Milliyet Arkeoloji Dergisi, Nisan sayısında arkeoloji meraklılarını demokrasinin güvenli limanı Patara’dan modern yaşamın tohumlarının atıldığı Çayönü Tepesi’ne, Herakleia Definesi’ndeki konuşan sikkelerden Antik Yunan’ın agoralarına uzanan bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Milliyet Arkeoloji Dergisi, yeni sayısında eserleriyle herkesi Bodrum’a aşık etmeyi başaran Halikarnas Balıkçısı ismiyle tanıdığımız Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı, Bursa'nın Yıldızları Muradiye Külliyesi ve Tarihi Çarşı’yı, Anadolu’nun bilgelerini ve birçok konuyu mercek altına alıyor.

Dergi 13. sayısında, muazzam güzelliği ile ziyaret edenleri kendine hayran bırakan Patara limanının geçmişte Lykia kentlerini dünyaya açan bir kapı olmasının heyecan dolu hikayesini okurlarına aktarıyor. Çayönü Tepesi’nde üç bin yıllık bir sürece yayılan köyden kente dönüşme serüvenini gözler önüne sererek, modern yaşamın tohumlarının nasıl atıldığını inceliyor. 1980 yılında bulunmuş 505 Athena sikkesinden oluşan Herakleia Definesi’nin ipuçlarını takip eden Milliyet Arkeoloji Dergisi, Konya Ereğli’nin Helenistik Dönem’de neden önemli bir şehir olduğunu sayfalarına taşıyor. Osmanlı’da cami ve çarşı olarak bildiğimiz alanların neden Antik Yunan’da “agora”, Roma’da ise “forum” olarak adlandırıldığının hikayesine yer veriyor.

17 Nisan Pazar günü Milliyet Gazetesi’yle birlikte bayilerden ücretsiz olarak ulaşılabilecek Milliyet Arkeoloji Dergisi’ne, dileyen okurlar Getir, Turkcell Dergilik, ve dijital platformlardan da erişilebilecek.
e-ha