Solenoid Vana Nedir? Nasıl Çalışır?

Solenoid vana modelleri; su, hava, yağ vb akışkanları kontrol etmek için kullanılan valfe verilen isimdir. Selenoid vananın çalışma prensibi şöyledir; valf pistonunu hareket ettirmek için bobine enerji verilir. Akım bobinden geçerken piston bir elektromıknatıs olur ve pistonu bobin kullanım durumuna göre hareket ettirir, böylece giriş kanalı sıvıyı çıkışa doğru itmeye başlar. Sinyal kesildiğinde valf önceki durumuna döner ve sıvının geçmesini engeller.

Bir solenoid valf'in 4 ana parçası vardır. Onlarda şöyledir;

1. Bobin soket bölümü

2. Kovan çekirdek kısmı

3. Gövde kapak bölümü

4. Sızdırmazlık oring ve diyafram kısmı

Solenoid Vanayı Oluşturan 4 Grubun Görevleri

Bobin-soket ve Kovan-çekirdek; Elektrik enerjisinin sağlandığı selenoid valfin en önemli parçalarından biridir. Bobin, namlu çekirdek grubu ile çok senkronize çalışmalıdır. Bu nedenle her bir solenoid valf markasının kendi bobini vardır. Üretim tasarımı sırasında bu üçlü grubun hesabı birlikte yapılır. Bu kısma üçlü gruba senoid valfın beyni denir.

Gövde - kapak ve diyafram, sızdırmazlık kısmı; Selenoid valfin ana gövde grubu olan bu kısım akıcı maddenin geçiş yaptığı bölmedir. Bu kısım, sıvının akış hızı, basıncı, cinsi, sıcaklığı ve vananın konumuna göre tasarımın yapıldığı kısımdır. Gövde muhafazaları, diyaframlar ve sızdırmazlar çok uyumlu olmalıdır.

Bir Solenoid Valf Seçerken, Sıvı Basıncı Valfin Basınç Miktarı İle Çalışma Basıncı Miktarı Tutarlı mı?

Diyafram solenoid valfinin çalışması için genellikle bir diferansiyel basıncın gerekli olduğunu bilmeliyiz. Bilinmesi gereken ilk kuralda şudur; bu iki basıncın birbiri ile aynı olmaması gerçeğidir. Bu nedenle solenoid valfi 1 m (= 0,1 bar) akan su ile dolu bir tanka yerleştirirseniz 0,5 bar fark basıncı dahi oluşmaz.

Oluşması muhtemel basınç 0,1 bar ve 0,5 bar'dan az. Bu durumda pilot kumandalı solenoid valf önerilmez. Bu tanka 5m yüksekliğe selenoid vanayı monte ederseniz, vana giriş basıncı 0,5 bar olur. Vananın çıkış tarafı atmosfere açıksa veya boru hattının çıkış tarafı basınç altında değilse 0,5 bar fark basıncı oluşacaktır. Burada pilotlu solenoid vana devreye girecektir. Kullanımı aslında yazı dilinde zor görünse de pratikte oldukça basittir.

Solenoid vana çeşitlerini incelemek için https://www.smstork.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.