Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin Pandemi koşulları nedeniyle iptal edilmesinin ardından her yıl birlikte kutlanan Nevruz Bayramı bu yıl düzenlenen etkinlikle tek olarak kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkan yardımcıları, siyasi partilerin temsilcileri, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nursel Ustamehmetoğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Öztozlu ve Ertuğrul Yıldırım, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak gerçekleştirdi.
Türk’ün Bahar Bayramı
Her yıl Nevruz Bayramı ve Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali’nin birlikte kutlandığını ancak devam eden pandemi süreci dolayısıyla iptal edilmek zorunda kalındığını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Yaklaşık 500 yıllık geleneğimiz Uluslararası Mesir Macunu Festivalimiz de kültürel değerlerimiz arasında yer alıyor. Ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle bu güzel geleneğimize 2020’den beri maalesef ara vermek durumunda kaldık. Bu yıl, festivalimizin hazırlıklarına başlanmış olmasına rağmen, salgının devam etmesi sebebiyle Mesir Komitemiz tarafından gerçekleştirilmesi mümkün görülmemiştir. Ülkemizin ve tüm dünyanın bir an önce bu salgından kurtulması temennisiyle sağlıklı günlerde geleneksel festivalimizi yeniden coşkuyla kutlamayı diliyorum. Bolluk ve bereketin simgesi olan Nevruz Bayramı tarihin kapılarından geçerek günümüze ulaşmış, aynı coşku ve heyecanla bizleri bugün de bir araya getirmiştir. Milletimizi, ortak sevinç ve huzurda buluşturan bu anlamlı günde birlik ve beraberliğimizin, barışın ve kardeşliğin daim olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Baharın başlangıcı olarak yeniden doğuşu simgeleyen Nevruz, geleceğe dair umutlarımızı da içinde barındırır. Bugün yakılacak Nevruz ateşinin de Türk İslam coğrafyasındaki kardeşlerimiz başta olmak üzere dünya üzerindeki tüm mazlumlara ümit olmasını yürekten diliyorum. Hepimizin en büyük duası; savaşın yerini barışa; gözyaşının yerini sevince; ümitsizliğin yerini huzur ve mutluluğa bıraktığı bir gelecek olsun. Bu duygularla Türk’ün bahar bayramı olan Nevruz’un Manisa’mıza, ülkemize ve tüm insanlığa sağlık, mutluluk, huzur, umut ve güzelliklerin habercisi olmasını diliyorum. Nevruz Bayramı’nızı kutluyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum” dedi.
Yenilenmenin Sembolü
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz ise kutlama programındaki konuşmasında, “Nevruz sadece doğa için değil insanlar için de yenilenmenin bir sembolü haline gelmiştir. Nevruz küskünlüklerin, kırgınlıkların geride bırakıldığı barışa, huzura dair ümitlerin yeşertildiği birleştiriciliğin en önemli araçlarından birisi olmuştur. Manisa’mız için de önemli bir yeri olan bu bayramı bizler de manasına uygun bir şekilde kutlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yumurta Tokuşturuldu, Örste Demir Dövüldü
Yapılan konuşmaların ardından Manisa Azerbaycan Kültür Derneği Folklor Ekibi tarafından halk oyunu gösterileri sahnelendi. Halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından Manisa Azerbaycan Kültür Derneği tarafından katılımcılara semeni ve boyalı yumurta dağıtıldı. Protokol üyeleri yumurta tokuşturduktan sonra nevruz ateşini yakarak üzerinden atladı. Demirde örs döven protokol üyeleri daha sonra vatandaşlara lavanta, biberiye ve defne fidanı dağıtımı gerçekleştirdi.
e-ha