Avukat Elvan Kılıç, 'Pandemi Döneminde Online Etkinlikler Ve Telif Hakları' konusunda bir makale yazdı.

Pandemi dönemi öncesi de online yapılan etkinliklerden çekilen görüntülerin yayınlanması, iletilmesi için konuşmacılardan yazılı onay alınması zorunlu ve süregelen bir uygulama iken Pandemi Döneminde ne olacak?

Pandemi ile birlikte çoğu etkinlik sanal ortama taşındı!

Fiziki ortamlarda yapılan etkinlikler, sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayınlar, yayın kayıtları gibi dijital ortamlarda elde edilen içeriklerin fikri sınai mülkiyet durumlarının ne olduğu da böylece tartışma konusu oldu. Online –dijital- ortama taşınan içerik ve etkinlikler, kaçınılmaz bir sonuç olarak ulusal ve uluslararası çapta telif hakları uyuşmazlıklarının artmasına sebep oldu. Telif hakları konusunu oluşturan resim ve metinler, canlı yayın içerikleri, videolar, internet yoluyla yalnızca birkaç saniye içerisinde tüm insanların erişimine açılıyor.

Burada dikkat edilmesi gereken; fikir ve sanat eserlerinin sanal/dijital ortamda nasıl yararlanmaya açık hale getirileceğine dair düzenlemelerin, kuralların belirlenmesi gerekliliği!

Yani, buna ilişkin mevzuatlar düzenlenmeli. Sanal ortamda yer alan tüm öznelerin, içerik sağlayıcı eser sahiplerinin, hizmet sağlayıcılarının ve kullanıcıların menfaatlerin de bu düzenlemelerde yer alması gerekir. 

Pandemi dönemi öncesi de online yapılan etkinliklerden çekilen görüntülerin yayınlanması, iletilmesi için konuşmacılardan yazılı onay alınması zorunlu ve süregelen bir uygulamadır. Nitekim, ülkemizde fikri sınai hakları düzenleyen “5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 25. Maddesi ve 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda” düzenlenen hükümler, dijital ortamda hangi suretle olursun olsun, “yaratılan eserlerin umuma arz edilmesini isteme hakkının” eser sahibine ait olduğunu belirtmektedir.

e-ha