İzmirli Avukat Nevin Can, danışmanlık sözleşmesi bulunmayan şirket ve kooperatiflerin 05 Eylül 2022 tarihine kadar harekete geçmeleri gerektiğini söyledi.
Avukat Nevin Can, 05 Eylül tarihinden sonra sözleşmeli avukatı bulunmayan kapsam dahilindeki anonim şirket ve kooperatifler hakkında Baro'nun suç duyurusunda bulunacağını da belirtti.
Düzenleme hakkında bilgi veren Can, “1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 35/3 maddesi; " Türk Ticaret Kanununun 332 nci maddesinde öngörülen esas sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketler ile üye sayısı yüz veya daha fazla olan yapı kooperatifleri sözleşmeli bir avukat bulundurmak zorundadır. ..." hükmü doğrultusunda sözleşmeli avukatı bulunmayan kapsam dahilindeki anonim şirket ve kooperatifler hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır. Avukatı bulunmayan anonim şirket ve kooperatiflerin tespiti amacıyla; Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin 73/A maddesi uyarınca Avukatlık Kanunu 35/3. maddesi çerçevesinde sözleşmeli olarak çalıştığınız kapsam dahilindeki anonim şirket ve kooperatiflerin 05 Eylül 2022 tarihine kadar; 2022 yılına ait ücret sözleşmeniz (önceki yıllarda yapılmış olup devam etmekte olan sözleşmeler dahil), ücretinizin ödendiğine ilişkin dekontlar ve kesmiş olduğunuz serbest meslek makbuzları ile birlikte sirketbildirimi@izmirbarosu.org.tr adresi üzerinden Baro Başkanlığına bildirilmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Avukat Nevin Can, sözlerini şöyle sürdürdü: “Talep edilen evrakın bu tarihe kadar Baro Başkanlığına sunulmaması halinde söz konusu anonim şirket ve kooperatifler açısından 1136 sayılı Avukatlık Kanunu madde 35/3 hükmü gereğince idari para cezası uygulanması istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır”
e-ha