“Yaşam için Teknoloji” sloganıyla yola çıkan ve 133 yıldır insan hayatını korumak, desteklemek ve kurtarmak için yeni teknolojiler ve çözümler üreten Dräger Türkiye, meslek hastalıklarının ve iş güvenliğinin önemini, Meydan İstanbul AVM’deki “Doğru Maske Hayat Kurtarır” sanal gerçeklik oyunuyla yeniden gündeme taşıdı. Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel İzleme Raporu’na göre iş yerinde hava kirliliğine, madde, gaz, dumana maruz kalmaya bağlı her yıl 450 bin kişi hayatını kaybediyor.
Sanayi tesisinde, madenlerde, tehlikeli maddelerin bulunduğu veya oksijen seviyesinin ve zehirli madde miktarının her an değişebildiği ortamlarda çalışanlar ciddi bir sağlık tehdidiyle karşı karşıya. Zehirli hava, akciğerleri etkileyerek ölümcül hastalıklara neden olabiliyor. Bu noktada kişisel koruyucu ekipmanlar ve doğru maskenin kullanımı büyük önem taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ortaklığıyla hazırlanan "İşle İlgili Hastalık ve Yaralanma Yüküne İlişkin Ortak Tahminleri, 2000-2016: Küresel İzleme Raporu"nun ortaya koyduğu rakamlar oldukça çarpıcı. İşe bağlı ölümlerin çoğu solunum ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. Rapora göre, 2016'da işe bağlı hastalıklar ve yaralanmalar nedeniyle 1,9 milyon kişi hayatını kaybetti. Ölümlerin yüzde 81’i ise bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklandı. İşyerinde hava kirliliğine (partikül madde, gaz, duman) maruz kalma ise 450 bin ölüme neden oldu.
“DOĞRU MASKE HAYAT KURTARIR”
Dräger Türkiye’nin, toplumsal farkındalık kazandırmayı amaçladığı etkinlikte marangozhane, kaynak atölyesi ve boya atölyesi olmak üzere üç farklı tesis canlandırıldı. Her bir tesiste, yapılan işe uygun olarak gaz ve toz çıkışı yapıldı ve her oyuncu en kısa sürede ortama uygun maskeyi takarak solunumunu korumaya çalıştı. Her katılımcıya ait can barının da bulunduğu oyunda, oyuncunun doğru maskeyi takmadan geçirdiği her bir süre, can barının azalmasına, doğru maskeyi kullanması ise can barını korumasını sağladı. Maske ile solunumun korunması gereken her ortamda; maskesiz olmanın insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini anlatmayı hedefleyen oyunda birinci gelen kişiye iPad Mini hediye edildi. Ayrıca, tüm katılımcılar adına “Dräger ile Dünyaya Nefes Oldun” mesajı ile Tema’dan ağaç bağışı yapıldı.
BERİL KAYA: İNSAN HAYATINI KORUMAK, DESTEKLEMEK VE KURTARMAK TEMEL AMACIMIZ
Dräger Türkiye Pazarlama Direktörü Beril Kaya, düzenlenen etkinlikle doğru maske kullanmanın insan sağlığına etkilerinin altını çizmeyi amaçladıklarını belirtti ve ekledi:
“Dräger olarak, 133 yıldır ana amacımız; yaşam için teknoloji üretmek ve yaşamın olduğu her alanda insan hayatını korumak, desteklemek ve kurtarmak. Biliyoruz ki maskeler, son dönemde pandemi nedeniyle bir şekilde hepimizin gündemine yerleşti; fakat yüz yılı aşkın süredir toz maskesinden gaz maskesine kadar her türlü zorlu ortamda çalışanların sağlığını korumak için en güvenilir maskeyi üretmek, Draeger olarak bizim hep ana odaklarımızdan biri oldu. Kullanılan çalışma ortamına göre doğru maske ve filtre seçiminin, çalışanların hem konforunu sağlamak hem de sağlığını korumak adına ne kadar önemli olduğunun farkındayız ve bu farkındalığın en küçüğümüzden en büyüğümüze kadar hepimizde oluşmasını istiyoruz. Bugün de bu amaçla ‘Doğru Maske Hayat Kurtarır’ odağında gerçekleştirdiğimiz sanal gerçeklik oyunu etkinliğinde, keyifli bir atmosfer eşliğinde, doğru maske seçiminin insan sağlığına etkileri konusunda farkındalık yaratmayı amaçladık.”
e-ha