Üretim yapan işletmelerde üretimin kesintiye uğramadan devam edebilmesi; toptan ve perakende satış yapan işletmelerde ise ürün tedariğinin kesintiye uğramaması adına lojistik operasyonları büyük önem taşır. Kısaca, ihtiyaç duyulan malların veya hammaddelerin bir yerden temin edilmesi ve istenilen yere teslim edilmesi olarak tanımlanan lojistiğin farklı aşamaları bulunur. Özellikle işletmelerin giderek büyüdüğü ve rekabetin de sertleşmeye başladığı günümüz dünyasında, lojistik planlamanın iyi yapılması gerekir. Doğru planlama ve plana uygun yönetim ile işletmeler rekabette avantajlı konuma gelebilir. 

Lojistik süreçlerinin başarılı bir şekilde planlanabilmesi için, otomasyon sistemlerinden yararlanılması büyük kolaylık sağlar. Büyük lojistik firmaları tarafından sıklıkla başvurulan bu sistemler, aynı anda yüzlerce operasyonun planlanmasına ve yönetilebilmesine olanak tanır. Başarılı lojistik operasyonlar için, özverili ve ortak çalışma ruhuna sahip bir ekiple hareket etmek de olmazsa olmaz. 

Lojistiğin Temel Aşamaları

Lojistik denildiği zaman yalnızca belirli ürünlerin bir yerden alınıp, başka bir yere sevk edilmesi anlaşılsa da esasında daha geniş ve karmaşık bir süreç söz konusudur. Lojistik operasyonları aşamalar şeklinde gerçekleştirilir ve her aşama için ayrı bir planlama gerekir. Lojistiğin temel aşamalarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

Satın Alma ve Depolama: Satın alma işleminin de lojistik firması tarafından yapılacağı durumlarda, ilk olarak satın alma gerçekleştirilir. Eğer satın alma birkaç farklı yerden yapılacaksa, alınan mallar bir depoda toplanır ve niteliklerine göre sınıflandırılır. 
Ambalajlama: Depolanan ürünlerin taşıma öncesinde ambalajlanması gerekiyorsa, bu işlem de lojistik firması tarafından sağlanır. Ürünün niteliğine göre seçilecek ambalajlarla, en uygun yöntemler kullanılarak bu işlem tamamlanır. 
Yükleme: Ürünlerin ambalajlandıktan sonra taşınabilmesi için araçlara yüklenmesi gerekir. Hangi yöntemle yükleme yapılacağı da taşınacak ürünlerin niteliğine göre belirlenir. 
Sevkiyat: Malların araca veya araçlara yüklenmesinden sonra, teslim adresine ulaştırılmak üzere yola çıkarıldığı aşamadır. Bu aşama; lojistik planlama esnasında yapılan sevkiyat planına göre gerçekleştirilir. Yolda meydana gelmesi muhtemel sorunlar da göz önünde bulundurularak esnek bir sevkiyat planlaması yapılması, her iki taraf için de avantaj sağlar. 
Boşaltma: Yükleme yapılırken kullanılan yöntemle, araç ile getirilen ürünler hedef noktaya boşaltılır. 
Geri Bildirim: Tamamlanan her sevkiyattan sonra, sürece dair geri bildirim yapılır. Bu sayede bir sonraki sevkiyat için gerekli optimizasyonlar gerçekleştirilir. 

Lojistikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Başarılı bir lojistik hizmeti alabilmek için dikkat edilmesi gereken pek çok husus mevcut. Kurumsal, deneyimli ve çözüm çeşitliliği fazla olan lojistik firmalarının tercih edilmesi, bu hususlar arasında ilk sırada.  Bununla birlikte hizmet alınacak firmanın geniş bir ağa sahip olması ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında operasyon gerçekleştirme kapasitesine sahip olması da önem arz eder. Ayrıca kaliteli bir ekip ve güçlendirilmiş otomasyon sistemlerini aktif olarak kullanan bir firmanın seçilmesi de lojistik hizmeti alırken dikkat edilmesi gerekenlerden. 

DTSLOG ile Lojistikte Hızlı ve Etkili Çözümler!

Lojistik hizmetine ihtiyaç duyan üretici ya da satıcı işletmelerin tercih edebilecekleri pek çok firma mevcut. Yurtiçinde ve yurtdışında geniş operasyon kapasitesine sahip olan, hızlı ve etkili çözümleriyle her zaman müşteri memnuniyetini hedefleyen DTSLOG, lojistik firmaları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Müşterilerine dünya standartlarında hizmet sunma amacıyla yola çıkan ve her geçen gün büyüyen lojistik sektöründe sürekli kendini güncelleyen DTSLOG ile lojistik operasyonlar artık çok daha kolay. Siz de DTSLOG sektörel çözümleri ile tanışmak ve ihtiyaç duyduğunuz lojistik hizmetleri en mükemmel şekilde alabilmek için www.dtslog.com adresini ziyaret edebilirsiniz.