6 yaşındaki kanser hastası Yusuf Kerim’in tutuklu annesinin infazının ertelenmesi için başlatılan kampanyayı 83 bin kişi imzaladı. Adalet Bakanlığı, “çocuğu ağır hasta olan cezaevindeki annelerin cezalarının ertelenmesine imkân veren” bir düzenleme yapılacağını duyurdu. Yusuf Kerim ve annesine geç kalınmaması için yasanın bir an önce Meclis’ten geçmesi talebiyle kampanya sürüyor.
Tehlikeli bir kanser türü olan Ewing Sarkom hastalığına yakalanan 6 yaşındaki Yusuf Kerim’in tutuklu annesi Gülten Sayın’a tedavi süresince infaz ertelemesi verilmesi için çok sayıda çağrı yapıldı. Change.org’da Neslihan Yücel tarafından başlatılan kampanyayı kısa sürede 83 bin kişi imzaladı.
Oluşan kamuoyu baskısının ardından Adalet Bakanlığı harekete geçti ve yargıda yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi taslağı hazırladı. TBMM Başkanlığı’na sunulacak taslağa göre, kanser gibi ağır bir hastalığa yakalanan çocukların hükümlü olarak cezaevinde bulunan annelerinin cezalarının infazı ertelenebilecek.
Yusuf ve annesine geç kalmayın
Change.org/YusufKerim adresinde yer alan ve 85 bin kişinin imzaladığı kampanyayı başlatan Neslihan Yücel, Yusuf’un annesiz geçirdiği her günün sağlığını kötü etkilediğini söylüyor ve kanun teklifinin bir an önce yasalaşması çağrısında bulunuyor. “Kampanyamıza gösterilen ilgiyle oluşan kamuoyu baskısı sonucu Yusuf ve annesine birkaç kez günübirlik görüş izni verildi ancak Yusuf’un annesinden her ayrılığında üzülerek ağladığını babasından duyuyoruz ve bu durum doğal olarak Yusuf’un hastalığının seyrini kötü etkiliyor. Durumu giderek kötüleşen bu ana kuzusunun, bu süreci huzurlu geçirmesini sağlamak hepimizin boynunun borcu. Annesi Gülten Sayın'a infaz ertelemesi uygulanması için Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunuyorum” diyor.
Son görüşme sonrası ayrılık Yusuf’u daha kötü etkiledi
Baba Süleyman Sayın da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada STK’lara ve yetkililere şöyle seslendi:
“En son buluşmalarından sonra, ayrılırken doğru düzgün vedalaşamadılar bile. Maalesef bu durum Yusuf’u daha kötü etkiledi. Buradan bütün yetkililere seslenmek istiyorum. Yusuf Kerim'in acil olarak annesine ihtiyacı var. Ben bunun için babası olarak Birleşmiş Milletler'e bireysel başvurumu yaptım. Aynı zamanda şu anda Meclis’te bekleyen Sn. Ömer Faruk Gergerlioğlu Bey'in kanun teklifi de var. Adalet Bakanlığı'nın artık harekete geçmek için neyi beklediğini anlayamıyorum. Buradan tüm siyasetçilere, sanatçılara, STK'lara sesleniyorum. Lütfen Yusuf Kerim'in çığlıklarını duyun, onun sesi olun ve artık annesine kavuşmasını sağlayın.”
Ne olmuştu?
Yusuf Kerim Sayın, tehlikeli bir kanser türü olan Ewing Sarkom hastalığına yakalanmıştı. Doktorlar iyileşme şansının yüzde 20 olduğunu söylüyor. Anne Gülten Sayın, ‘FETÖ’ye üye olduğu’ gerekçesiyle altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezanın Yargıtay’da onanması üzerine geçtiğimiz aralıkta cezaevine girdi.
Yusuf Kerim’in “Annemi istiyorum” diyerek ağladığı video sosyal medyada gündem oldu. Konuyla ilgili Change.org’da da imza kampanyası başlatıldı.
Bursa Barosu yazılı açıklamasında, Adalet Bakanlığı'na başvurarak, Yusuf Kerim Sayın'ın annesi Gülten Sayın'ın infazının durdurulmasını istedi.
Sakarya Barosu da hayati tehlike boyutunda birinci derece yakını olan hükümlülerin, infazlarının ertelenmesine ilişkin yasal düzenleme talebini Adalet Bakanlığı'na iletti.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM'ne yasa teklifi sundu.
e-ha