Gelişmiş bir sanayinin, yüksek teknolojinin ve ülke ekonomisinin kalkınmasının ilk adımı gençlerin hayallerine inanmaktan geçiyor. Gençlerin hayallerine yatırım yapan firmalardan biri olan TÜMOSAN da bu kapsamda “Sen Yeter Ki Yap” Projesi’ni gerçekleştiriyor. İnsanlığa fayda sağlayacak projeleri ortaya çıkarabilecek genç yetenekleri desteklemek amacıyla yapılan “Sen Yeter Ki Yap” yarışmasının ödül töreni 14 Ocak Pazar günü, Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşirken, 6 kategoride verilen toplamda 16 ödül geleceğin mucitleriyle buluştu.
TÜMOSAN’ın geleceğin mucitlerini keşfetmek ve gençlerin hayallerini destelemek için gerçekleştirdiği “Sen Yeter Ki Yap” Projesi’nin ödül töreni gerçekleşti. Bilim ve teknoloji yarışmasında; eğitici teknolojiler, enerji ve çevre, engelsiz yaşam, evrensel teknoloji, gıda ve tarım ve robotik olmak üzere toplamda 6 kategoride 16 proje ödül sahibi oldu.
Gençler Cesurca Hayal Kurabilsinler Diye
Temeli merhum Devlet büyüğü Necmeddin Erbakan tarafından atılan, yerli ve milli üretim için önemli bir konumda bulunan TÜMOSAN, genç mucit ve mühendislerine parlak bir gelecek sağlamak için imkânlarını seferber ediyor. “Sen Yeter Ki Yap” Projesi’nin ortaya çıkış hikâyesi de bu durumu kanıtlar nitelikte. 13 yaşında bir ortaöğretim öğrencisi olan Alsancak, uzaktan hareket ettirebildiği araçları tasarlayan genç bir mucit. Bu fikrini kendisine en yakın TÜMOSAN bayisine giderek yetkililerle paylaşan Alsancak’a TÜMOSAN Traktör Maketi hediye ediliyor. Bu hediye traktörü de uzaktan hareket edilebilir bir hâle getiren Alsancak, bu vesileyle “Sen Yeter Ki Yap” Projesi’ne ilham oluyor.
Alsancak’ın ilham olduğu bu yolda nice Alsancaklar’a destek olmak adına gerçekleştirilen yarışma ile aynı zamanda Türkiye’nin geleceğine katkı sağlanmış oluyor. Gerçekleştirilen yarışmada gençlerin sınırsız hayal dünyaları ve bitmek tükenmek bilmeyen heyecan ve arzuları 7’den 70’e tüm insanlar için bir ilham kaynağı oluyor.
TÜMOSAN Genel Müdürü Halim TOSUN: ”Biz gençlerimize inanıyoruz”
Tören sırasında konuşma yapan TÜMOSAN Genel Müdürü Halim TOSUN “Bugün burada parlak fikirlerini bizlerle paylaşarak, faydalı bir rekabete girişen gençlerin bilimi sadece ve sadece insanlık yararına üretmek ve teknolojiyi insanlık yararına geliştirmek istediğini çok net bir şekilde görüyoruz. Bizim medeniyetimize yakışan da siz sevgili gençlerden beklediğimiz duruş da budur. Biz gençlerimize inanıyoruz. Gençlerimizin elde ettiği bu muazzam başarılar, geleceğimizin ne kadar umut vaat ettiğini bizlere bir kez daha gösteriyor. Yeteneklerini ve azimlerini öne çıkaran öğrencilerimizi en içten duygularımla tebrik ediyorum. Bu başarıların arkasında olan değerli ailelere de özel bir teşekkür iletmek isterim.
Sizin sevgi dolu rehberliğiniz ve destekleriniz gençlerimizin bu zirveye ulaşmalarına yardımcı oldu. Sadece bir bireyin değil, bir ailenin ve toplumun başarısı olarak gördüğüm bu anlamlı süreçte sizin payınız büyük. Öğrencilerimizin potansiyellerini ortaya çıkarmak, onları doğru yönlendirmek ve onlara ilham vermek adına sergiledikleri özverili çaba için saygıdeğer öğretmenlerimize de teşekkürlerimi sunuyorum. Gençlerimiz bu başarılarla sadece kendi potansiyellerini değil, aynı zamanda ülkemizin geleceğini de parlak kılıyorlar. Onlara güveniyor ve ülkemizi daha yüksek noktalara taşıyacaklarına olan inancımı bir kez daha vurguluyor, gelecek başarılarında gençlerimizin yanında olduğumuzu bilmelerini istiyorum” ifadelerini kullandı.
Geleceğin Bilim İnsanları Ödüllendirildi
“Sen Yeter Ki Yap” yarışması ile bir proje hayali kurmak, bu projeyi geliştirmek ve nihayetinde sunmak gibi bilimsel süreçlerin önemli kısımlarını adımlayan genç mucitler belki de gelecekte dünyamıza katkı sağlayacakları büyük eserlerinin birer provasını gerçekleştirdi. Gelecek adına umudumuzu yeşerten gençler, hayallerinin karşılığı olarak ödülleriyle buluştular.
Yarışma; eğitici teknolojiler, enerji ve çevre, engelsiz yaşam, evrensel teknoloji, gıda ve tarım ile robotik kategorilerinde düzenlenirken, seçici kurul sektörel deneyime sahip isimlerden oluşturuldu. İşte ödül verilen kategoriler ve kazanan genç isimler:
Eğitici Teknolojiler Kategorisi
Zehra Pınar Eligül, “Eğitici Pilmatik”; Cansu Özülkü, “Hücreleri ve Organelleri Öğreniyorum; Çınar Efe Bozkur, “Kitaptan Dijitale”.
Enerji ve Çevre Kategorisi
Rüzgar Açıkbaşlar, “Fiş Almıyorum Ülkemi Yeşillendiriyorum”; Rana Şenel, “Epoksi Paneller”; Kübra Acar, “Sınıflar Artık Daha Temiz Daha Sağlıklı”.
Engelsiz Yaşam Kategorisi
Sudem Çimentepe, “Boyun Altı Hiçbir Uzvunu Kullanamayan Engelli Kardeşlerimiz İçin Engelli Aracı”; Nurullah Salih Coş, “Engelleri Aşan Rampalı Sandalye”; Uygar Yağız Kendirci, “Gözüm-Kulağım: Engelsiz Haritam”.
Evrensel Teknoloji Kategorisi
Ozan Efe Çavuş, “Evleri Koru Hayatları Kurtar”; Egemen Bayrakçı, “Akıllı Viraj Sistemi”; Hasan Derin, “Kaza Geliyorum Der”.
Gıda ve Tarım Kategorisi
Rümeysa Şancı, “Erkek Civcivler Atık Değildir”; Ekin Güngör, “Bitki Danışmanı”; Mahmut Cengiz, “Gıdalarda Bozulmayı Önleyici Akıllı Kapak Sistemi”.
Robotik Kategorisi
Ege Norcu, “Robyan”.
e-ha