Christian Fuchs tarafından kaleme alınan, içeriği zenginleştirilerek genişletilmiş ve gözden geçirilmiş baskısıyla Sosyal Medya Eleştirel Bir Giriş ile F. Serkan Öngel ve Uygar Dursun Yıldırım tarafından derlenen Krize Karşı Kooperatifler kitapları, artık kitabevlerinde ve online'da satışta. 

Christian Fuchs tarafından kaleme alınan Sosyal Medya Eleştirel Bir Giriş, genişletilmiş ve gözden geçirilmiş ikinci baskısıyla NotaBene Yayınları'ndan çıktı. 

Milyarlara varan kullanıcılara sahip olan sosyal medya platformlarının ekonomi politiği nasıl işliyor? Sosyal medya platformları ne tür iktidar yapılarını barındırıyor? Bu platformları kullanırken gizliliğimiz güvence altında mı? Ticari amaçları olmayan, kâr amacı gütmeyen bir sosyal medya mümkün mü? 

Christian Fuchs, bu sorulara ve daha fazlasına yanıt ararken eleştiri oklarını sosyal medya dünyasına yöneltiyor. Sosyal medyayı eleştirel olarak incelerken bizleri sosyoloji kuramları, Marksist ekonomi politik, katılım kültürü ve kamusal alan gibi farklı uğrakları olan bir yolculuğa çıkarıyor. Başka bir dünya mümkün ise başka bir internet ve başka bir sosyal medyanın da mümkün olduğunu kulaklarımıza fısıldıyor. 

NotaBene Yayınları tarafından basılan 544 sayfalık Sosyal Medya Eleştirel Bir Giriş 62 TL fiyat etiketiyle kitabevlerinde ve online kitap mağazalarında okuyucularını bekliyor. 

Krize Karşı Kooperatifler

F. Serkan Öngel ve Uygar Dursun Yıldırım tarafından derlenen Krize Karşı Kooperatifler (Deneyimler-Tartışmalar-Alternatifler) kitabı ise, “kendi kendine yardım hareketi” olarak da tanımlanan kooperatif hareketlerini çeşitli boyutlarıyla mercek altına alıyor. 

Günümüzde ekonomik krize, gıda krizi ve ekolojik kriz ile birlikte kamusal hizmetlerin tasfiyesinin yarattığı kentsel kriz eşlik ediyor. Ayrıca çalışma hayatında güvencesizlik yaygınlaşıyor. Bunun sonucunda geniş halk kesimleri açısından üretim, dağıtım ve tüketim süreçlerinin dayanışma, işbirliği ve yatay örgütlenmeler temelinde düzenlenmesi hem ulusal hem de uluslararası boyutta kendini güçlü bir ihtiyaç olarak dayatıyor. Son dönemde belediyelerin katkısıyla somutlanan deneyimler, semtlerde kurulan tüketim kooperatifleri, alternatif kamusallıklar ve dayanışma zeminleri de yeni olanaklara işaret ediyor. Bu çalışma kooperatif hareketlerini farklı boyutlarıyla inceliyor. 

NotaBene Yayınları tarafından basılan 384 sayfalık Krize Karşı Kooperatifler (Deneyimler-Tartışmalar-Alternatifler), 40 TL fiyat etiketiyle kitabevlerinde ve online kitap mağazalarında okuyucularını bekliyor. 

Notabene Yayınları Hakkında

Kendini kolektif bir düşünsel mekân olarak tanımlayan NotaBene Yayınları 2010 yılında kurulmuştur. NotaBene'yi fevkalade önemli kılan şey, toplumsal muhalefetin düşünsel olarak köklü bir yenilenme ihtiyacına yanıt arayışıdır. Ayrıca bu toprakların yazarlarına öncelik tanımak, yeni çalışmaları, yeni yazarları elden geldiğince özendirmek, kolektif çalışmaları artırmak, muhalefetin gündemini düşünsel olarak beslemek de amaçları arasındadır. Bu arayış sadece kuramsal alanla sınırlı kalmayıp, güncel politikadan, edebiyata, sanata, çocuk kitaplarına dek yaşamın her alanını kapsama çabasını içermektedir. NotaBene'nin sadece yayın çizgisi değil, okurlarla kurduğu bağ da alternatif bir mecrada gelişmiştir. Yayın dünyasında giderek artan tekelleşmeye karşı, piyasa koşullarına teslim olmamak için NotaBene tarafından kurulan bir abonelik ağı ile, 2010'dan bu yana binlerce kişi NotaBene'ye abone olmuştur. Bu sayede NotaBene aboneleri sadece avantajlı koşullarda kitap edinmekle kalmayıp, bir yandan kuramsal/politik/edebi eser ve tartışmaları daha düzenli bir biçimde izleme olanağına kavuşurken, diğer yandan da alternatif bir yayın kurumunun oluşumuna destek vermiştir. NotaBene'nin okuyucularıyla birlikte çıktığı bu ortak yolculuk kendini her daim yenileyerek sürecektir. 

e-Haber Ajansı (e-ha)