Sömestr tatilinin çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma ve ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, günün çocukla beraber planlanması gerektiğini söyledi. Tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmenin çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştırabileceği uyarısında bulunan Ülkü, “Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir” önerisinde bulundu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ara tatilde yapılması gerekenlere ilişkin tavsiyelerde bulundu.
İkinci döneme başlangıç için önemli bir fırsat
2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk yarısının tamamlandığını ve yorucu bir eğitim döneminin geride kaldığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Çocukların ikinci döneme güzel başlangıç yapmaları için yarıyıl tatili önemli bir fırsattır. Çocukların arada bir rahatlamaya ihtiyacı var. Çocuğunuzun notları zayıf geldiyse ona bağırıp cezalandırmak yerine nedenlerini anlamaya çalışın. Bir çocuğun ailesi tarafından olduğu gibi kabul edilmesi, çocuk açısından çok önemlidir. Çocuklar karnelerindeki zayıflar nedeniyle kaygılanmak yerine ailesinin vereceği tepki nedeniyle kaygılanırlar” uyarısında bulundu.
Karnesi hakkında da çocuğun da görüşü alınmalı
Çocuğun sene içinde gösterdiği çabanın anne ve babası tarafından mutlaka ifade edilmesini tavsiye eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Karnesi hakkında onun da düşüncelerini ve duygularını ifade etmesine olanak sağlayın. Çözüm yollarını çocuğunuzla birlikte değerlendirin.” dedi.
Başarılı olduğu alanlar ön plana çıkarılmalı
Değerlendirme sırasında yapılması gerekenlere de işaret eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Karnede geliştirilmesi gereken dersleri hakkında konuşmadan önce yüksek olan notlarını takdir edin. Başarılı olduğu alanları da ön plana çıkarın. Kardeşiyle ya da çevredeki diğer çocuklarla kıyaslamayın. Çocuğunuzla konuşurken onu yargılamadan düşük notların nedenini bulmasına yardımcı olun. Örneğin matematik dersinde düşük not alan bir çocuğa ‘Türkçe notların konuyu anladığını gösteriyor ancak Matematik dersinde biraz zorlandığını düşünüyorum. Sen ne düşünüyorsun? Çalışma sistemini gözden geçirmek ister misin?’ diye sorabilirsiniz. Böylece çocuğunuzu yargılamak, eleştirmek yerine anladığınızı ve desteklemek istediğinizi göstermiş olursunuz.” tavsiyesinde bulundu.
Çocuk koşulsuz sevildiğini hissetmeli
Pahalı hediyelerden kaçınılması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Çocuğunuzun notları yüksek olduğu için pahalı hediyelerle ödüllendirmekten kaçının. Bu tür hediyeler, çocuğunuza onu yalnızca yüksek notlar aldığında sevdiğiniz mesajı verebilir. Çocuklar, her şeye rağmen koşulsuz sevildiğini ve ona güvenildiğini hissetmelidir” dedi.
Ders tekrarı sonrası aktivite planlanabilir
Tatillerin çocuklar için dinlenme, tekrar enerji toplama, eğlenme, aileleriyle birlikte olma ve ders stresinden uzaklaştırma amacıyla değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Tatil dönemini hiç derslere bakmadan geçirmek yine çocuğun okula adaptasyonunu zorlaştıran bir sürece girmesine sebep olabilir. Çocukların karneleri zayıf olsa bile tatilin bir kısmında dinlenmeliler, dinlenip yeni dönem için enerji toplamaya ihtiyaçları var. Yarıyıl tatilinde çocuğu kısıtlamak yerine, eksik olduğu konuları tekrarlaması sonrasında aktivite planlaması yapılabilir” önerisinde bulundu.
Açık havada zaman geçirin
Tatil boyunca çocukların evde boş kalmamasını tavsiye eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “İlgileri doğrultusunda aktiviteler planlayın. Çocuğunuzla açık havada vakit geçirin. Hava nasıl olursa olsun, çocuğunuzla yürüyüş yapın. Doğa yürüyüşleri yapın. Çocuğunuzun merak ettiği tarihi yerleri gezin. Sinema tiyatro gibi aktivitelerle keyif alarak yaratıcılıklarını geliştirebilirler” dedi.
Tatilde mutlaka günün planlaması yapılmalıdır
Tatil döneminde de kuralların olması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Bu tatil döneminde belki çocuklar daha geç uyumak isteyebilir. Tatil döneminde kurallarınızı çocuklarınızla konuşup biraz daha esnetebilirsiniz. Çocukların öğrendiklerini tekrar etmesi, kalıcı bir öğrenme ve akademik başarıyı sağlayacaktır. Bu sebeple tatil dönemlerinde tekrar çalışmaları yapmak önemlidir. Tatilde çocuğunuzla birlikte bir çalışma programı yapın ve günün hangi saati ders çalışacağına, ödevlerini yapacağına birlikte karar verin. Eksik kalan konuları günün belli saatlerinde desteklenebilir” dedi.
Teknoloji kullanımında süre birlikte belirlenmeli
Bu sönemde teknoloji kullanımının da belirli kurallarla sınırlandırılması gerektiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, “Çocuğunuzun televizyon, bilgisayar ve tablet kullanım süresini birlikte konuşarak belirleyin. Bunu yaparken yasaklama şeklinde değil ‘bugünlük buna ayırılan zaman bu kadar’ şeklinde ifade edilebilir. Arkadaşlarıyla planlar yaparak sosyalleşmesini destekleyin. Ailece kitap okuma saatleri planlayın.” diyerek tavsiyelerde bulundu.
e-ha