Pozitif bilimlere ilgi duyan lise öğrencileri, “Liseler İçin Demet Hattı (BL4S)” yarışması ile bilim dünyasının geleceğine adım atmak için İstinye Üniversitesi organizasyonunda yer alarak, yarışma öncesinde motivasyonlarını artırdılar. İstinye Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlik kapsamında, liselilere yarışma hakkında bilgiler verildi. CERN ve DESY’de kendi deneylerini yapmak isteyen ve farklı liselerden gelen katılımcı gruplar ve eğitimcilerin yer aldığı etkinlikte, yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu
Prof. Dr. Serkant Ali Çetin öğrencilerin sorularını yanıtladı.
İstinye Üniversitesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, CERN ve DESY ortaklığındaki “Liseler İçin Demet Hattı (BL4S)” yarışması bilgilendirme toplantısı hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelerek temel bilimlere olan ilgilerini üst düzeyde gösteren lise öğrencilerinin heyecan yaratan katılım oranları tahmin edilenden çok daha fazla. Toplantı vesilesiyle bir kez daha görüldü ki, gençlerin yüksek merak ve heyecanları ciddî bir fırsat ve muhatap bulduğu zaman, onları farklı ve yeni şeyler araştırmak, öğrenmek ve hattâ fikir geliştirmek motivasyonu ile harekete, cesur hamleler yapmaya, klişeleri kıran ve ezber bozan sorular sormaya sevkediyor. Mutluluk verici bir diğer durum, Türkiye genelinde BL4S yarışmasına katılım oranının sürekli ve adeta katlanarak artmasıdır. Gelecekteki uzmanlık alanları Fizik disiplini veya Temel Bilimlerde olsun ya da olmasın, bilimsel yaklaşımın ve temel araştırmaların anlam ve önemini kavrayan bir jenerasyonun yetişiyor oluşuna şahitlik etmek, bilim yolunda ilerlemek adına bizler için de son derece motive edici. Onuncu yaşına giren bir CERN projesi olan BL4S yarışması konusundaki bilgilendirme etkinliğimizin gösterdiği bir başka özellik, bilim odaklı bir faaliyetin, sanatı da kapsayan bir sosyalleşmeye dönüşebilmesidir.
Atatürk’ün idealinde şekillenen Cumhuriyet’in, yüzüncü yaşını doldururken, kazandırdığı değerler listesinin ilk sıralarında bilim ile sanatın insanların hayatlarındaki yeri olduğu şüphesizdir: Bu sene, katılımcı öğrencilerimizden ikisi,
doğaçlama olarak verdiği mini dinleti ile bahsolunan iki unsurun birlikte ne kadar güzel durduğunu da bizzat gösterdi.
BL4S son birkaç senedir ‘bilim’ temasının yanı sıra, sosyal sorumluluk projelerini de teşvik etmekte.
Bilimsel başvuruların yanında, gençlerin kendi çevrelerine dair duyarlı tavırlarını ek bir yarışma sürecinde değerlendiren ve ödüllendiren BL4S’in bu tavrı, toplumla bütünleşme vizyonu ile geleceğin bilim insanlarına yapılan bir yatırım. Türkiye’den sürekli olarak artan yarışma katılımının ötesinde, şimdiden başarı kazanan bilim ve sosyal sorumluluk iradesinin, bilimin toplumla buluşarak faydaya dönüştüğü bir etkileşim olduğunu da vurgulamak isterim.”
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN ve Alman Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı DESY ortaklığında düzenlenen “Liseler İçin Demet Hattı (BL4S)” yarışması ile ilgili bilgilendirme etkinliği, bu yıl İstinye Üniversitesi tarafından 14 Ocak 2023 tarihinde İSÜ Topkapı Kampusu Kongre Merkezi’nde ve eşzamanlı olarak da YouTube üzerinden canlı yayınla gerçekleştirildi. Yarışma kapsamında mühendislik, fizik ve teknoloji alanlarına ilgi duyan ve bilim dünyasına adım atmak isteyen lise öğrencileri, takımlarıyla birlikte CERN ve DESY’ye gitme şansı elde edebilmek için şanslarını artıracak bilgilendirme toplantısında yer aldılar. “Okullar İçin Demet Hattı Yarışması Bilgilendirme Etkinliği”ne katılan lise öğrencileri ile, CERN’de ve DESY’de kendi deneylerini yapma fırsatı yakalayacakları yarışmaya dair yapısal ve parçacık fiziği hakkında bilgiler paylaşıldı.
Gençlerin bilgilendirme etkinliğe katılımı yine yoğundu
Parçacık fiziği özelinden çıkarak, teknoloji ve bilim konusunda geniş ölçekte bilgi üreten ve araştırmacılara bünyesinde yer açan CERN tarafından on yıldır tekrarlanan BL4S yarışması organizasyonuna dünya genelinden katılım sağlanmaktadır. Farklı ülkelerden grupların kendi deneylerini yapmak için yarıştıkları liseliler arasında bulunan Türkiye temsilcisi ekipler, son yıllarda devamlılık kazanan ve kurumsallaşan yarışmaya 300’e yakın yarışmacı takım ile en yoğun katılımcı sağlayanların başında yer almaktadır. CERN ve DESY’nin Cenevre ve Hamburg lokasyonlarındaki araştırma merkezlerinde, kendi hazırladıkları projelerin test edilmesi fikrinin yarattığı heyecan, Türkiye’deki katılım oranını yükseltmektedir. Bu senenin yarışmacı adayları, etkinlik kapsamındaki dört oturumda bilgilendirme toplantısına katıldı. “Okullar İçin Demet Hattı Yarışması”, yarışmanın ulusal irtibat sorumlusu Prof. Dr. Serkant Ali Çetin’in sunumu ile sürerken, gelecekteki bilimsel etkinliklerinden ilkini CERN ve DESY’de gerçekleştirme fırsatını kazanmak isteyen liseliler, Galatasaray Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Beşiktaş Anadolu Lisesi, İzmir Anadolu Lisesi, Çapa Fen Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi, Bursa Bilim ve Sanat Merkezi, Çiğli Fen Lisesi, ENKA Koleji, Koç Özel Lisesi, Amerikan Koleji, Galileo Galilei İtalyan Lisesi, Özel Amerikan Robert Lisesi, FMV Işık Okulları, Özel MEF Lisesi, SEV TED Koleji, Özel SANKO Okulları, Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesi, Meram Fen Lisesi, Bursa Erkek Lisesi, Nazilli Fen Lisesi gibi farklı eğitim kurumlarını da temsil ettiler.
İstinye Üniversitesi Hakkında
İstinye Üniversitesi, "Liv Hospital", "Medical Park" ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu'nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.
e-ha