Tüm dünyada ortalama 5 kadından birinde görülen ve genellikle belirti vermediği için tespiti zor olan Myom hastalığına karşı düzenli jinekolojik muayene hayat kurtarıyor.
Myom hastalığında genetik faktörlerin belirleyici olduğunu belirten Özel Gözde Kuşadası Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Engin Tolgay, aile öyküsünde myom olan ve obezite rahatsızlığı bulunanlarda riskin daha fazla olduğunu dile getirdi.
Myomların, kadınlarda yaşa bağlı olarak daha çok görülme olasılığının bulunduğu bilgisini veren Op. Dr. Tolgay, “Myomlar rahimin düz kas hücrelerinden köken alan iyi huylu tümörlerdir. Ortalama 5 kadından birinde görülür. Kilosu fazla olan kadınlarda daha fazla görülür. Doğum sayısı arttıkça görülme sayısı azalır. Sigara içenlerde daha az görülür. En fazla anormal vajinal kanama şikayeti yapar. Bunun yanında ağrı ve sık idrara çıkma şikayetine yol açabilir. Kanamalar bazen ciddi kansızlığa yol açabilecek kadar şiddetli olabilir. Nadiren sarkom denen kötü huylu tümöre dönüşebilir. Hastalığın teşhisi muayene, Ultrasonografi, MR, Histereskopi (rahim içine optik cihazla girip bakma) ile konulur. Myomlar gebelik sırasında çoğunlukla büyümezler, bazı vakalarda hızlı büyüme ve ağrı olabilir. Myomlar bazen bulundukları yere göre kısırlığa yol açabilirler. Myomlar aşırı kanama, fazla ağrı veya kısırlığa yol açarlarsa tedavi gerektirirler” diye konuştu.
TEDAVİ, BAŞARILI SONUÇLAR VERİYOR
Myom tedavisinde farklı tedavi seçenekleri bulunduğunu kaydeden Op. Dr. Engin Tolgay, şu bilgileri verdi: “Tedavide vakaya göre hormonlu spiral, hormonlu tabletler, hormon iğneleri ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır. Cerrahi tedavi açık veya kapalı (laparoskopik-histereskopik ) olarak myomun alınması veya rahimin tamamen alınması şeklinde olabilir. Son zamanlarda Girişimsel Radyologlarca kasıktan girilen kateterlerle myomu besleyen damar içine tıkamak amacıyla ilaçlar vererek myomu çürütmek tedavisi de gelişmektedir. Uygun vakalarda bazen sezaryen sırasında myom çıkarılması mümkün olabilir. Cerrahi tedavi sonrası nadiren tekrarlama olabilir. Düzensiz adet kanamalarında kadınlar mutlaka kadın doğum hekimine müracaat etmelidir. Myomlar günümüzde artık ölümcül olmaktan çıkmıştır. Tedavisi yaygın ve başarılı olarak yapılabilmektedir.”
e-ha