Darülaceze Vakfı Genel Koordinatörü Dr. Ali Osman Taşlıca, Beş yıllık bir saha çalışması, yaklaşık 11 milyon avroluk bir toplama ulaşan, 5,7 milyon fidanın toprakla buluştuğu, yüzde 60 Suriyeli  yüzde 40 Türk vatandaşının yararlandığı projelerin çıktısı olarak yazılan “Suriyeli Vatansızlar/vatandaşlar” kitabını paylaşacak. 

Ensar olma yüceliğini gösteren Türk Halkına teşekkürlerimiz sunacağımız etkinliğimiz sırasında, pandemi gündemi nedeniyle unutulan Suriyeli Mültecileri tekrar hatırlatmayı hedefliyoruz. Pandemi öncesi Türkiye’nin kötüye giden en önemli sorun sıralamasında 3. Sırada yer alan Suriyeli mülteci sorunu, günümüzde, pandemi nedeniyle gündemden düşmüştür. Bu sorunun yok olduğu anlamına gelmemekte daha da kötüsü pandemi sonrası patlamaya hazır bir sorun olarak çok yakınımızda durmakta. Örneğin, Covid aşısında 3,7 milyon Suriyeli mülteci, sıranın neresinde? Türk vatandaşlarının yüzde 60'ı aşılandıktan sonra sıra onlara gelecek. Oysa bulaş riski bu topraklarda yaşayan hiç kimseye nerelisin diye sormuyor. 

Kitapta, Türkiye’de yapılmış en kapsamlı anket ve saha uygulamaları ile, her yıl tekrarlanarak gelişmelerin ve değişimlerin saptanması amaçlanırken, Türk halkının konuya ilişkin bakışını ele alan saha çalışmalarının sonuçlarını da vermektedir. Çalışmanın bir kısmı akademik, bir kısmı empati yapmayı amaçlayan, yaşanmışlıkları ve en önemlisi bir geri dönüş projesini de içermektedir. 

12 haziran 2021 tarihinde yapacağımız kitap tanıtım toplantımızda, beş yıllık saha çalışmalarından elde ettiğimiz çıktıların senaryolaştırıldığı “3 Milyon Suriyeli-3 Milyon Fidan” isimli belgeselimizin ilk gösterimi de yapılacak.

e-Haber Ajansı (e-ha)