Ambalajın bir ürünü sattırma gücü yüzde 70. En etkin ve ekonomik pazarlama araçlarından biri olmasına karşılık ambalaj, Türkiye’de pazarlama bütçelerinde en düşük payı alıyor. Ancak son yıllarda birçok marka, bu alandaki çalışmalara odaklanmaya başladı.
Ürünü sattırıyor
Ambalajın önemi hakkında bilgi veren Patiswiss Çikolata Ceosu Elif Aslı Yıldız, “Tüketicilerin önündeki binlerce ürün için saniyelerle kısıtlı karar anında ambalajın albenisi önemli bir güç. Ambalaj, en etkin ve ekonomik pazarlama araçlarından biri. Ambalajın bir ürünü sattırma gücü yüzde 70. Eğer ambalaj tüketicinin ürünü eline almasını sağlamışsa, yüzde 70 oranında da tüketicinin o ürünü satın almasını sağlayacaktır. Bu oran, çocuklarda daha yukarı çıkabiliyor” dedi.
En düşük bütçeyi alıyor
Ambalaja Türkiye’de yeterince önem verilmediğini kaydeden Yıldız, “Türkiye de raflara baktığımızda, dünya ile rekabette bence oldukça mütevazi kalıyor. Türkiye, pazarlama bütçelerinde en düşük bütçeyi ambalaj tasarımına ayırıyor. Halbuki ambalaj tüketiciye en yakın olduğumuz yerdir. Bu fırsatın iyi kullanılması gerekiyor. Dünyada bunun önemini anlayan markalar ambalaj tasarımına ciddi bütçeler ayırıyor. Önümüzdeki yıllarda ambalaj konusunun markalar açısından daha önemli hale gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.
'Raflara soluk getirdik'
Patiswiss olarak ürünlerinin kalitesi kadar ambalaja da önem verdiklerine dikkat çeken Yıldız, “Biz de öyle bir ambalaj.
tasarlamıştık ki; ilk bakıldığında o tasarımdan markanın duruşu, içindeki ürünün kalitesi, markanın kalite algısı, hedef kitlesi tarafından hemen fark ediliyor, ambalajın ürünü sattırma gücü yüzde 100’e yakın oluyordu. Ambalaj malzemesi ve baskı tekniğini firmalara uygulatmak tam 8 ayımızı aldı. Elinize aldığınızdaki o his, kullanım kolaylığı, boyutları, boyasındaki kalite, kullanılan her kat materyal… Tasarımla, moda ile birleşince ortaya çıkan bu minimal görsel şölen adeta raflara yeni bir soluk getirmiş, son tüketiciye bambaşka bir deneyim yaşatmıştı. O görüntü kalabalığının içinde kendine bambaşka bir alan açmıştı” ifadelerini kullandı.
'İnovasyonun para ile ilgisi yok'
Şirketin İnovasyon Kurulu Başkanı olarak da görev yaptığını hatırlatan Yıldız, inovasyon anlayışlarıyla ilgili şunları söyledi: "Ürünlerimizi piyasaya sürdüğümüzde benzer ürün üreten firmalar AR-GE’ye bizden 100 kat fazla para harcıyordu. İnovasyonun parayla bir ilgisi yok. Olay çalıştığınız insanlarda, onları nasıl yönlendirdiğiniz ve işten ne kadar anladığınız ile ilgili. Ben hiyerarşik düzenin üretken akıllarda tutmadığını gördüm. Onlar daha yatay bir yapılanma istiyor. Bunu işleri hızlı bir şekilde halledip, karar mercilerine doğrudan erişim ihtiyacı duydukları için istiyorlar. Daha geleneksel görünen bu yöntemle, bir kişiye en fazla 10 yönetici atama şeklinde organizasyon yapısını şekillendirdim. Organizasyon hep fark yaratır. Organizasyon, rakip bir markanın taklit edemeyeceği şeydir.
e-ha