evlerde ve ofislerde kullanılan klimalar farklılık gösterir. Evlerde daha sesiz ve enerji tasarrufu sağlayan klimaların kullanılması önerilir.

Klimaların özellikleri de seçimleri etkiler. Klimanın özellikleri kullanım kolaylığı ve işlevsellik için önemlidir. Klimanın ve klima kumandasının farklı modları bir arada bulundurduğu işlevsel ürünlerin seçilmesi gerekir. Filtreleme özelliği ise sağlık için önemlidir. İyi bir filtreleme, havadaki kirleticileri uzaklaştırarak taze bir hava kalitesi sağlar. Klimanın markası ve kalitesi de klimanın dayanıklılığı ve uzun ömrüyle ilişkilidir. İyi bir marka ve kaliteli klima, daha az arıza yapar. Ayrıca iyi bir markanın teknik ve yedek parça hizmetleri de daha iyi olur.

Klima seçerken enerji verimliliğine de dikkat etmek gerekir. Klimanın ne kadar az enerji tükettiği ve tasarruf sağladığı önemlidir. Enerji verimli klimalar yüksek SEER veya EER değerleri ile karşınıza çıkar. Yüksel SEER veya EER puanları, klimanın daha az enerji tüketimi ve tasarrufunu temsil eder. Klimanın fiyatına göre de seçim yapılabilir. Klimanın montajı ve bakımı da seçimleri etkiler. Montajın kolay olması tercih edilebilirliğini artırabilir. Özellikle evde kullanılan klimalar için kolay montaj, kolay bakım avantajı sunar. Klimanın filtrelerinin kolayca değiştirilmesi için de gerekli olur.

Klima Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
Klima temizleme yöntemleri nelerdir sorusuna verilecek yanıt ile daha sağlıklı bir hava solumanız mümkün olur. Klima, havanın temizlenmesini sağlayarak kirleticilerden arındırılmış taze bir hava verir. Havadan topladığı kirler zamanla filtrelerde birikir. Klimanın verimliliği azalabilir ve sağlığınızı tehdit edebilir. Bu nedenle, klimanın filtrelerinin periyodik aralıklarla temizlenmesi önemlidir. Klima temizleme yöntemleri şunlardır;

 

● Filtreler: Filtrelerin düzenli olarak temizlenmesi ve değiştirilmesi gerekir. Filtre temizliği ile klimanın verimliliği ve havanın kalitesi artar. Klimanın ön paneli kolayca çıkarılarak filtrelere ulaşılabilir. Filtreler hafif sabunlu su ile yıkanarak temizlenebilir. Filtreler tamamen kuruduktan sonra tekrar monte edilebilir.
● Dış yüzey: Klimanın dış yüzeyi toz ve kire maruz kalır. Bu kirler, klimanın performansını olumsuz etkiler. Klimanın dış yüzeyinin yumuşak bir bez ve süngerle hafice silinerek temizlenmesi gerekir. Klimanın elektrik kablosu ve prizinin su temasından korunması gerekir.
● Klima bobinleri: Klima bobinleri, havadaki nemi toplar ve serin hava oluşturur. Zamanla bobinlerde küf ve bakteri oluşumu meydana gelir. Klimanın bobinleri özel bir temizleyici sprey veya sabunlu suyla temizlenebilir. İyice durulanarak kuruması gerekir.
● Klima kanalları: Klima kanallarından geçen hava filtrelenir. Kanallar içinde toz, polen ve kirleticiler birikir. Klimanın verimliliği düşüren bu durum sağlık sorunlarına da sebebiyet verir. Klima kanallarının temizliği için özel bir kanal temizleyici veya vakum kullanılır.


Hem sağlığınız hem de klimanın verimliliği için oldukça önemli olan temizlik, klimanın ömrünü uzatarak sağlıklı bir iç mekan havası da sunar. Klimanın düzenli temizliği klimanın verimliliğini artırarak daha iyi bir hava kalitesi ve enerji tasarrufu sağlar.

Klimalar Ne Kadar Elektrik Harcar?
Standart klimalar, kumanda üzerinden ayarladığınız sıcaklık derecesinin sabit kalması için otomatik modda sürekli olarak çalışmaya devam eder. Odanız ayalardığınız sıcaklık derecesine gelince evaporatörü kapatır. Sıcaklık dalgalanmalarında da evaporatör tekrar devreye girer. Evaporatörün açılıp kapanması sırasında yoğun elektrik gücü harcanır.

Inverter teknolojisine sahip olan ürünler ise oda sıcaklıkları istenen seviyeye geldiğinde kendini otomatik olarak kapatmak yerine bekleme konumuna alır. Bekleme konumunda güç alışverişi sırasındaki enerji kayıpları yaşanmaz. Enerji kayıpları yaşanmadığı için inverter klimalar, standart modellere göre yüzde 60’a kadar verimlilik sağlar. Verimlilik sebebiyle özellikle ısıtma modunda alternatif elektrikli ısıtıcılar kadar elektrik sarfiyatı gerçekleştirmez.

Elektrik tüketimi odanın büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ancak A sınıfı olan ve 9000 BTU enerji kapasitesine sahip olan inverter ürün, bir saat içinde ortalama sadece 0,8 kW elektrik harcar. Ayrıca en ucuz klima fiyatları sunan ürünler 9000 BTU kapasiteye sahip olan seçeneklerdir.

Şu kadarı unutulmamalıdır ki, en çok satan klima modelleri, yüksek verimlilik oranlarına sahip ürünlerdir.  Kaynak:MediaMarkt

 

 

 e-ha