Selülit Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir ?
Halk arasında vücudun daha çok kalça, bacak gibi bölgelerinde "portakal kabuğu" görünümü olarak da bilinen selülit, kadınların yaklaşık olarak 80-90’ında görülüyor. Aynı zamanda selülit, kadınların en önemli estetik sorunları arasında yer alıyor.

Pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkan selülit, beslenme alışkanlığı sayesinde yaşam tarzında ciddi bir değişik yapmadan kalıcı olarak yok olmuyor. Cerrahi ve medikal tedavi ile birlikte pek çok tedaviyi kombine olarak ya da tek başına olarak uygulanabiliyor.

Selülit Nedir?
Selülit, cilt yüzeyinde meydana gelen portakal kabuğuna benzeyen düzensiz oluşumlarla kendini belli eden estetik bir cilt sorunudur. İnsan vücudu; kas, yağ ve kemik dokusundan meydana gelir. İnsanlar yaşlandıkça vücutta bulunan yağ dokusu fizyolojik olarak artar. Selülitler ise, yaş ilerledikçe ortaya çıkan olağan bir durumdur. Tıp literatüründe ise, "gynoid lipodistrofi", "ödemli fibrosklerotik pannikülopati" ya da ‘adipoz ödemi’ gibi farklı isimler verilir. Bu sorundan kurtulmak için pek çok kişi selülit tedavisi nedir? Araştırıyor.

Selülit Neden Olur?
Selülit sorunundan muzdarip olan pek çok kişi selülit neden oluşur? Merak ediyor. Bazı bölgelerde bulunan bağ dokusu bantları, yağ hücreleri arasında da dikey bir şekilde uzanır. Cildin üst katmanlarını vücudun çok daha derin dokularına bağlar. Bantlar, normal büyüklükte olan yağ hücrelerinin yeterli miktarda olan boş alana sahip olduğu odalar ya da mini cepler de meydana gelir. Yağ hücrelerinde genişleme olduğunda yağ dokusunu, bantlar bir file gibi sıkıştırarak girintili ve çıkıntılı selülit görünümü oluşumuna yol açar. Genişleyen yağ hücreleri çok küçük şişkinlikler meydana gelirken, sıkı ‘septa’ yağ dokusunu da büzerek bazı çukurluklara yol açar. Cildin dermis ve epidermis ismi verilen üst katmanlarının altında bulunan aşırı miktarda yağ hücresi de depolanır. Bu sayede pürüzlü bir görünüm ortaya çıkıyor.

Selülitin Tedavisi Nedir?
Selülit sorunu olan pek çok kişi selülit lazerle geçer mi? merak ediyor. Selülitin tedavi seçeneği çok fazladır. Ama vücutta biriken yağ dokusunun yol açtığı selülitten kurtulması için de yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir. Diyet ve spor öncelikli seçenekler olması gerekir. Vücudun sıkılaşması için kilo verme sürecinde ve daha sonrasında kişiye uygun olarak önerilen spor, selülit tedavisinde çok önemlidir. Eğer diyet ve spor da selülit üzerinde etkili olmuyorsa deforme olan yağ dokusuna odaklanan işlemler ve cihazlar sayesinde cerrahi (liposakşın) seçenekleri de düşünülebilir. Özellikle de masaj mantığı ile çalışan cihazlar, uzun dönem içinde kan dolaşımını hızlandırarak birikmiş yağ dokusunu azaltır.

Lazerle Selülit Tedavisi
Bazı insanlar selülit tedavisi için lazerli selülit tedavisi yaptırmayı tercih ediyor. Bu nedenle de lazer selülit tedavisi nedir? Pek çok kişi tarafından sıkça merak ediliyor. Lazerli selülit tedavisi sırasında cilde açılan küçük bir kesikten cilt altına doğru yerleştirilen ince bir tüp aracılığı ile yağ hücreleri emilir. Tek başına liposuction vücudu rahatlıkla şekillendirse de selülitleri gidermez. Bu nedenle de portakal kabuğu görünümünü daha da fazlalaştırabilir.

