“DJ Milko” ismiyle tanınan Günay Başaran, müzik emekçilerinin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekerek, “Pandemi döneminde yetkililere sesimizi duyuramadık; aldığımız destekler yeterli olmadı ve tüm şartlar aleyhimize işledi. Bu travmatik durumu aşmamız kolay olmayacak. Müzik sektörünün normale dönmesinin en az 5 yıl süreceğini tahmin ediyorum” dedi. 

Koronavirüs pandemisi sebebiyle etkinliklerin iptal edilmesinden olumsuz etkilenen sektörlerin başında müzik endüstrisi geliyor. Pandemi kısıtlamalarının sona ermesi sonrası etkinliklerin tekrar başlaması, müzik emekçileri için umut oldu. Ancak pandeminin müzik emekçileri üzerindeki olumsuz etkilerinin kısa vadede telafi edilmesi olası görülmüyor. “DJ Milko” lakaplı deneyimli müzisyen Günay Başaran, pandemi sonrası dönemde müzisyenlerin durumunu değerlendirdi. 

2021 yaz sezonunda biraz olsun toplanmaya başladıklarını belirten Günay Başaran, “Pandemi döneminin ilk etkilerini müzisyenler olarak biz yaşadık. Canlı müzik ve eğlence sektöründeki iptaller, planlarımızı alt üst etti. Bu dönemde çok zor durumlar yaşadık. 2021 yaz ve sonbahar aylarında etkinliklerin ve mekanların kapılarını açması ile normale dönüş sürecine girdik diyebilirim; ancak bu süreç uzun sürecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. 

“Daha zor bir dönem bizi bekliyor” 

“Müzisyenler olarak iki yıldır hayata tutunma mücadelesi veriyoruz.” diyen DJ Milko, şunları söyledi; “Bu dönemde çaresizlikten intihar eden arkadaşlarımız oldu, çünkü kimse elimizden tutmadı. Evlerimizi, arabalarımızı satarak geçinmeye çalıştık. Pazarlarda limon satan arkadaşlarımız bile var. Çünkü müzisyenleri kimse düşünmedi; ne yerler, ne içerler diye düşünen olmadı. Bu yaraların kapanması kolay olmayacak!” 

Müzik sektöründe iletişimin çok zayıf olduğuna dikkat çeken DJ Milko, “Sektör olarak hemen organize olamıyoruz; bizi ayakta tutacak kararlar alınmasını sağlayamıyoruz. Pandemi döneminde arkadaşlarımız intihar ederken sadece üzülmekle yetinebildik. Sadece sosyal medya hesaplarımızdan tepki gösterebildik. Kimseye derdimizi anlatamadık; intihar eden arkadaşlarımız da dertlerini anlatamadı.” ifadelerini vurguladı. Milko daha sonrasında ise, “Çok zor iki yıl geçirdik. Belirsizlik hala devam ediyor ve yaz sezonu da geçti. Önümüzde zorlu bir kış var. Canlı yayın konserleri ya da online konserlerle yeni bir şeyler yapmaya çalışan arkadaşlarımız var; ama bana göre bunlar da kurtarıcı olmayacak. Yani zor bir dönemden geçtik; daha zor bir dönem bizi bekliyor.” sözlerine yer verdi. 

“Bu travmatik durumu aşmamız kolay olmayacak” 

DJ Milko, şunlara dikkat çekti: “Yaklaşık 2 yıl konserler iptaldi, mekanlar kapandı. Birçok büyük mekanda toplu organizasyonlar yapılırken, müzisyenlerin küçük mekanlarda işlerini icra etmesine izin verilmedi. Bu ne demek biliyor musunuz? Müzik endüstrisinin iflas etmesi demek. Evet, birçok arkadaşımız iflas etti. Şimdi toparlanmaya çalışıyoruz. Yetkililere sesimizi duyuramadık; aldığımız destekler yeterli olmadı. Tüm şartlar aleyhimize işledi. Bu travmatik durumu aşmamız kolay olmayacak. Müzik sektörünün normale dönmesinin 5 yıl süreceğini tahmin ediyorum.” 

Dj Milko, sözlerini şöyle tamamladı: “Etkinlik sektörü, diğer sektörler gibi pandemiye hazırlıksız yakalandı. Gerçi hazırlıklı olsak bile mekanları kapattığınızda bizim işimiz bitiyor. Müzisyenlerle müzikseverleri buluşturacak birçok yöntem uygulanabilirdi; ama sektörümüzde bu konularda etkili kararlar alacak bir otorite olmadığı için herkes yalnız kaldı; hepimiz başımızın çaresine bakmaya çalıştık. Çoğumuz farklı işlerin peşinden koştu. Yılların birikimi olan müzik tecrübesini bir kenara bırakarak pazarcılık yapmaya başlayan arkadaşlarımızı görünce karamsarlığımız daha da artıyor. Bu sebeple kültür ve sanat otoritelerinin müzik emekçilerine yönelik bir çalışma yapması gerekiyor.”

e-ha