Yapay zeka ve veri analitiği, mobil uygulamalar ve self servisler, blokchain teknolojisi ve akıllı kontratlar, nesnelerin interneti ve telematik, dijital müşteri deneyimi ve kişiselleştirme, çevrim içi hasar yönetimi ve hızlı işlem sigorta sektöründe dijitalleşme denilince ilk aklımıza gelen gelişmeler olarak ön plana çıkıyor.
Sigorta sektörünün 2025 ajandasında dijitalleşme ön planda olacak
Yeni dijital platformlar, ekosistemler ve dijital dağıtım kanalları aracılığıyla yenilikçi sigorta ürün ve hizmetleri hayatımıza girdi. Ancak, bu gelişim süreci her sigorta kuruluşunda farklılık gösteriyor ve hızla modernize olup gelişme kaydedebiliyor.
Büyük gelişimde asistans hizmetlerinin dijitalleşmesi de önemli bir rol oynuyor. Teknolojik gelişmeler, yol yardım asistans hizmetlerini daha verimli, müşteri dostu ve veri odaklı hale getiriyor. Remed Assistance Genel Müdür Yardımcısı Kemal Baykan, şirketin ilk metal yakalı çalışanı Remy'nin yol yardım hizmetlerindeki dijitalleşme sürecinde çok önemli bir rol oynadığını belirtiyor ve bu alandaki dijitalleşme çalışmalarını hızlandırmayı planladıklarını ifade ediyor.
Baykan konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Teknolojik ilerlemelerle birlikte, hız ve veriye anlık erişim, modern sigorta şirketlerinin başarısı için kritik bir faktör haline geldi. Rekabetin yoğun olduğu bu ortamda, sigorta şirketlerinin platformlarını etkili bir şekilde yönetme, güncelleme planları yapma ve yenilikçi ürünleri hızlı bir şekilde piyasaya sürme yetenekleri, başarılarını belirleyen anahtar faktörler arasında yer alıyor. Hızlı değişen müşteri taleplerine cevap verebilmek ve pazardaki değişikliklere uyum sağlayabilmek için, şirketlerin esneklik ve yenilikçilik konusunda öncü olmaları gerekiyor. Bu yüzden, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak operasyonel süreçleri optimize etmek ve müşteri deneyimini iyileştirmek, günümüzdeki sigorta sektörünün en önemli önceliklerinden biri” dedi.
Sigortacıların kayıp oranlarında azalma görebiliriz
2025 yılında sigorta sektöründe beklenen yapay zeka, açık finans, blockchain ve nesnelerin interneti gibi yeni trendler, sektördeki tüm paydaşlar için önemli fırsatlar sunabilir. Bu teknolojilerin entegrasyonuyla birlikte, sigorta şirketleri daha verimli iş süreçleri oluşturabilir, müşterilere daha iyi hizmet sunabilir ve daha doğru fiyatlandırma stratejileri geliştirebilirler.
2025 yılı, nesnelerin interneti, büyük veri ve robot teknolojilerindeki yeniliklerin, sigorta endüstrisine 3,2 trilyon ABD doları değerinde bir katkı sağlayacağı öngörülüyor. Bu teknolojiler, veri kaynaklarının ve analitik gücünün artmasını sağlayacak ve sektörde olay ve kullanıma dayalı sigorta modelleri ile gerçek zamanlı fiyatlandırma gibi yeni yeteneklerin önünü açacak.
Sigorta sektöründeki teknolojik gelişmeleri değerlendiren Remed Assistance Genel Müdür Yardımcısı Kemal Baykan; “Dijital verilerin işlenilmesi ve kullanılması, giyilebilir cihazlar da dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen ayrıntılı verilerden yararlanarak daha kapsamlı sigortalama süreçlerine olanak tanıyacaktır. Gelişmeler bize gösteriyor ki sigortacıların kayıp oranlarında yüzde 3-8 puanlık bir azalma hedeflediği sigortalama süreçlerinde önemli operasyonel iyileştirmelere yol açmaktadır. Ayrıca sektör, akıllı ev sensörlerinden, araç telematik verilerinden, fabrika ve depo sensörlerinden ve giderek artan sayıda IoT teknolojisine sahip cihazlardan gelen veri girişleriyle, sigorta ürünlerine kapsam dahilinde uygulanabilecek benzer senaryoların daha geniş çapta benimsenmesine doğru bir yol alıyor.“ dedi.
Asistans hizmetlerinde de dijitalleşme ön planda olacak
Teknoloji, yol yardım hizmetlerinde de devrim yaratarak hizmet ve süreçleri daha verimli, müşteri dostu ve veri odaklı hale getiriyor. Sektör, bu değişikliklere uyum sağladıkça, sürücülerin ihtiyaç anında daha güvenilir yol yardım hizmeti bekleyebileceğini öngörebiliriz.
Yol yardım asistans hizmetlerindeki teknolojik gelişmelere değinen Remed Assistance Genel Müdür Yardımcısı Kemal Baykan; “Son yıllarda yol yardım hizmetlerindeki teknolojik gelişmelerle, trafik ve kasko poliçelerinde sunduğumuz hizmetlerde otomasyona geçiş imkanı sağladığını tespit ettik. Metal yakalı çalışanımız Remy ile aracın arıza veya kaza durumunda bulunduğu konumun belirlenmesi ve en yakın çekicinin yönlendirilmesi gibi verilerin koordinasyonunu sağlayan bir süreç geliştirdik.
Bu çalışmaların ilk aşamasını başarıyla tamamladık. Remed Assistance'ın canlı operatörleriyle Remy, araçların çekici organizasyonunu kesintisiz bir şekilde gerçekleştiriyor. Bundan sonra, doğrudan müşteri başvurularını kabul eden bir uygulamanın hayata geçirilmesi ve seyahat asistans hizmetlerini de içeren iş süreçlerinin Remy'e entegre edilmesiyle Remy'i daha da geliştireceğiz. Remy'i farklı alanlarda da kullanarak iş akışlarımızı hızlandırmayı ve operasyonel verimlilik sağlamayı planlıyoruz." dedi.
e-ha