TC Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanlığının Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalından 14.04.2023 tarihinde verilen mesleki akademik bilimsel görüşte; “Bu proje ödevleri özellikle matematiksel yeterlik ve öğrenmeyi öğrenme yeterlikleri çerçevesinde faydalı olacağı” açıklandı.
Bu hususta açıklamalarda bulunan Samsun Sosyal Medya, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneğinde Başkan ve Samsunlu Bilim İnsanı Kerim Sarılar şu açıklamalarda bulundu:
“Milli Eğitim Bakanlığı 19.10.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.03.02. / 611 sayılı yazılarında; “Teoremlere ait buluş ve icatları inceleyerek bunlara onay verme yetkisine sahip olmadıklarını” açıklamış ve yine;
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 14.11.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.01.01. / 011506 sayılı yazılarında ise; “Söz konusu teoremlerin orta dereceli okullarda okutulmasının tavsiye edilebilmesi için teoremlere yönelik üniversitelerin ilgili bölümlerinden alınacak akademik görüşlere, bu teoremin hangi öğretim kademesine uygun olacağına dair bilimsel değerlendirmelere ihtiyaç duyulduğu” belirtmişti.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu ve Fulbright anlaşmasının 5. Maddesinin varlığının da yürürlükte olduğu açık bir gerçektir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yazıları gereği milli ilmi keşiflerin doğrulanması ve seviye belirlemesi Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkisi dışında olduğundan ve bu hususta akademik görüş verme yetkisi üniversitelere ait olduğundan milli ilmi keşiflerin Fulbright eğitim komisyonuna girmeden orta eğitim ve öğretimde proje bazında değerlendirilmesi ülkemiz eğitimin gelişmesinde önemli bir aşama olacağı açıktır.”
Gerek iktidar ve gerekse muhalefet partilerinde eğitim müfredatını değerlendirebilecek bilgi birikimine sahip ekiplerinin bulunmadığının seçimde de görüldüğünü açıklayan Samsunlu Bilim İnsanı Kerim Sarılar; “Milli Eğitim Bakanlığına atanacak Bakan ve üst düzey yöneticilerin ancak milli ilmi keşiflere sahip çıkacak beyinlerden oluştuğu takdirde orta eğitim ve öğretimin önünün açılacağını ve yazılım çağına geçileceğini” açıkladı.
Dünyada ilk kez üç yoldan elipsin çevre ve yay uzunluklarını doğru olarak bulan altı adet teoremimiz geometri alanında uzman öğretim üyesi bulunan OMÜ üniversitesince doğrulanmış ve yine alan uzmanı öğretim üyesi bulunan Hacettepe Üniversitesi OFMA Bölümünce; “Kapsamı ve içeriği nedeniyle söz konusu sonuçların “Koniklerin analitik incelemesi” başlığı altında proje bağlamında değerlendirilebileceği” akademik bilimsel görüşü verilmiştir.
TC Marmara Üniversitesi Rektörlüğü Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanlığının Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalından 14.04.2023 tarihinde verilen akademik bilimsel görüşte; “Elipsin müfredatta yer almadığı, fakat proje uygulaması olarak öğrencilerle paylaşılabileceği kanaatine ulaşıldığı bildirilmiştir.
Bu konuda Hacettepe üniversitesinin; “Sarmal nitelikteki 2018 müfredat yapısıyla uyumlu bir şekilde” görüşünü destekler nitelikte özellikle çember konusu incelendiğinde 11 ve 12. Sınıflarda Temel Düzeyde de, normal sınıflarda da “Konik Kesitlerin analitik incelenmesi bağlamında” proje ödevi olarak verilmesi düşünülebilir. 11. Sınıfta ayrıca dik dairesel koni konusuna da girilmektedir. Bu proje ödevleri özellikle matematiksel yeterlik ve öğrenmeyi öğrenme yeterlikleri çerçevesinde faydalı olacaktır” mesleki akademik bilimsel görüşü verilmiştir.
e-ha