Muğla Büyükşehir Belediyesinin alım garantisi verdiği ve tamamını kadınların oluşturduğu Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından 25 milyon süs bitkisi üretildi. Üretilen çiçekler Muğla dışında 25 ile pazarlanmaya başladı.
Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Taliye Sert, “Ekonomik düzensizlikler üreticileri zorlasa da bizler mücadeleyi ve üretmeyi bırakmayarak Muğla’mızı çiçeklendirmeye ve güzelleştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde Muğla Büyükşehir Belediyesinin destek verdiği, Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından 2015 yılında alım garantili süs bitkisi üretimine başlandı. 3 sera ile başlanan projede sera sayısı 27’ye ulaşırken üretici kadın sayısı 60’a yükseldi. 27 serada bu güne kadar 25 milyon adet süs bitkisi üretimi gerçekleştirildi.
25 İl ve İlçeye Süs Bitkisi İhraç Ediliyor
Muğla Büyükşehir Belediyesinin alım garantisi verdiği 27 serada üretilen süs bitkileri, Türkiye’nin birçok il ve ilçesine pazarlanıyor. Kadın üreticilerin desteklenmesi için kurulan kooperatif aracılığıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Burdur, Denizli, Afyon başta olmak üzere 25 il ve ilçeye satışlar devam ediyor.
Turizm Merkezlerinden Büyük Talep Var
Muğla’da üretilen süs bitkilerine en büyük talep turizm merkezlerinden geliyor. Turizm merkezlerinde bulunan oteller, restoranlar başta olmak üzere birçok işletme süs bitkilerini Muğla’dan alıyor. Süs bitkileri sadece turizm merkezlerinde değil illerin ve ilçelerin meydanlarını, parklarını ve bahçelerini de süslüyor. Yapılan bu girişimler sonucunda kooperatif üyesi kadınların gelirlerinde ciddi miktarlarda artış yaşanırken, üretimin artması nedeniyle üreticilerin yüzü gülüyor.
Sert, “Büyükşehir Belediyesi’nin Alım Garantili Süs Bitkileri projesi bu bölgedeki üreticilerin kalkınmasını sağladı”
Beyobası Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Taliye Sert, Büyükşehir tarafından ortaya konan bu projenin topluma ve çevreye yaptığı katkıya bizzat şahit olduğunu ifade etti. Sert, “Üreticilerimizle yaz ve kış dönemi olmak üzere üretim yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin “Alım Garantili Süs Bitkileri” projesi bu bölgedeki üreticilerin kalkınmasını sağladı. Proje sayesinde üreticiler borçlarını ödediler, ev ekonomilerine katkı sağlamaya ve birikim yapmaya başladılar. Projenin başlangıcında Büyükşehir Belediyesi’nin vermiş olduğu hibeler, üreticilere daha çok katkı vererek ilerlemelerini sağladı. Son yıllarda özellikle de son 6 aydaki ekonomik düzensizliklerden ve artan fiyatlardan dolayı üreticilerimiz zorlanmaya başladı. Ancak Büyükşehir Belediyesi’nin alım için garanti vermesi, üreticinin arkasında durmasıyla üreticiler bir şekilde ilerliyorlar. Son 6 ayda ekonomide meydana gelen düzensizlikler nedeniyle üreticilerimiz ne kadar zorlansa da her zaman birlik ve beraberlik içerisinde olarak biz yine de mücadeleyi ve üretmeyi bırakmayacağız, Muğla’mızı çiçeklendirmeye ve güzelleştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Karagünnü, “Yevmiyeye giderken Osman Başkan sayesinde yevmiyeci çalıştırmaya başladım. Cebimiz para görmeye başladı.”
3 üretici ile başladıkları projede şu anda 25 üretici olduklarını ifade eden kadın üretici Duray Karagünnü, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün Alım Garantili Çiçek Projesi ile bölgedeki kadın üreticileri kalkındırdığını ifade etti. Karagünnü, “Projeye dahil olmadan önce başkalarının narenciyesini toplamaya yevmiyeye gidiyordum. Başkanımız Dr. Osman Gürün sayesinde projeye dahil olduktan sonra çiçek üretmeye başladık ve yevmiyeye gitmeyi bıraktım. Hatta kendim yevmiyeci çalıştırmaya başladım. Proje sayesinde kazandığımız ücretler ile evimizi yeniledik ve araba aldık. Cebimiz para görmeye başladı. Ancak son zamanlardaki ekonomik durumlar nedeni ile artan ücretler işlerimizi bir takım sıkıntıya sokmaya başladı. Ne kadar zorlansak da kadın üreticiler olarak üretmeye devam ediyoruz. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Osman Gürün, kırsal kesimdeki biz kadın üreticileri kalkındırıyor. Başkanımız sayesinde cebimiz para görmeye ve ekonomik bağımsızlıklarımızı kazanmaya başladık” diyerek sözlerini tamamladı.
e-ha