Lazer destekli liposuction ise, selülit tedavisinde çok daha etkili sonuçlar veriyor. Bu tedavi ise, cildi sıkılaştırırken yağ hücrelerini yok eden daha farklı bir liposuction yöntemidir. Selülit tedavisi acıtır mı? Pek çok kişi merak ediyor. Üçüncü derecede selülitler, ağrı yapabilir. Özellikle de menopoz döneminde bulunan kadınlarda ağrı oluşabilir. Ağrı, selülitin olduğu karın, bacaklar, kol basen ve kalça bölgesinde ortaya çıkabilir.

Selülit Tedavisi Zararlı mıdır?
Ülkemizde pek çok kişi selülit tedavisi görmek istiyor. Selülit tedavisi zararlı mı? Pek çok kişi merak ediyor. Medikal tedavide selülit giderici radyofrekans, ultrason, kremler, karboksiterapi, elektroterapi, pressoterapi, vakum terapi, yağ dokusu arasındaki fibröz bantları yıkan lazer tedavileri ve artan yağ dokusunu eriten dolaşımı düzenleyen mezoterapi gibi çok önemli tedaviler tek başına ya da kombine olarak da kullanılabilir.

Özelikle de son dönemlerde klasik masaj yöntemini de çok daha profesyonel bir şekilde yapan bu cihazlar, vakum ve pozitif basınç etkisinden faydalanarak hem kan dolaşımı hızlandırır hem de dengesiz dağılım içinde bulunan yağlanmanın düzeltilmesini amaçlar. Mezoterapi ve çeşitli enjeksiyonlarla yapılan işlemler ise, yağ hücrelerini parçalamak için gerçekleştirilen tedavilerdir.

Selülit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Selülit tedavisi yaptıracak olan kişiler sıkça selülit tedavisi için kaç seans uygulanır? Merak ediyor. Lazer ile yapılacak olan selülit tedavilerinde, selülitlerin yapısına ve kişinin fiziksel özellikleri bağlı olarak farklı seanslar da uygulanabilir. Genellikle de 4 ve 6 seans arasında yapılan uygulamalarda, hafif selülit varsa 2 seans, yoğun selülitlerde olduğunda ise, 8 seansa kadar uygulama yapılabilir. Lazerle uygulanan bölgesel incelme tedavileri, ortalama olarak 3- 4 seansta tamamlanır. Uygulama yapılacak olan bölgeye, bölgesel zayıflama alanın yağ oranına ve büyüklük bağlı olarak seans ve uygulama süresinde de önemli farklılıklar olabilir. Hızlandırılmış bazı programlarda bir hafta içinde birkaç seans uygulama yapılabilir.

Selülit Tedavi ile Geçer mi?
Selülit geçer mi? pek çok kişi merak ediyor. Selülit oluşumu ve yok edilmesi 0 mümkün değildir. Fakat bazı çeşitli tedaviler uygulanarak ve bazı önlemler alarak selülit oluşumunu önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Özellikle de sağlıklı beslenme ve aktif bir yaşam tarzı, selülit görünümünü en aza indirmeye yardımcı olur. Buna ek olarak da sağlıklı vücut ağırlığını korumak karında ya da uyluk meydana gelen çukurlukların derecesini en aza indirmeye yardımcı olur. Göbek ve uyluk için kas güçlendirici egzersizler de selülitin göründüğü bölgelerin belirginliğini azaltmaya ve şekillendirmeye yardımcı olur. Bu sayede pek çok kişi selülitlerinden kurtulma ve selülit görünümünü önemli ölçüde azaltma imkanı da elde edebilirler. Bunun için uygun tedavi yöntemini kullanmak gerekir.

KAYNAK:Uzm. Dr. Hande ULUSAL
Uzm. Dr. Hande Ulusal özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları, sedef hastalığı (psoriasis), akne (ergenlik sivilcesi), rozase, saç hastalıkları ve ürtiker ile ilgilenmektedir.

e-ha