Virtual Server olarak adlandırılan Sanal Sunucu hizmeti; bir sunucunun sanallaştırılarak kullanıma sunulmasını ifade eden özel bir sunucu çeşididir. Birbiriyle bağlantılı olmadan çalışılabilen farklı sanal işletim sistemleri üzerinden çalışabilen ve kullanıcısına özelleştirme imkanı sunan bu teknoloji özellikle profesyonel kişiler tarafından tercih edilir.

Başka bir deyişle yeniden tanımlamak gerekirse fiziksel bir sunucu üzerinden sanallaştırma yaparak çok sayıda sanal sunucu elde edilir ve buralarda farklı müşterilerin barındırılmasına olanak tanınır. Müşteri kendisine ayrılmış kaynaklara sahip olur. Bu kaynaklara örnek vermek gerekirse kişinin kendi RAM, disk alanı ve CPU gibi olanakları olur. Diğer sanal sunucularla hiçbir bağlantı olmadan bunları ve diğer tüm kaynaklarını yalnızca kendisi kullanır. Bu içeriğimizin devamında sanal sunucunun hangi işlevleri sunduğu ve neden tercih edildiğinden söz edeceğiz.

Sanal Sunucu Ne İşe Yarar?
Sanal sunucunun avantajlar sunduğu pek çok alan bulunmaktadır. Bunların her birini kendi özelinde detayları ile inceleyelim.

Veri Yedekleme ve Kurtarımı
Veri yedeklemek ve gerektiğinde verileri kurtarmak için sanal sunucu kullanılabilir. Birden fazla yedekleme yapmanız gerektiğini ve yedekleme sıklığını çok az tutmamanız gerektiğini de unutmamalısınız.

Web Hosting
Web siteleri barındırmak için tercih edilen sanal sunucu bu alanda oldukça sık tercih edilir. Diğer bazı paylaşımlı hosting hizmetlerinden farkı ise daha büyük alan sağlaması ve birden fazla web sitenin barındırılmasına olanak tanımasıdır. Alanın büyük olması web sitelerdeki performansı olumlu etkileyecektir. Bu da hem kullanıcı deneyimini hem de SEO çalışmalarını pozitif etkiler.

Aplikasyon Barındırma
Eğer bir uygulama geliştiriyorsanız bu süreçte geniş bir alan ve yüksek performansa ihtiyacınız olur. Ölçeklenebilirlik ve güvenlik gibi avantajları açısından da diğer barındırma hizmetlerinden ziyade sanal sunucu tercih edilebilir.

E-Posta Yönetimi
Firma veya kuruluş içerisindeki e-posta trafiğini daha iyi yönetmek adına pek çok tüzel kişi sanal sunucu kullanımını tercih etmektedir. Bu sayede 7/24 kesintisiz e-posta trafiği güvenli bir ortamda gerçekleştirilmiş olur.

Veri Tabanı Yönetimi
Veri tabanı yönetiminin daha güvenli bir ortamda yapılması, daima erişime açık olması ve üstün performans için sanal sunucular daha avantajlıdır.

Raporlama Yapabilme
İşlemlerin genişliği arttıkça sanal sunucularda yönetim yapmak diğer barındırma hizmetlerinden daha kolay olmaktadır. Ölçeklenebilirlik sayesinde durumu gözlemleyerek kolayca yönetebilme ve sunucu kaynaklarını isteğe bağlı arttırabilme sayesinde performansı raporlayarak çözümler üretilebilir.

Yüksek Hız
Yapılan birçok işlemin yüksek hızda gerçekleşmesi özellikle birden fazla web site barındıran, veri kurtarımı, veri yedekleme ve uygulama geliştirme gibi zorlu süreçlerde kişi için ciddi bir avantajdır. Hızın son derece önemli olduğu çağımız koşullarında sanal sunucular müşterilerin imdadına yetişmektedir.

Sanal Sunucu Ne İçin Tercih Edilir?
Sanal sunucu kullanımı çeşitli faydalar sebebiyle benzerlerinden ön plana çıkarak tercih edilebilirler. Bu unsurları şu şekilde sıralayabiliriz;

●       Satın alımı, bakım masrafları, donanım özellikleri, elektrik tüketimi gibi daha birçok açıdan düşünüldüğünde maliyetten ve enerji tüketiminden tasarruf sağlayan sürdürülebilirliğe katkısı olan bir seçimdir.

●       Yedekleme ve veri kurtarma işlemlerinde yüksek performans ve geniş kaynak olanakları sayesinde daha hızlı ve kolay sonuç almayı sağlar.

●       Müşterinin yalnızca kendisine tahsis edilmiş, diğer müşterilerden izole bir ortamda çalışmasını sağlar. Kaynak kullanımı paylaştırılmadığından paylaşımlı hostingten birçok açıdan daha verimli işlem kapasitesi sunar.

●       Paylaşımlı hostingte barındırılan sitelerden birinde güvenlik açığı olması ve kişinin dikkatsizliğinden kaynaklı, her ne kadar hosting firması çeşitli güvenlik önlemleri alsa da, birinin kötü niyetli yazılımlardan etkilenmesi sonucu hostinge sızılabilir ve diğer siteler de risk altına girebilir. Ancak sadece tek bir müşterinin kullandığı sanal sunucu da bu tip bir güvenlik problemi bulunmaz.

●       Kaynakların daha verimli kullanılması sayesinde performans ciddi anlamda diğer bazı hosting hizmeti türlerinden daha avantajlıdır.

●       Kişi ihtiyaç halinde kaynaklarını arttırarak performans düşüklüğünden kurtulabilir. Özellikle ilerleyen süreçlerde artık sunucunun yetersiz kalması durumunda kaynak değişikliği düşük maliyetli, hızlı ve etkili bir çözümdür.

●       Yönetimi kolay, hızlı yapılandırılabilen, işletim sistemi güncellemelerinin kolay ele alındığı bir hizmet türüdür.

Tüm detaylar için : https://www.aysima.com/sanal-sunucu.php adresinden yararlanabilirsiniz.