Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi, 10. yılını kutladığı 2021 yılı boyunca desteklediği sanat projeleri, hayata geçirdiği sanat programları ve uluslararası sanat kurumlarıyla işbirliklerinin yer aldığı 10. SAHA faaliyet raporunu yayınladı. Her yıl olduğu gibi Bülent Erkmen yönetimindeki BEK tarafından tasarlanıp basılan rapora SAHA’nın web sitesinden de ulaşılıyor.
Projelerinin % 77’sini yurtdışında yürüten SAHA, görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarların öğrenme ve üretim imkânlarını artırmanın yanısıra dünyadaki sanat kurumları ve ağlarıyla etkileşimlerini geliştirmeyi hedefliyor.

İlk destek projesini 2011 yılının Eylül ayında gerçekleştiren SAHA, 10 yılda % 80’i sanatçılardan oluşan 400’ün üzerinde sanat profesyonelini 43 farklı ülkede 200’e yakın müze, bienal, araştırma enstitüsü gibi kâr amacı gütmeyen sanat kurumuyla işbirliği yaparak ve projelerine kaynak sağlayarak destekledi. Uluslararası alanda faaliyet gösteren sanat kurum ve organizasyonları Türkiye’den davet ettikleri sanatçıların ve küratörlerin projelerinin üretim bütçeleri için SAHA’ya başvuru yapabiliyor. SAHA’nın bu projeler için kişi ve kurumlara doğrudan sağladığı fonun toplamı on yılda 4 milyon Avro’yu aştı.

SAHA, sanatçı ve küratörlerin eser ve yayın projelerinin hayata geçmesi için sanat kurumlarıyla işbirliği içinde çalışırken kurduğu uluslararası ortaklıklarla Türkiye’den sanatçı ve küratörlerin misafirlik ve araştırma programlarına katılmasını sağlıyor. Yurt dışındaki küratör, araştırmacı ve sanat yöneticilerini Türkiye’de ağırlayarak araştırma yapmalarına yardımcı oluyor. Türkiye’de ise bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına farklı kentlerdeki sanat bienallerine, bağımsız sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik destek programları geliştiriyor. 2019’da İstanbul’da kurulan SAHA Studio ise sanatçı, yazar ve küratörlere çalışma ve etkinlik mekanı sağlarken araştırma odaklı projeler üretip yeni bağlantılar kurmalarını kolaylaştırıyor.

SAHA,Türkiye sanatı için evrensel sanat ekosistemiyle bütünleşen bağımsız bir “saha” oluşması adına birlikte çalışmanın önemine inanıyor. Bugün 100 kadar üyesi bulunan SAHA’ya Abdi İbrahim, Borusan, Eczacıbaşı, Karadeniz Holding ve Petrol Ofisi gibi kuruluşlar kurumsal destek veriyor. SAHA, 10 yıldır dernek üyeleri, SAHA Studio ve SAHA + destekçileri ve danışmanlarıyla katılımcı ve şeffaf bir yönetişim ve kaynak geliştirme anlayışı benimseyerek Türkiye’nin sanatsal üretimine karşılıksız destek oluyor. SAHA’nın etkinlik programları da birlikte öğrenmenin değerini vurgular nitelikte yurt içi ve yurt dışı araştırma gezileri, küratörlü müze ve sergi turları, atölye ziyaretleri, sanatçı ve koleksiyonerlerle toplantılar, sanat alanındaki güncel meselelere dair seminer ve tartışmalarla zenginleşiyor.
e-ha